Geweer en lokvoer tegen ganzenschade

Jagers krijgen in provincie Zeeland meer middelen tot hun beschikking om de populaties grauwe ganzen en brandganzen in toom te houden. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten.

Geweer+en+lokvoer+tegen+ganzenschade
© Johan Wissink

Jagers mogen van het provinciebestuur voortaan hun geweer gebruiken vanaf een uur voor zonsopkomst tot en met een uur na zonsondergang. Ook zijn lokvoer en al dan niet elektronisch versterkte lokmiddelen toegestaan en mogen ze slag-, snij- of steekwapens inzetten om gewonde ganzen te doden. De vergunning is geldig tot en met 31 december 2026.

De Faunabeheereenheid (FBE) Zeeland vroeg om deze aanvullende middelen vanwege de toename van deze ganzensoorten en de daaraan gerelateerde stijging van schade aan landbouwgewassen. ZLTO pleit al langer voor een intensiever ganzenbeheer.


Beperkt voor brandgans

De verleende vergunning voor bestrijding van de grauwe gans geldt voor de gehele provincie Zeeland. Voor de brandgans is de vergunning geldig voor de Wildbeheereenheden Schouwen-Duiveland, Tholen en St. Phillipsland, Kapelle, Wolphaartsdijk, De Poel Heinkenszand, Zuidwest-Zuid-Beveland, Reimerswaal en Rodanborg.

Ondanks de intensivering van het beheer van de grauwe- en brandganzen in de afgelopen jaren zijn de populaties, en daarmee de landbouwschade, toegenomen. Dat komt mede doordat de effectiviteit van het beheer is afgenomen omdat jagers gebonden zijn aan een tijdslot.

Provincie Zeeland trok vorige week nog eens 750.000 euro uit voor faunaschadevergoedingen, boven op de al gereserveerde 2,1 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer