Kabinet gooit NPLG definitief in prullenbak

Het kabinet zet een streep door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De verwachting is dat de coalitiepartijen uiterlijk op Prinsjesdag met een alternatief komen.

Kabinet+gooit+NPLG+definitief+in+prullenbak
© Digitaal Kleinbeeld

Provincies hoeven van het nieuwe kabinet dus niet meer verder met de huidige programma's voor herstel en bescherming van natuur, klimaat en water, alsmede de aanpak van het stikstofprobleem.

Het idee achter het NPLG was dat de provincies het beste zelf een samenhangend ruimtelijk plan konden maken om de milieudoelen te halen. Deze gebiedsaanpak zou ook het probleem met vergunningverlening oplossen. Als de natuur wordt verbeterd, mogen bijvoorbeeld weer vergunningen voor woningbouw worden uitgegeven.


Provincies waren al ver

De provincies werkten in opdracht van oud-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) de afgelopen twee jaar hun plannen uit en waren daar al ver mee. Zij lieten afgelopen week in een brief aan de Tweede Kamer weten het belangrijk te vinden dat het NPLG in een bepaalde vorm wel doorgaat.

De uitvoering hing overigens al langer aan een zijden draadje, omdat het nieuwe kabinet dit voorjaar een streep zette door het budget voor de uitvoering. Het gereserveerde budget van ruim 20 miljard euro wordt onder meer gebruikt als dekking voor plannen rond woningbouw, infrastructuur en de bouw van kerncentrales.

In het coalitieakkoord staat ook dat het kabinet bestaande afspraken en doelen voor de waterkwaliteit en natuurbescherming overeind wil houden. Landbouwminister Femke Wiersma meldt dat ze wil kijken of er nog uitzonderingen te bedingen zijn op Europese afspraken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer