Boeren krijgen hoofdrol in Europees certificaat voor koolstofreductie
Er komt een Europese vrijwillige certificering voor koolstofverwijderingen, -landbouw en -opslag in producten. De Europese Raad gaf maandag groen licht voor een verordening over het eerste certificeringskader.

Dit vrijwillige kader stimuleert maatregelen op het gebied van koolstofverwijdering en bodememissiereductie. Het is volgens de raad een eerste stap in de invoering van een breed certificeringskader voor koolstofverwijderingen en bodememissiereducties in de Europese wetgeving. De certificering moet de Europese Unie (EU) helpen in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Bij certificaten voor koolstofverwijdering gaat het volgens de bedenkers om permanente verwijdering, waarbij atmosferische of biogene koolstof gedurende meerdere eeuwen wordt afgevangen en opgeslagen. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn bio-energie met koolstofafvang en -opslag, directe afvang en opslag van koolstof uit de lucht.
Koolstofopslag betreft het afvangen en opslaan van koolstof in duurzame producten, zoals hout als bouwmateriaal, gedurende minstens 35 jaar.
Koolstoflandbouw
De derde optie voor het verkrijgen van een certificering is koolstoflandbouw. Daarbij worden koolstofvastlegging en -opslag in bodems en bossen verbeterd of worden de broeikasgasemissies van bodems gereduceerd gedurende een periode van tenminste vijf jaar. In dat laatste geval gaat het bijvoorbeeld om herbebossing, herstel van veengebieden of een beter gebruik van meststoffen.
Voor de certificering zijn al criteria opgesteld en er komen certificeringsregelingen waarmee deelnemers kunnen aantonen dat ze de verordening naleven. Ook regels voor monitoring, verificatie en rapportage zijn al in de maak. Daarnaast worden aansprakelijkheidsmechanismen opgezet die certificaathouders verantwoordelijk stellen wanneer afgevangen koolstof opnieuw in de atmosfeer vrijkomt.
Vier jaar na de inwerkingtreding van de verordening zet de Europese Commissie een elektronisch EU-register op. Dat moet zorgen voor transparantie en traceerbaarheid van de zogenoemde gecertificeerde eenheden. De verordening treedt twintig dagen na de officiële bekendmaking in het Publicatieblad van de EU in werking. Vanaf dan is deze door alle lidstaten toe te passen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
GF8501 MH
Gebruikt, € 2.500
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 6600 opraapwagen
2005, P.O.A.
-
Cappon onbekend
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Woensdag17° / 3°0 %
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 7°0 %