'Aardappelen praten niet terug, wijnliefhebbers doen dat wel'

Ze zijn er in 2021 aan begonnen 'om het gat na het kersenseizoen wat te vullen'. Dit jaar won Domein Buitendijks van Hubert en Janny Verschure met enkele wijnen al prijzen. 'Maar het is tot nu toe meer een hobby dan dat we er aan verdienen.'

%27Aardappelen+praten+niet+terug%2C+wijnliefhebbers+doen+dat+wel%27
© Wim Hollemans

Op een gerend perceel in de bocht aan de Zijlweg in het Brabantse Raamsdonk, met aan de overkant het Oude Maasje, prijken 2.500 wijnstokken met alle kleuren druivenrassen. Twee weken geleden hingen ze nog vol druiven. Nou ja, vol. Het jaar 2024 gaat door kou en nattigheid tijdens de bloeiperiode bepaald niet in de boeken als kiloknaller.

'De komende twee jaar hebben we geen rode wijn, en er is dit jaar een stuk minder wit', beschrijft Janny Verschure de gevolgen van de weersomstandigheden. 'Waar we vorig jaar moesten dunnen, hing aan diezelfde ranken nu een enkele verdwaalde tros.'

Toch mag dit de pret van het avontuur van het ondernemerspaar niet drukken. In de sfeervolle ontvangstruimte met uitzicht op de kersenbomen, doen Janny (42) en Hubert (45) Verschure hun verhaal. Een verhaal waarvan het eerste hoofdstuk begint in 2020, na een kopje koffie bij de oude achterbuurman van Janny Verschure in Etten-Leur.

Alleen met onze goedkeuring en na proeven belandt onze wijn in de fles

Janny Verschure, druiventeler in Raamsdonk (NB)

'Die buurman runt daar wijn- en aspergeboerderij De Santspuy. Na het kersenseizoen is het bij ons rustig, en we wilden dat gat opvullen. Druiventeelt past prima, want de machines vanuit de kersenteelt zijn daar geschikt voor. Bovendien hadden we al een complete horecavergunning en een terras, dus eigenlijk was alles al in huis.'


De hybride rassen verteren meeldauw beter.
De hybride rassen verteren meeldauw beter. © Wim Hollemans

Zo gezegd, maar niet zomaar gedaan. Want de Verschure's gingen niet over één nacht ijs. Ze zochten contact met Ron Langeveld, coördinator van de wijnbouwersvereniging voor de regio. 'Hij raadde ons aan om hybride rassen te telen', zegt Hubert Verschure. 'Die zijn veel resistenter tegen schimmels als meeldauw. Dat was een goede zet, anders hadden de stokken allang op de stookhoop gelegen.'

De kogel ging daarna snel door de kerk. In het voorjaar van 2021 gaan de stokken de grond in. De kennis over de teelt en het maken van wijn die ze nu hebben, was er bij de start nog niet, vertellen de ondernemers. 'We wisten er echt niets vanaf. In het voorjaar van 2022 hebben we een beginnerscursus gevolgd bij het Betuws Wijndomein in Erichem. Wijnmaker Diederik Beker kon voor ons mousserende wijn maken. Hij is echt een vakman en inmiddels laten we al onze wijn door hem verwerken.'


Een fles per stok

Op de wijnkaart staan nu twee witte wijnen, een rode, een rosé-champagnoise en twee soorten alcoholvrije bubbels. 'Er mag maximaal één fles per stok blijven hangen, want je wilt het suikergehalte concentreren. Van de druiven die we er vorig jaar uitgeknipt hebben, lieten we de alcoholvrije bubbels maken. Dat loopt als een tierelier.'

De verkoop vindt uitsluitend plaats vanaf eigen erf. Toch is de marketingkant nog een zoektocht, vertelt Janny Verschure. 'We moesten vanaf nul beginnen, want wijn is totaal anders dan kersen. Met Domein Buitendijks, dat verwijst naar de Buitendijksche polder, hebben we een nieuw merk op de kaart gezet. We zetten vooral in op van mond-tot-mond-reclame en sociale media.'

'Eind september was hier het eerste Raamsdonks Wijnfeest, met proeverijen en een rondleiding door de wijngaard. Daar zagen we een heel ander publiek dan in de kersentijd.'


Enkele wijnen van Buitendijks vielen al in de prijzen.
Enkele wijnen van Buitendijks vielen al in de prijzen. © Wim Hollemans

Waar Janny zich richt op de marketing en afzet, ontfermt Hubert Verschure zich over de teelt. Al is dat volgens eigen zeggen geen hogere wiskunde. 'Ik spuit maximaal twee keer tegen meeldauw. De rijen hebben we wat verder uit elkaar gezet, omdat onze maaier 2,25 meter breed is. Voordeel daarvan is dat de druiven meer zon pakken.'

De kalkrijke bodem in de Buitendijkse polder blijkt prima geschikt als gastheer voor de druivenstokken. 'Je trekt hier de schelpen zo uit de grond', schetst Hubert Verschure. 'Ik strooi kali en magnesium. Geen stikstof en stalmest, want dan groeien de planten te hard', vult hij aan.

Een beregeningsinstallatie voor nachtvorstbestrijding is aanwezig. Vlak voor de oogst gaat er een net overheen tegen de spreeuwen. 'Ik moet alleen nog een heggensnoeier aanschaffen en een schoffel voor het onkruid.'



De wijnmakers trainen hun smaakpapillen en wijnkennis op cursussen. 'Alleen met onze goedkeuring belandt onze wijn in de fles', stelt Janny Verschure. 'We gaan regelmatig kijken bij collega-wijnbouwers. We vinden het leuk om ons hierin te verdiepen.'

Al met al blijkt de druiventeelt een schot in de roos. 'De kersen kennen we inmiddels wel. We hebben nog wat akkerbouw, maar aardappelen praten niet terug. Dat doen wijnliefhebbers wel met de verkoop aan huis. De gewonnen medailles geven een mooi zetje. Ons doel is vooral om mensen enthousiast te maken over onze producten van eigen bodem.'


Janny en Hubert Verschure
Janny en Hubert Verschure © Wim Hollemans

Bedrijfsgegevens

Janny en Hubert Verschure runnen Domein Buitendijks in het Noord-Brabantse Raamsdonk. Ze telen 1 hectare druiven van de hybride rassen Johanniter, Souvignier Gris, Muscaris, Cabernet Cortis en Cabernet Cantor. Daarnaast doen ze aan kersenteelt en akkerbouw. 'In 2022 hadden we een vracht druiven aan de stokken hangen', lacht Janny Verschure. 'Het suiker- en zuurgehalte van de druiven was goed, dus daar lieten we meteen al wijn van maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer