Compensatiefonds in de maak voor gedupeerden van handelsdeal Mercosur

De Europese Commissie werkt aan een nieuw begrotingsfonds om boeren te compenseren voor eventuele negatieve gevolgen van de Mercosur-overeenkomst. Dat meldt nieuwssite Politico.

Compensatiefonds+in+de+maak+voor+gedupeerden+van+handelsdeal+Mercosur
© Unsplash/Alexandre Lallemand

Het plan voor de spaarpot, dat tegen Politico is bevestigd door vier ambtenaren van de Europese Commissie, moet Frankrijk overhalen om niet meer dwars te gaan liggen bij het sluiten van de handelsovereenkomst met de Zuid-Amerikaanse landen.

De Mercosur-deal breekt de markten van Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Bolivia open voor Europese exporteurs. De Europese Commissie ziet het handelsakkoord als noodzakelijk alternatief voor de steeds moeizamere handel met China. De EU wil de deal sluiten tijdens de top van de G20-leiders in Rio de Janeiro op 18 en 19 november.

Frankrijk is van alle EU-lidstaten de grootste tegenstander van de Mercosur-deal. Het land vreest dat boeren en tuinders zullen lijden onder een overvloed aan Zuid-Amerikaanse importproducten zoals rundvlees.

Niet door de strot duwen

Hoewel Frankrijk bij een stemming de Mercosur-overeenkomst waarschijnlijk niet kan blokkeren, wil de Europese Commisie de op een na grootste economie van de EU de deal liever niet door de strot duwen. Dat zou de scepsis tegenover de EU in Frankrijk verder aanwakkeren. Het compensatiefonds kan volgens ingewijden ook de zorgen in andere sceptische EU-landen zoals Ierland of Oostenrijk wegnemen.

Een soortgelijk fonds, met in totaal 5,4 miljard euro, werd in 2021 door de EU opgericht om industriële sectoren te beschermen tegen de mogelijk negatieve gevolgen van de Brexit. Maar drie jaar later is daar nauwelijks gebruik van gemaakt.

Ook nu is het onduidelijk of het fonds echt nodig is, omdat in de voorwaarden van de nieuwe handelsovereenkomst al beschermingsmaatregelen voor boeren zijn opgenomen. Een quotum voor de invoer van rundvlees uit de betreffende Zuid-Amerikaanse landen is daar een voorbeeld van.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer