Brabant verleent eerste vergunningen voor varkenshouders: MOB naar rechter

Provincie Noord-Brabant heeft de eerste stikstofvergunningen verleend aan varkenshouders op basis van de zogenoemde passende beoordeling voor luchtwassers. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat alle verleende vergunningen juridisch aanvechten, zegt MOB-voorzitter Johan Vollenbroek.

Brabant+verleent+eerste+vergunningen+voor+varkenshouders%3A+MOB+naar+rechter
© Jos Thelosen

Met de handreiking voor passende beoordelingen voor luchtwassers van provincie Noord-Brabant kunnen veehouders aantonen dat een stalsysteem voldoende stikstof afvangt. Tussen de vijf en tien Brabantse ondernemers hebben hiervan gebruikgemaakt en een vergunning ontvangen.

'De eerste vergunningen met een passende beoordeling zijn een belangrijke mijlpaal', zegt gedeputeerde Wilma Dirken (VVD). 'Hiermee kunnen ondernemers laten zien dat zij in hun bedrijfsvoering voldoende rekening houden met de kwetsbare omgeving. De komende maanden zullen we op deze manier de vergunningverlening voor tientallen bedrijven weer op gang kunnen brengen.'


Eigen initiatief

Omdat de vergunningverlening voor emissiearme stalsystemen al jaren stilligt en provincie Noord-Brabant niet wilde wachten op de handreiking voor een passende beoordeling van het Rijk, heeft de provincie zelf zo'n handreiking opgesteld. Het is een lijst met maatregelen die een ondernemer neemt om de juiste werking van een stalsysteem te borgen. De provincie heeft nu alleen een handreiking voor passende beoordelingen voor luchtwassystemen gemaakt.

Een varkenshouder nabij Den Bosch heeft de primeur voor zijn vermeerderingsbedrijf. Met de verkregen vergunning kan het bedrijf uitbreiden van 550 zeugen naar duizend zeugen met gespeende biggen en opfokzeugen. Zowel op de bestaande als op de nieuwe stallen komen luchtwassers, waardoor de stikstofdepositie op het nabijgelegen Natura 2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek afneemt.


Juridische strijd

De provincie verwacht de komende maanden nog eens tientallen stikstofvergunningen af te geven. Dit gaat in alle gevallen om varkenshouders. Zoals verwacht is niet iedereen blij met deze oplossing. MOB gaat alle door provincie Noord-Brabant afgegeven stikstofvergunningen juridisch aanvechten, zegt Vollenbroek.

Volgens de MOB-voorzitter is eerst een passende beoordeling nodig, zoals die verplicht is in de Habitatrichtlijn. Hij stelt dat de provincie met de ingeslagen weg naar vergunningverlening een stap overslaat. 'Dat vechten we juridisch aan.'


Lapmiddelen

Vollenbroek noemt luchtwassers 'lapmiddelen': 'Dit is geduw op de millimeter. Sector en kabinet durven de koe niet bij de hoorns te pakken. De veestapel moet gewoon fors kleiner. We moeten af van deze geitenpaadjes.'

Provincie Noord-Brabant laat weten dat zij verwacht dat de afgegeven stikstofvergunningen juridisch stand houden bij de rechter. Volgens een woordvoerder ziet de provincie luchtwassers als het meest robuust. Ook ZLTO heeft vertrouwen in de juridische houdbaarheid en verwijst naar recente uitspraken over luchtwassers en ammoniakreductie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer