ABN Amro: stikstofuitstoot landbouw over tien jaar gehalveerd

ABN Amro verwacht dat over ongeveer tien jaar de stikstofuitstoot uit de landbouw is gehalveerd door een combinatie van uitkoop, innovatie en managementmaatregelen. Dat staat in de sectorupdates van de Nederlandse bank.

ABN+Amro%3A+stikstofuitstoot+landbouw+over+tien+jaar+gehalveerd
© ABN Amro

Door deze ontwikkelingen krimpt zowel de varkens- als de melkveestapel. ABN Amro meldt verder dat de volumes in de land- en tuinbouw dit jaar naar verwachting 1,5 procent dalen. Wel staat de sector er in het algemeen financieel goed voor. Na een sterk 2023 lijkt ook dit jaar, met enig voorbehoud vanwege het natte voorjaar, relatief gunstig te worden door hoge, stabiele prijzen en lagere kosten.

Het aanbod van eieren, vleeskuikens en varkensvlees is krap. Voor vleeskuikens geldt dat de omschakeling naar het Beter Leven-keurmerk zorgt voor een daling van het aantal gehouden kuikens. En in de varkenshouderij worden minder dieren gehouden door uitkoopregelingen. Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa krimpt de varkensstapel. Dit houdt de komende jaren aan, zo meldt de bank.

Daarnaast staan de akkerbouwvolumes onder druk door de opgelopen vertragingen of soms mislukte pogingen van het zaaien en poten. Daartegenover nemen de volumes in de belichte teelt juist toe door de lagere energieprijzen.


Hoog niveau prijzen

Het lagere aanbod van agrarische producten in combinatie met de blijvend hogere vraag zorgt ervoor dat de prijzen van akkerbouw-, pluimvee- en varkensproducten in 2024 op een hoog niveau blijven. Door een grotere vraag zullen de melkprijzen dit jaar iets hoger liggen dan vorig jaar. De kosten liggen tegelijkertijd lager.

De kunstmestprijzen zijn weer op een redelijk niveau en ook de voerkosten zijn lager dan twee jaar geleden. Wel zijn door het natte voorjaar de kosten en aanloop naar het einde van de derogatie voor de mestafzet flink gestegen. En de hogere rente zorgt voor grotere financieringslasten.


Plantaardige eiwitten

Daarnaast vindt volgens ABN Amro een verschuiving plaats in de consumptie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Supermarkten hebben aangegeven binnen hun assortiment meer op plantaardige eiwitten te willen sturen. Momenteel bestaat het consumptiepatroon in Nederland volgens het Voedingscentrum uit ongeveer 57 procent dierlijk en 43 procent plantaardig.

Het doel is om in 2030 op een gelijke verhouding te zitten en daarna richting 60 procent plantaardig en 40 procent dierlijk te gaan. ABN Amro denkt dat akkerbouwers met de teelt van specifieke eiwitrijke gewassen hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    17° / 12°
    50 %
  • Zaterdag
    19° / 13°
    80 %
  • Zondag
    19° / 11°
    30 %
Meer weer