EU-lidstaten botsen over hectarepremie
De Europese landbouwministers worden het nog niet eens over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat in 2028 van kracht wordt. Met name de invulling van de hectarepremies ligt gevoelig, zo bleek tijdens de tweedaagse landbouwraad in Luxemburg.
Het agendapunt dat bovenaan het lijstje van de landbouwministers staat: overeenstemming bereiken over de uitgangspunten voor het GLB. Maar al op de eerste dag bleken de wensen van met name Roemenië en de Baltische staten nog te veel te verschillen met die van de 'oude' EU-lidstaten als Frankrijk, Duitsland en Nederland.
De 'nieuwe' lidstaten vinden dat er 'afzonderlijke en passende middelen nodig zijn [...] om efficiënt te kunnen reageren op de vele doelstellingen van het GLB'. Ze geven aan dat de rechtstreekse betalingen voor deze landen een gevoelige kwestie is. Landen die vanaf 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden ontvangen lagere premies omdat de kostprijs daar ook lager is.
Met name de plannen van de Europese Commissie om de inkomenssteun per hectare in elk land geleidelijk naar boven of beneden bij te stellen ligt volgens de lidstaten heel gevoelig. Die zogeheten externe convergentie gebeurt om dichter bij het EU-gemiddelde te komen.
Eerlijke verdeling GLB-middelen ligt heel gevoelig
De huidige landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski vroeg zich tijdens het overleg herhaaldelijk hardop af waarom sommige delegaties daar zo bang voor zijn. Maar zijn pleidooi kon de kloof niet dichten. Om 23 uur op de eerste vergaderdag schorste de voorzitter van de raad de besprekingen over de GLB-conclusies.
Minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur was toen alweer lang en breed onderweg naar Den Haag. 'Omdat de belangrijkste punten al waren besproken en de minister de volgende ochtend bij de onderraad over elektronische drijfmiddelen moest zijn', zo verklaarde haar woordvoerder het voortijdige vertrek.
Voorafgaand aan de landbouwraad deelde de minister nog wel haar wensenlijstje voor het GLB. 'Voor ons is administratieve lastenverlichting heel belangrijk. Die moet omlaag.'
Daarnaast vindt Wiersma dat doelsturing moet worden ingebed in het landbouwbeleid. 'Collega-ministers die ik daarover spreek reageren positief. In het rapport van de strategische dialoog zitten ook wel wat openingen voor meer beleid op basis van doelsturing. Maar in Nederland zijn we wel al iets verder dan de meeste landen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag9° / 6°30 %
-
Woensdag9° / 4°90 %
-
Donderdag9° / 5°30 %