Raad van State twijfelt over hoogte afromingspercentage in Meststoffenwet

Het kabinet moet het voorstel voor de Meststoffenwet aanpassen, vindt de Raad van State. Het hoogste bestuursorgaan twijfelt onder meer aan de onderbouwing van het afromingspercentage van 30 procent voor de varkens- en pluimveehouderij.

Raad+van+State+twijfelt+over+hoogte+afromingspercentage+in+Meststoffenwet
© Archief Marcel Bekken

De Afdeling advisering van de Raad van State publiceerde maandag haar vastgestelde advies over de wijziging van de Meststoffenwet in verband met de voorwaarden over de maximale mestproductie in de derogatiebeschikking 2022-2025.

De belangrijke kabinetsadviseur twijfelt openlijk over de haalbaarheid van de Europese Nitraatrichtlijn met de voorgestelde maatregelen om de mestproductie te verminderen. Het kabinet zou onder meer aanvullende maatregelen moeten nemen.

Door het vervallen van de derogatie geldt vanaf 2025 in Nederland een mestplafond van 440 miljoen kilo stikstof en 135 miljoen kilo fosfaat. Om daaronder te blijven, worden de fosfaatrechten afgeroomd bij verhandeling. De varkens- en pluimveerechten gaan in dat geval met 30 procent omlaag. De afroming in de melkveehouderij, die al 10 procent bedraagt, moet volgens het kabinet ook stijgen naar 30 procent.


Productierechten

Daarnaast zet de Raad van State grote vraagtekens bij de proportionaliteit van de omvang van het afromen bij verhandeling van varkens- en pluimveerechten. Het is volgens de adviseringsafdeling niet duidelijk of de hoogte van het voorgestelde afromingspercentage is afgestemd op de reductie in mestproductie die per sector moet worden bereikt. 'Afromen van productierechten bij verhandeling is een inmenging in het recht op ongestoord genot van eigendom. Deze maatregel moet op grond van artikel 1 van het Eerste Protocol bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens een legitiem doel dienen en proportioneel zijn.'

Voor de sectoren melkvee, varkens en pluimvee worden in het voorstel de afzonderlijke mestplafonds verlaagd met hetzelfde percentage als waarmee het nationale mestproductieplafond vanwege de derogatiebeschikking wordt verlaagd. Maar tussen de sectoren melkvee, varkens en pluimvee bestaan verschillen in de hoeveelheden mestproductie en de hoeveelheden waarmee de mestproductie de voorgestelde sectorale waarden voor de mestplafonds in 2025 overschrijdt.

Dit roept volgens de Raad van State de vraag op of het voorgestelde afromingspercentage van 30 procent voor iedere sector wel passend is. 'Het advies aan de regering is om ook het afromingspercentage voor de verhandeling van varkens- en pluimveerechten overtuigend te motiveren in de toelichting bij het wetsvoorstel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 6°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
Meer weer