Artikelen door John Ramaker

Grove ui gewild, fijne maat moeilijk te verkopen
In de uienketen heerst grote verdeeldheid. Een deel van de marktpartijen wijst op stijgende inkoopprijzen naar 25 euro per 100 kilo in mei, terwijl andere betrokkenen vooral wijzen op een moeizame afzet van de middelmaat.

Senegal geeft voorkeur aan eigen roze uien
De lokale uienteelt in Senegal groeit snel. Grote bedrijven zetten nieuwe projecten op, maar ook de duizenden kleine telers zetten stappen voorwaarts. Desondanks boekt Nederland dit seizoen een nieuw record in de afzet naar Senegal.

Agrifirm zet ledenkorting en winstuitkering op nul
Agrifirm keert over het afgelopen jaar geen ledenkorting en ledenvoordeel uit. Dit is het gevolg van afwaarderingen door problemen in met name België en Polen.

Tarweprognose voor Nederland bovengemiddeld
De tarweopbrengsten vallen dit jaar in Nederland hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde. Dat voorspelt de Europese gewasmonitoringscommissie JRC in de maarteditie van het Mars-bulletin.

Pootgoedexport kampt met veel afkeuringen in Turkije
Veel afkeuringen werpen een smet op de recordexport van Nederlands pootgoed naar Turkije. Handelshuizen hebben de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Europese handelsvereniging Europatat gevraagd hiertegen actie te ondernemen.
Gids helpt boer in gesprek over gewasbescherming met gemeente
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland heeft een handleiding gemaakt om boeren te helpen in gesprekken met de gemeente over gewasbescherming. De gids is een kort en bondig overzicht van de laatste juridische en wetenschappelijke stand van zaken...

Eiermarkt zet pas op plaats na nieuwe records
De eiermarkt zet na extreem woelige tijden deze week een pas op de plaats. Pasen en vogelgriep hebben de prijzen naar ongekende hoogte doen stijgen, maar nu is de vaart er even uit. Deze week zijn de prijzen gestabiliseerd of zelfs iets gedaald.

Fritesfabrieken verwerken meer van Nederlandse bodem
De aardappelverwerkende industrie heeft de afgelopen twee maanden meer aardappelen van Nederlandse bodem verwerkt. Dat valt op te maken uit de cijfers die brancheorganisatie Vavi heeft gepubliceerd.

IGC voorspelt grotere graanproductie
De internationale graanraad IGC voorziet in 2025-2026 een lichte toename in de wereldwijde productie van granen. Vooral de korrelmaisoogst neemt volgens IGC toe, maar de graanraad verwacht ook een toename bij tarwe en gerst.

Resultaat Südzucker valt hoger uit dan verwacht
Het Duitse suikerconcern Südzucker heeft het afgelopen boekjaar aanzienlijk beter gedraaid dan eerdere voorspellingen aangaven. Toch handhaaft het concern de verwachtingen die eerder deze maand zijn afgegeven voor het nieuwe boekjaar.

Turkije importeert record aan pootgoed in februari
De afzet van Nederlands pootgoed naar Turkije verliep in februari beter dan ooit te voren. De Turken importeerden vorige maand bijna 12.000 ton, waarmee de tussenstand in de export naar dit land is toegenomen tot 18.341 ton.

GroeNoord sluit, Kraakman roept op te solliciteren
John Deere-dealer GroeNoord maakt geen doorstart. Onderzocht wordt welke vestigingen wel kunnen worden voortgezet, maar een doorstart van het gehele bedrijf blijkt niet haalbaar. De werkplaatsen zijn gesloten. Van de 302 medewerkers zijn nog vijf...

Cosun kort bietenprijs 2024 met 3,50 euro
Suikercoöperatie Cosun heeft de bietenprijs over 2024 gekort met 3,50 euro per ton vanwege een te hoge uitbetaling over oogst 2023. Dat blijkt uit informatie van de ledenraad in het eerste nummer van Cosun Magazine van dit jaar.

Duits tarweareaal herstelt na dip in 2024
Een herstel in areaal en iets hogere opbrengsten zorgen ervoor dat de wintertarweproductie in Duitsland met 18 procent toeneemt tot 20,9 miljoen ton. Dat verwacht de Duitse vereniging van landbouwcoöperaties DRV in een eerste raming voor dit jaar.

Avebe sluit nieuwe financiering bij zes banken
Aardappelzetmeelconcern Royal Avebe heeft een nieuwe financiering afgesloten bij zes banken. Deze biedt volgens het bedrijf mogelijkheden om de groeiambities te realiseren en doelen na te streven.

Wiedeg maakt onkruid in lelies minder groot probleem
Onkruidproblemen in lelies zijn goed te reduceren door gebruik te maken van een wiedeg. Dat stelt projectleider en onderzoeker bloembollen Ben Seubring bij onderzoekslaboratorium en adviesbureau HLB in het Drentse Wijster.

Aardappelnotering PotatoNL doet weer een stapje terug
PotatoNL heeft de aardappelnoteringen van deze week nog wat verlaagd. Daarmee lopen de noteringen in Nederland nu ook weer meer in de pas met het buitenland.

Coöperatie geeft uienteelt in Senegal sterke impuls
De uienteelt in Senegal zet grote stappen voorwaarts sinds de oprichting van coöperaties. Dat meldt het internationale handelscentrum ITC.

Belpotato: teler moet uiterlijk in januari uitsluitsel krijgen over contract
Belpotato.be, de brancheorganisatie voor de Belgische aardappelketen, wil dat aardappeltelers eerder duidelijkheid krijgen over afgesloten aardappelcontracten. Dat stelt voorzitter Mathieu Vrancken in een interview met Vilt.

Intensieve teelt leidt tot dalende tendens in tonnen per hectare
De intensieve teeltwijze in de akkerbouw eist zijn tol. In sommige gewassen resulteert dit in dalende opbrengsten. Vooral uien en consumptieaardappelen in Zeeland en Flevoland leveren steeds minder kilo's per hectare op.

Brussel wil reuzensprong maken met betaalbare energie
De Europese Commissie heeft met stoom en kokend water nieuwe plannen gemaakt voor betaalbare energie. Die plannen moeten in het tweede kwartaal van dit jaar al de eerste resultaten opleveren.

Slachtkoeien 1 euro per kilo duurder dan eind vorig jaar
Slachtkoeien worden sinds de jaarwisseling wekelijks 10 cent per kilo duurder. Zodoende brengen dieren die naar de slacht gaan al 1 euro per kilo meer op dan eind vorig jaar. Op een koe van 300 à 400 kilo is dat een flink bedrag.

Markt voor fritesaardappelen stabiliseert
De Belgapom-notering voor fritesaardappelen van het ras Fontane blijft deze week staan op 17,50 euro per 100 kilo. Daarmee stabiliseert de markt na een forse duikeling in de voorgaande drie weken.
Aardappelmarkt valt stil door wegvallen aanjager Innovator
Een krappe beschikbaarheid van Innovator bestemd voor fastfoodrestaurants heeft de aardappelprijzen dit seizoen onverwachts sterk doen oplopen. Nu er qua Innovators niet meer veel te halen is, moet de handel terug naar Fontane. En door het gebrek...

Aeres en BO Akkerbouw onderzoeken ontwikkeling precisielandbouw
Het lectoraat Precisielandbouw en Smart Farming van Aeres Hogeschool Dronten en Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw roepen boeren en tuinders op om mee te werken aan een enquête over precisielandbouw. Het doel is om te zien hoe snel precisielandbouw...

Samenwerking in proeven biologische uien en wortelen
Bedrijfsleven, onderwijs en praktijk slaan de handen ineen in praktijkonderzoek voor biologische uien en wortelen. Coöperatie Agrifirm, Aeres Hogeschool, Aeres Farms en Bioplant zijn een tweejarige samenwerking overeengekomen.

Emmeloord bevestigt prijsstijging bij uien
De regionale beurs in Emmeloord verhoogt de bovenkant van de notering van gele zaaiuien met 1 euro naar 20 euro per 100 kilo. Daarmee bevestigt de noteringscommissie de stap die de beurs in Goes maandag al maakte.

USDA verhoogt oogstraming tarwe in Australië en Oekraïne
De tarweproductie in Australië en Oekraïne valt hoger uit dan eerder gedacht. Dat blijkt uit de maandrapportage Wasde van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA.

Telers bepleiten risicofonds eiwitgewassen
Veldbonen en lupine zijn zeer welkom in het bouwplan van akkerbouwers in Zuidoost-Nederland. Of deze gewassen gaan doorbreken, hangt af van de risico's en de vraag of er iets aan te verdienen valt.

GroeNoord boekt 2,2 miljoen euro verlies in 2024
John Deere-dealer GroeNoord heeft in 2024 een verlies geleden van 2,2 miljoen euro. Dat blijkt uit het openbaar faillissementsverslag dat de curatoren Frank Omta en Sander Vos van Yspeert advocaten hebben gepubliceerd.

Uienprijs stijgt naar 20 euro
De beursnotering van grove uien schiet op de regionale beurs in Goes aan de bovenkant naar 20 euro per 100 kilo. Daarmee stijgt de uienprijs naar het hoogste niveau dit seizoen.

Uienprijs zet flinke stap omhoog
De uienprijzen hebben op de regionale beurs in Emmeloord een stevige stap omhoog gezet. De bovenkant van gele uien stijgt naar 19 euro en rode uien tikken zelfs de 50 euro per 100 kilo aan.

Fritesaardappelprijs duikt onder 20 euro
Het Belgische Belgapom heeft de notering voor fritesaardappelen van het ras Fontane verder verlaagd tot onder de 20 euro per 100 kilo. De verlaging van deze week bedraagt 2,50 euro waarmee de prijs uitkomt op 17,50 euro per 100 kilo.

Wekstoffen tegen aardappelmoeheid over vijf tot tien jaar beschikbaar
Lange tijd heerste de gedachte dat aardappelmoeheid onder controle was. De laatste jaren blijkt dat niet het geval. Met nieuwe resistenties en het gebruik van wekstoffen moeten telers het probleem weer onder de duim krijgen.

Spitskool maakt sterke groei door
In areaal en verwerking is spitskool een klein gewas. Nieuwe rassen en groenteverwerking geven een flinke impuls aan de groeimogelijkheden. In Polen begint vraag te komen naar deze kool met zijn kenmerkende puntige kop.

Belpotato: fritesfabrikanten moeten contract nakomen
De brancheorganisatie voor de Belgische aardappelketen Belpotato vindt het onaanvaardbaar dat enkele Belgische fritesproducenten korten op de aardappelcontracten van telers. De organisatie roept fritesfabrikanten op om getekende contracten gewoon na...

Fritesfabrikanten korten op aanvragen contractteelt
Fritesfabrikanten beperken het areaal fritesaardappelen dat zij onder contract willen laten telen. Telers bieden veel meer hectares aan dan de verwerkers vooraf willen vastleggen.

PotatoNL verlaagt Fontane naar 20 tot 26 euro
PotatoNL heeft de fritesaardappelprijs voor het ras Fontane met 5,50 euro verlaagd tot een notering van 20 tot 26 euro per 100 kilo. Belgapom (België) en Reka-Rheinland (Duitsland) gingen PotatoNL al voor en kwamen vorige week naar buiten met een...
KAVB, Anthos en CNB willen samen verduurzaming versnellen
De Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), Royal Anthos en CNB bundelen hun krachten om de verduurzaming van de bloembollensector te versnellen. De drie belangenbehartigers hebben een overeenkomst gesloten waarin zes...

Nederlandse consument snoept meer tomaten
Consumenten in Nederland hebben vorig jaar 20 procent meer snoeptomaten gegeten dan een jaar eerder. De groeiende afzet van de snoeptomaat resulteert in een stevige toppositie voor de tomaat als meest gekochte groente. Dat meldt GroentenFruit Huis...

Belgapom verlaagt aardappelnotering naar 20 euro
Belgapom heeft de notering voor Fontane met 5 verlaagd naar 20 euro per 100 kilo. De prijs voor dit fritesaardappelras is nu in twee weken tijd met 10 euro gedaald.

John Deere verwacht snelle oplossing voor GroeNoord
Trekkerfabrikant John Deere verwacht dat de noordelijke provincies in Nederland op korte termijn weer voorzien zullen zijn van een professionele John Deere-dealer. Het bedrijf zegt nauw samen te werken met de curatoren van het failliete GroeNoord.

Nederlandse uienexport stijgt naar 900.000 ton
De export van Nederlandse uien is begin februari gestegen tot net iets boven de 900.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Prijzen nuchtere kalveren fors omhoog
De kalverprijzen stijgen onder invloed van een goede vraag en krampachtig aanbod naar bijzondere hoogte. Sinds de handel na MKZ in Duitsland weer op gang is gekomen, komt er wekelijks 10 tot 15 euro bovenop.

Mars voorspelt kleinere graanoogst in Algerije
Droogte laat de tarweproductie in Algerije 5 procent dalen ten opzichte van afgelopen jaar. De gerstoogst valt daardoor 9 procent lager uit. Dat blijkt uit de prognose in de maandelijkse Mars-rapportage van de gewasmonitoringscommissie JRC van de...

PotatoNL beperkt prijsdaling fritesaardappelen tot 3 euro
PotatoNL houdt de prijsdaling bij fritesaardappelen beperkt tot 3 euro per 100 kilo. In België en Duitsland werden de prijzen vrijdag met minimaal 5 euro per 100 kilo verlaagd.
Export consumptieaardappelen blijft tam in januari
België neemt een behoorlijke hoeveelheid consumptieaardappelen af, voor de rest is de export vrij tam. Dat valt op te maken uit de exportcijfers voor consumptie- en industrieaardappelen die de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) voor januari...

Pootgoedexport doet goede zaken in januari
De Nederlandse pootaardappelexporteurs hebben in januari 2025 goede zaken gedaan. In totaal is die maand 98.000 ton uitgangsmateriaal uitgevoerd en dat is de grootste hoeveelheid sinds januari 2017.

Gasprijs zakt naar 46 cent
De gasprijs is eind deze week gezakt naar 46 cent per kuub. Daarmee ligt de prijs 11 cent onder de piek van 57 cent op 12 februari.

Uienexport zakt naar normaal niveau
De Nederlandse uienexport is in week 5 afgenomen naar een vrij normaal niveau voor die week. In totaal ging er in de laatste week van januari zo'n 18.000 ton de grens over. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)...
Fritesaardappelprijs daalt fors in België en Duitsland
Het Belgische Belgapom verlaagt de aardappelnotering met 5 euro naar 25 euro per ton. Daarmee gaat er ineens een flinke hap van de prijs af. De forse prijsverlaging is een weerslag van het huidige gebrek aan kooplust in de markt.

Proefboerderij zoekt telers voor praktijkonderzoek
Proefbedrijf 't Kompas in het Drentse Valthermond nodigt boeren uit om praktijkproeven te doen in een onderzoek naar een betere bodemgezondheid. Binnen het project Living Lab Soilcrates is geld beschikbaar voor boeren die deze proeven willen...
NAV verwelkomt landbouwvisie Eurocommissaris Hansen
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is blij dat de oplossingen in de landbouwvisie van Eurocommissaris Christophe Hansen grote gelijkenissen vertonen met de speerpunten van de vakbond.

Sazas spreekt van zorgwekkende toename psychisch verzuim
Personeelsuitval in de agrarische sector door psychische klachten neemt toe. Verzuimspecialist Sazas heeft het over een zorgwekkende toename.

GroeNoord-vestigingen tot nader order open
De GroeNoord-vestigingen blijven tot nader order geopend. Dat melden de curatoren op de website van het failliete mechanisatiebedrijf.

Delphy breidt uit naar Verenigde Staten
Kennis- en adviesdienst Delphy breidt zijn activiteiten uit naar Amerika. In Mount Vernon (Washington), in het noordwesten van de Verenigde Staten, begint het Nederlandse bedrijf een eigen vestiging onder de naam Delphy AgAdvisory.

Zuidelijk halfrond produceert meer appels
De appelproductie op het zuidelijk halfrond groeit dit jaar met 5,5 procent. De perenoogst valt daarentegen 3,3 procent lager uit. Dat blijkt uit een prognose van de Wereld Appel en Peer Associatie (Wapa).

Melkveebedrijven zien afzetkosten mest verdubbelen
Hogere prijzen en meer af te zetten mest resulteren dit jaar voor een gemiddeld melkveebedrijf in een verdubbeling van de mestafzetkosten ten opzichte van vorig jaar. Een krimp van de varkenshouderij verlicht de mestmarkt enigszins, maar dat is...

GroeNoord blijft hele week gesloten
Alle negentien vestigingen van John Deere-dealer GroeNoord blijven de hele week gesloten. Dat hebben de curatoren van het failliete mechanisatiebedrijf besloten.

Vorstschade dreigt in Russische tarwe en exportquotum oude oogst
Russische tarwe van de oude en de nieuwe oogst houden de gemoederen in de graanmarkt bezig. Minder export van de oude oogst en mogelijke vorstschade in de nieuwe tarwe geven ondersteuning aan de wereldmarktprijzen van tarwe.

China importeert kleinste volume tarwe in vijf jaar
De tarwe-import van China verloopt trager dan in voorgaande jaren. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA verwacht dat de Chinese tarwe-import uiteindelijk kleiner uitvalt dan in de afgelopen vijf jaar.

Kou laat gasprijs flink oplopen
De gasprijzen stijgen deze week naar het hoogste niveau in twee jaar. Door het relatief koude weer ligt het gasverbruik hoger dan normaal. Daarnaast levert de dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten een bijdrage aan de stijgende gasprijzen.

Fransen breiden areaal wintertarwe met 10 procent uit
Franse graantelers hebben hun areaal wintertarwe met 10 procent uitgebreid naar 4,57 miljoen hectare. Dat blijkt uit een voorlopige inschatting van landbouwstatistiekdienst Agreste.

Rechtbank verklaart GroeNoord failliet
De rechtbank Noord-Nederland heeft mechanisatiebedrijf GroeNoord failliet verklaard. Frank Omta en Sander Vos van Yspeert advocaten zijn aangesteld als curator.

John Deere-dealer GroeNoord vraagt faillissement aan
Update: De vestigingen van mechanisatiebedrijf GroeNoord blijven 10 en 11 februari gesloten. Het bedrijf heeft hiertoe besloten nadat zich daar vorige week vrijdag enkele incidenten voordeden. GroeNoord maakte die dag bekend dat het zelf bij de...
Duitse handel bepleit minder certificeringen voor aardappelen
Het grote aantal benodigde certificeringen maken aardappelen te duur. Dat stelt voorzitter Thomas Herkenrath van de Duitse handelsvereniging DKHV. Hij hield tijdens de negentiende Internationale Berlijnse Aardappelavond een pleidooi voor...

Wifo en Doggen samen verder in onkruidbestrijding
Machinefabrikanten Wifo-Anema en Doggen Constructie en Reparatie gaan samenwerken om mechanische onkruidbestrijding in de akkerbouwsector verder te optimaliseren.

Uienexport zakt tot net onder de 25.000 ton
De Nederlandse uienexport is in week 3 van dit jaar teruggezakt tot net onder de 25.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Planasa neemt aardbeienkweker ABZ Seeds over
Het Spaanse zachtfruitveredelingsbedrijf Planasa neemt het Noord-Hollandse kweekbedrijf ABZ Seeds in Andijk over. ABZ Seeds is gespecialiseerd in de ontwikkeling van F1-hybride aardbeienrassen die worden vermeerderd door zaad.

Fontane noteert 2,25 euro hoger
PotatoNL heeft de notering van Fontane-aardappelen met 2,25 euro verhoogd naar 27,50 tot 32 euro per 100 kilo. In de afgelopen week zijn enkele transacties gedaan voor 27,50 euro per 100 kilo, maar aan de andere kant wordt voor directe levering van...

FloraHolland boekt 17 procent meer omzet in bloemen
Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in januari 17 procent meer omzet geboekt in snijbloemen dan een jaar geleden. De verkopen werden flink opgeschroefd door hogere prijzen.

Recordexport uien naar Senegal
West-Afrika zorgt dit seizoen voor een zeer grote afzet van Nederlandse uien. De verkoop aan Senegal bereikt een nieuw record. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis.

Aardappelprijzen in Nederland en Duitsland lopen voorop
De Belgen maken de muziek, maar in Nederland en Duitsland dansen de prijzen het meest. De Europese aardappelindex EPP van de termijnmarkt in Leipzig laat zien dat Nederland en Duitsland de grootste bijdrage leveren aan een stijgend prijsniveau in...

Oekraïne exporteert iets minder mais naar EU
Oekraïne heeft dit seizoen iets minder korrelmais geëxporteerd dan in dezelfde periode een jaar geleden. De Europese Unie is de belangrijkste afnemer van deze mais.

Eindbod werkgevers cao Graan afgewezen
Leden van de vakbonden CNV en FNV hebben het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao Graan afgewezen. Dat betekent dat de partijen opnieuw moeten gaan onderhandelen.

Belgapom past werkwijze noteringscommissie aan
De beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking Belgapom heeft de wijze waarop de aardappelnotering tot stand komt, aangepast en vastgelegd in een nieuw reglement. De organisatie heeft dat gedaan naar aanleiding van onderzoek...

Flevoland heeft niet de duurste grond in EU
Voor 1 hectare in Flevoland koop je 60 hectare in Oost-Frankrijk. Dat valt op te maken uit de lijst met regionale grondprijzen die het Europees statistiekbureau Eurostat publiceert.

Kleinste snijmaisoogst in bijna dertig jaar
Ondanks een aanzienlijke areaaluitbreiding valt de bruto productie van snijmais 10,5 procent lager uit dan in 2023. Door tegenvallende opbrengsten leverde 2024 de kleinste snijmaisoogst in bijna dertig jaar. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming...

Gele uien laten grote opbrengstverschillen zien
De opbrengsten van gele zaaiuien laten grote verschillen zien tussen de verschillende provincies. Noord-Brabant heeft de laagste opbrengst met 38,9 ton per hectare. Flevoland gaat aan kop met 52 ton per hectare.

Opbrengst van consumptieaardappelen komt lager uit
De Nederlandse oogst van consumptieaardappelen valt bijna 300.000 ton kleiner uit dan in oktober 2024 was voorspeld. Dat blijkt uit de definitieve oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nieuwe leden laten Veiling Zaltbommel snel groeien
De Coöperatie Tuinbouwveiling Zaltbommel en Omstreken heeft in 2024 een omzet geboekt van 82 miljoen euro. Daarmee is een grote stap vooruit gezet ten opzichte van 2023.

Tekort aan zaaizaad beperkt uienareaal in 2025
Het areaal zaaiuien valt dit jaar kleiner uit dan in 2024. Oorzaak is de kleinere hoeveelheid zaaizaad die beschikbaar is voor de teelt.

Duitsland verhoogt aardappelprijs, België houdt notering stabiel
De Duitse producentenorganisatie Reka Rheinland heeft de aardappelprijzen deze week opgeschroefd, na een week van stabilisering. In België leek het lang ook die kant op te gaan, maar uiteindelijk heeft Belgapom toch vastgehouden aan de notering van...

Uienexport zakt onder 19.000 ton in eerste week van 2025
De Nederlandse uienexport is het jaar begonnen met een weekexport van 18.845 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Senegal sluit zaterdag grens voor importuien
Het West-Afrikaanse Senegal sluit zaterdag de grens voor importuien. Dat betekent dat Nederland dit seizoen geen uien meer naar dat land kan verschepen.

Valse meeldauw stelt uienteelt ultimatum
Het betoog van productmanager Mark Ermers van Cebeco Agro raakt een gevoelige snaar, merkt voorzitter Mark Brantjes van landbouwbeurs LNCN. 'Het is tijd voor een Masterplan Valse Meeldauw', vat hij het verhaal in één zin samen.

Industrie verwerkt record aan importaardappelen
De Nederlandse aardappelverwerkers hebben in december een recordhoeveelheid aan aardappelen uit het buitenland verwerkt. De aanvoer van Nederlandse aardappelen naar de fabrieken was kleiner dan in voorgaande jaren.

Aviko houdt contractprijzen in 2025 gelijk
Aardappelverwerker Aviko voert geen veranderingen door in de contractprijzen voor fritesaardappelen in 2025. De contractvoorwaarden blijven ook gelijk aan vorig jaar.

Innovator en Agria trekken Fontane mee omhoog in aardappelnotering
De aardappelprijzen zetten ook deze week nog een flinke stap omhoog. De bovenkant van de markt stijgt met 3 euro naar 40 euro per 100 kilo. De onderkant van de markt klimt naar 25 euro per 100 kilo.

Opbrengsten per hectare stagneren in EU
Klimaat en minder hulpstoffen drukken de hectareopbrengsten. Om vooruitgang te blijven boeken, moeten telers hun toevlucht zoeken in duurzame landbouw en innovaties, stelt de Europese Commissie in een vooruitblik op de periode tot 2035.

Egypte hamstert Russische tarwe
Egypte heeft in het afgelopen half jaar volop Russische tarwe gehamsterd. In totaal importeerde het land 5,3 miljoen ton tarwe uit Rusland. Dit is 2,4 miljoen ton meer dan in dezelfde periode van 2023.

Fritesaardappelprijs stijgt met 5 euro
Het Belgische Belgapom verhoogt de aardappelnotering van Fontane met 5 euro naar 25 euro per 100 kilo. Daarmee is de aardappelprijs verdubbeld ten opzichte van half november.

Record in weekexport uien voor kerst
De weekexport van Nederlandse uien piekte in week 51 van 2024 op zo'n 45.000 ton. Dit is de grootste export ooit in de week voor kerst, blijkt uit cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Vion verlaagt varkensprijs met 7 cent
Vleesconcern Vion verlaagt de varkensprijs deze week met 7 cent naar 1,68 euro per kilo. In de laatste week van 2024 werd de prijs al 3 cent verlaagd.

Mooiste ui komt uit Zeewolde
Maatschap Verweel in het Flevolandse Zeewolde heeft dit jaar de mooiste uien. Maud Verweel mocht dinsdag tijdens de Themadag Uien in het Flevolandse Dronten de eerste prijs in ontvangst nemen.

Uienexport in week 50 boven 40.000 ton
De Nederlandse uienexporteurs hebben in week 50 in totaal 40.017 ton uien geëxporteerd. Het is de derde week dit seizoen dat meer dan 40.000 ton is uitgevoerd.
PotatoNL start met fritesnotering van 20 tot 32,50 euro
PotatoNL gaat dit seizoen van start met een notering voor fritesgeschikte aardappelen van 20 tot 32,50 per 100 kilo. Het is de eerste notering nadat telers, handel en industrie het eens zijn geworden over de wijze van noteren.

Uienexport in top 4 beste seizoenen
De uienexport van oogst 2024 behoort tot de vier beste seizoenen ooit. Tot en met week 49 is in totaal bijna 660.000 ton uitgevoerd. Alleen in 2020, 2021 en 2022 werden in dezelfde periode meer uien geëxporteerd.

Hogere prijzen laten veilingomzet BelOrta met 7 procent stijgen
De Belgische veiling BelOrta heeft vorig jaar minder product verhandeld. Toch is de omzet met 7 procent gestegen. Het geringere aanbod zorgde voor flink hogere prijzen.

December maakt einde aan stijgende prijzen op wereldmarkt
De grondstofprijzen die de basis vormen voor de voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) stabiliseren of gaan iets omlaag. Dat blijkt uit de publicatie van de prijzen over december.

Inkoper supermarkt is steeds meer ketenregisseur
Inkopers van groothandel Udea en de biologische supermarktketen Ekoplaza maken deze periode afspraken met telers voor het nieuwe seizoen. Daarbij wordt steeds minder gesproken over prijzen. De focus ligt meer op een goede planning van het volume.

Uienmarkt trapt het nieuwe jaar goed af
De uienmarkt is het nieuwe jaar goed gestart. Daarom heeft de regionale beurs in Emmeloord de stemming aangepast naar 'prijshoudend'. Toch blijven de ontwikkelingen in Senegal als een donkere wolk boven de markt hangen. Het Afrikaanse land lijkt...

Prijs van bloemen komt in december iets hoger uit
De gemiddelde prijs van snijbloemen is in december met 2,3 procent gestegen naar 35 cent per stuk. Dat blijkt uit een overzicht van bloemenveiling Royal FloraHolland. Het aanbod was bovendien groot. Hierdoor steeg de omzet afgelopen maand met 3,3...

Graanmarkt start positief aan 2025
De graanmarkt is het nieuwe kalenderjaar positief begonnen, met stijgende prijzen. Een jaar geleden stond de markt juist flink onder druk bij de jaarwisseling.

REO boekt meer omzet ondanks kleinere aanvoer
De aanvoer van groenten en fruit op de Belgische veiling REO is in 2024 met 6 procent gedaald. Door hogere prijzen nam de omzet (+4 procent) wel verder toe. Dat resulteert in een nieuw omzetrecord van 249,2 miljoen euro, meldt de Belgische website...
PotatoNL hervat aardappelnotering op 6 januari 2025
De noteringscommissie van PotatoNL komt op maandag 6 januari 2025 weer met een notering voor aardappelen. Het geschil tussen fritesproducenten, handel en boeren is opgelost met een nieuwe werkwijze van noteren.

Coceral voorspelt groei in areaal koolzaad
Het koolzaadareaal in de Europese Unie neemt volgend jaar met 6 procent toe, tot 6 miljoen hectare. Dat blijkt uit een eerste raming van Coceral, de Europese vereniging van graanhandelaren.

Belgapom verhoogt aardappelnotering met 5 euro
Belgapom heeft de aardappelnotering met 5 euro verhoogd naar 20 euro per 100 kilo. Daarmee komt de Belgische notering nu uit op hetzelfde niveau als een jaar geleden.

Milieuorganisaties: gemeenten moeten optreden tegen bestrijdingsmiddelen
Het is hoog tijd dat gemeenten hun taak oppakken om burgers te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen. Dat stellen de milieuorganisaties Natuur & Milieu en Urgenda.

Agrico rekent op hogere pootgoedprijs
Aardappelcoöperatie Agrico rekent erop dat pootgoed van oogst 2024 een hogere prijs oplevert dan product van een seizoen eerder. 'Het lukt ons tot nog toe om elk jaar een stap voorwaarts te maken voor wat betreft de uitbetalingsprijs. Die stap hopen...

Industrie verwerkt 20 procent minder Nederlandse aardappelen
De verwerking van binnenlandse aardappelen in Nederlandse fabrieken is met 20 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

Europese landbouw realiseert hoger inkomen
Het gemiddelde inkomen per arbeidskracht van agrarische bedrijven in de Europese Unie stijgt dit jaar – gecorrigeerd voor inflatie – met 1,6 procent. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Granen en aardappelen stijgen in prijs
Aardappelen en granen zijn deze week in prijs gestegen. De aardappelprijs profiteert, nu er toch wat vraag in de markt begint te komen. De prijsstijging voor granen is hoofdzakelijk te verklaren door een verstoring van de aanvoer uit Frankrijk.

Avebe-leden leveren 9.400 aandelen in
Leden van aardappelzetmeelcoöperatie Avebe hebben in boekjaar 2023-2024 in totaal 9.400 aandelen ingeleverd. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Avebe wil grotere stappen zetten in verhogen aardappelgeld
Aardappelzetmeelconcern Avebe wil sneller grotere stappen zetten in het verhogen van het aardappelgeld. Stevige prijsverhogingen zijn nodig om de grondstofvoorziening veilig te stellen.

Emmeloord beweegt niet mee met hogere uienprijs in Goes
De uienprijzen op de regionale beurs in Emmeloord bewegen deze week niet mee met die op de beurs in Goes. In Goes werd de prijs aan de bovenkant verhoogd, terwijl de beurs in Emmeloord stabiel blijft.

Rabobank rekent op lichte stijging van tarweprijzen
In navolging van de palmolieprijzen wordt ook tarwe volgend jaar duurder. Die verwachting spreekt de onderzoeksafdeling van Rabobank uit.

Europese Commissie rekent op geringere groei in landbouw
De landbouwproductie in de Europese Unie zal de komende jaren minder hard groeien dan in het verleden. Dat stelt de Europese Commissie in een vooruitblik voor de periode tot 2035.

USDA verlaagt exportprognose tarwe uit EU
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA heeft zijn exportprognose voor tarwe uit de Europese Unie (EU) met 1 miljoen ton verlaagd. Dit hangt samen met een verdere verlaging van de oogstraming in de EU-lidstaten.

Uienprijs stijgt naar 18 cent
De uienmarkt zet toch weer een stap naar boven. De markt zakte vorige week iets terug, maar deze week is de weg omhoog ingezet.

Innovator trekt aardappelprijs naar 26 euro
De notering voor fritesgeschikte aardappelen van de regionale beurzen Goes en Emmeloord komt deze week uit op 26 euro per 100 kilo. Deze prijs is vastgesteld op basis van zaken die zijn gedaan voor het ras Innovator.

Canadese oogstraming steunt koolzaadprijs
De koolzaadproductie in Canada valt lager uit dan analisten hadden voorspeld. Dit nieuws ondersteunt de prijsvorming van dat product. Het statistiekbureau StatCan maakte in september voor koolzaad een oogstraming bekend van 19 miljoen ton. Deze...

Afzetgarantie legt stevige bodem in markt van miscanthus
Miscanthus staat volop in de belangstelling. Met name stoppende veehouders zien er wel wat in. Een gewas voor een luie boer wordt soms gezegd, in de praktijk valt dat nog weleens tegen.

Platform Agriplace vermindert handwerk voor controle PlanetProof
Het handwerk dat nodig is bij de controles voor het keurmerk On the way to PlanetProof is verder verminderd. Dat meldt directeur Nico Broersen van het digitale platform Agriplace Chain.

FAO: tarweoogst dit jaar niet groter dan vorig jaar
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft de oogstraming voor de wereldwijde tarweproductie naar beneden bijgesteld. Volgens de nieuwe prognose is de oogst niet groter dan vorig jaar.

Uienexport beleeft een van de beste weken ooit
De Nederlandse uienexport heeft half november een van de beste weken ooit beleefd. In week 46 werd in totaal 43.601 ton geëxporteerd, blijkt uit cijfers van Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Plantaardige oliën trekken voedselprijsindex FAO verder omhoog
De stevige prijsverhogingen voor plantaardige oliën hebben de voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in november verder doen stijgen. De index staat inmiddels op het hoogste niveau sinds april 2023.

Marktmacht van graangiganten neemt toe
Ondanks maatregelen en veranderingen in de markt is de macht van de vier grootste wereldwijd opererende graanhandelsbedrijven toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek naar de cruciale rol van grondstoffenhandelaren op de wereldwijde landbouwmarkt. Dit...

Europese sojaproductie stijgt met 8 procent
De sojaproductie in de Europese Unie stijgt dit jaar met 8 procent naar 13 miljoen ton. Dat blijkt uit een raming van Donau Soja, de promotieorganisatie van de Europese eiwittransitie.

Australië oogst 23 procent meer tarwe
Tarwetelers in Australië oogsten dit seizoen 23 procent meer tarwe. Dat meldt de onderzoeksafdeling Abares van het Australische ministerie van Landbouw.

NEPG raamt Belgische aardappeloogst kleiner dan 2023
De aardappeloogst in België is dit jaar 2,7 procent kleiner dan vorig jaar. Dat meldt de Noordwest-Europese aardappeltelersorganisatie NEPG. De Belgen oogsten 4,3 miljoen ton aardappelen, tegenover 4,4 miljoen ton vorig jaar.

Hybride aardbei Sonrosa klaar voor productie
De eerste uit zaad veredelde, hybride aardbeien van het ras Sonrosa vinden begin volgend jaar hun weg naar de consument. Dat maakten fruitcoöperatie FruitMasters en zaadveredelaar Limgroup bekend bij de lancering van de merknaam Sonrosa.

Glastuinders en varkenshouders lossen meer af
Varkens- en pluimveehouders lossen per saldo meer af dan dat ze investeren. Glastuinders betalen investeringen uit eigen zak of lossen versneld af. Dat meldt Rabobank op basis van een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over...

Bloemen leveren iets minder omzet op in november
De bloemenomzet van veiling Royal FloraHolland bleef in november een fractie achter bij dezelfde maand een jaar eerder. Dat is opvallend, want in de afgelopen maanden lag de omzet van bloemen juist aanzienlijk hoger dan in 2023.

Europese Commissie stelt prognose tarweoogst opnieuw omlaag bij
De verwachting voor de oogst van zachte tarwe in de Europese Unie is opnieuw naar beneden bijgesteld. De nieuwste raming van de Europese Commissie komt uit op 112,3 miljoen ton. Dit is 300.000 ton minder dan in de vorige prognose.

Belgapom komt met langverwachte prijsverhoging
De Belgische fritesaardappelnotering van Belgapom stijgt deze week met 2,50 euro naar 15 euro per 100 kilo. Daarmee heeft de langverwachte verhoging van de notering gestalte gekregen.

Uienhandel op de boer in rustiger vaarwater
De vraag vanuit afnemers naar uien bij de boer is wat afgezwakt. Reden hiervoor is dat commissionairs en uiensorteerders in de afgelopen weken zoveel uien hebben gekocht dat zij al voldoende voorraad hebben tot het einde van het jaar.

'Russische exportbeperkingen gaan tarweprijs ondersteunen'
Exportbeperkingen vanuit Rusland zullen de prijsvorming van tarwe wereldwijd gaan ondersteunen. Die verwachting spreekt het Russische marktadviesbureau SovEcon uit.

John van Heijningen nieuwe voorzitter Oxin Growers
John van Heijningen is verkozen tot nieuwe bestuursvoorzitter van telerscoöperatie Oxin Growers. Hij volgt Jan Oosterom op, die na 21 jaar voorzitterschap afscheid neemt.

Melkpoeders omhoog, boter licht lager
De officiële Nederlandse noteringen voor melkpoeders zetten de prijsstijging deze week door. Boter kan het prijsniveau van vorige week niet houden en zakt licht.

Cosun verwerkt 58.000 ton suikerbieten per dag
De suikerfabrieken van Cosun Beet Company draaien op dit moment met een hoge capaciteit. Dagelijks wordt 58.000 ton bieten verwerkt, meldt de producent.

Tien nieuwe bieten op rassenlijst
Tien nieuwe suikerbietenrassen hebben een plek gekregen in de aanbevelende rassenlijst voor 2025. Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR).

Grote vraag uit industrie trekt tafeleieren mee omhoog
De verwerkende industrie heeft de laatste maanden flink aan de eieren getrokken. En dat heeft de prijzen van de tafeleieren mee omhoog getrokken. Hoge eierprijzen met voerkosten op een normaler niveau; veel mooier kan het niet worden.

Inhaalslag bij zaaien wintergranen in EU
Droge omstandigheden hebben een inhaalslag mogelijk gemaakt bij de inzaai van wintergranen in de Europese Unie (EU). Dat meldt de novemberuitgave van het JRC Mars-bulletin.

Rabobank positief over zuivelmarkt in 2025
De vooruitzichten voor de zuivelmarkt in 2025 zijn goed. Nederlandse melkveebedrijven profiteren daar minder van dan hun collega's in het buitenland. Dat komt door de hoge afzetkosten voor mest, meldt de onderzoeksafdeling van Rabobank.

Deense varkenshouder krijgt nabetaling
Varkenshouders die lid zijn van het Deense vleesconcern Danish Crown krijgen een nabetaling van 9,4 cent per kilo. Daarnaast ontvangen zij een uitkering van 0,008 euro per kilo over alle geleverde kilo's in de afgelopen vijf jaar. Daartoe heeft de...

Trump kiest Brooke Rollins als landbouwminister
De Amerikaanse president Donald Trump kiest Brooke Rollins als landbouwminister in zijn nieuwe regering. Dat heeft Trump zaterdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media.

Aardappelexport beleeft redelijk goede maand
De Nederlandse export van consumptie- en industrieaardappelen heeft een redelijk goede maand achter de rug. In oktober was de uitvoer bovengemiddeld, valt op te maken uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Tijd is rijp om marge in groente- en fruitteelt te vergroten
In navolging van fritesaardappeltelers ontstaan er nu ook mogelijkheden voor groente- en fruittelers om hun positie in de markt te verbeteren. Een sterke groei van de fritesproductie zorgde voor een stijgende vraag naar aardappelen. Dat resulteerde...

FNRS stopt samenwerking met KNHS
De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) heeft een streep gezet door het automatische lidmaatschap van manegeklanten bij paardensportbond KNHS. Dat melden de websites Horses en Nieuws.Horse.

Ook België besluit tot ophokplicht pluimvee
In België geldt vanaf zaterdag een ophokplicht op pluimveehouderijen. Het besluit moet het risico op het uitbreken van vogelgriep beperken, aldus het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de federale minister van...

Bijna 40.000 ton uien in één week geëxporteerd
De export van uien verloopt beter dan een jaar geleden. Zo komt de uitvoer in week 44 in de buurt van de 40.000 ton, blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

ZLTO lanceert rekentool voor eerlijke telersprijs
ZLTO heeft een rekentool gelanceerd waarmee telers van vollegrondsgroenten beter zijn geïnformeerd in de onderhandelingen met marktpartijen. Dit geeft hen meer kans om een eerlijke marktprijs voor hun product te krijgen. De belangenbehartiger...

NFO-voorzitter Ron Mulders treedt terug
Ron Mulders stopt als voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Het bestuur neemt zijn taken over.

Bruinrot in vier pootgoedpartijen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in vier pootgoedpartijen bruinrot vastgesteld. Het betreft pootgoed van afzonderlijke partijen en het gaat om vier verschillende rassen.

Pieter Bootsma nieuwe CEO FloraHolland
Pieter Bootsma is per 1 januari de nieuwe CEO van bloemenveiling Royal FloraHolland. Hij volgt Steven van Schilfgaarde op die op eigen verzoek eind dit jaar terugtreedt.

Belgen zaaien een kwart meer uien
Het uienareaal in België is dit jaar met ruim een kwart gestegen naar zo'n 6.500 hectare. Dat meldt Jonas Bodyn, onderzoeker akkerbouwmatige groenten bij Viaverda, op basis van cijfers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Export Europese tarwe een derde kleiner dan in 2023
De uitvoer van zachte tarwe uit de Europese Unie (EU) is dit seizoen een derde kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de EU.

Diesel en gas stijgen fors in prijs
Diesel is deze maand al meer dan een dubbeltje per liter duurder geworden. De prijs stijgt in week 47 tot ruim boven de 1,30 euro per liter. Eind oktober lag deze nog onder de 1,20 euro per liter.

Fritesfabrikanten gedaagd om prijskartel
Fritesfabrikanten McCain, LambWeston, JR Simplot en Cavendish zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor deelname aan een prijskartel. Dat melden diverse Amerikaanse en internationale media en persbureaus.

Mengsel niet beter dan beste enkelvoudige groenbemester
Bij de teelt van groenbemesters komt steeds meer kijken. Mengsels hebben een flinke opgang gemaakt. Die leveren soms een mooie structuur. Maar mengsels werken niet altijd en niet overal, stelt coöperatie Agrifirm.

Greenyard versterkt omzetgroei in tweede kwartaal
Het Belgische groente- en fruithandelsbedrijf Greenyard heeft zijn omzetgroei in het tweede kwartaal van boekjaar 2024-2025 weten te versterken. Dit is vooral gerealiseerd door betere prijzen in het verssegment.

Duitse Kartoffel verdringt Nederlandse aardappel
Een sterk toenemende stroom aan Duitse aardappelen remt de afzet van Nederlandse fritesaardappelen. Dat valt op te maken uit de verwerkingscijfers van brancheorganisatie Vavi.

Aanbodbeperking heeft weinig effect op aardappelprijs
Als in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk minder fritesaardappelen worden geproduceerd, zorgt dit niet voor een betere prijs. Die conclusie trekken onderzoekers van Wageningen University & Research na onderzoek in opdracht van de...

EU verliest markt voor varkensvlees op kostprijs
Afnemende varkensaantallen houden de varkensprijs in Europa op een hoog niveau. Dat is mooi voor varkenshouders, maar de keerzijde is dat verderop in de keten de concurrentiekracht wordt aangetast. Concurrenten profiteren en vergroten hun positie in...

Voorsprong uienexport stijgt naar 7 procent
De Nederlandse uienexport heeft de voorsprong ten opzichte van vorig jaar vergroot naar 29.000 ton, ofwel 7 procent. Dat valt op te maken uit de voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau en het GroentenFruit Huis.

FAO: iets meer vlees en zuivel, minder suiker
De wereldwijde productie van vlees en zuivel neemt iets toe, terwijl de hoeveelheid geproduceerde suiker afneemt. Deze verwachting publiceert de wereldvoedselorganisatie FAO in de jaarlijkse herfstprognose voor voedingsmiddelen.

België rekent op 4 procent meer aardappelen
België verwacht 4 procent meer aardappelen te oogsten dan vorig jaar. Dat meldt statistiekbureau Statbel in een voorlopige oogstraming. Daarmee is de stijging van de aardappelproductie in België nog het kleinst vergeleken met Nederland, Duitsland en...

Lidl laat graag zien dat biologisch niet duur is
Supermarktketen Lidl en biologische boeren onderstrepen met het hutspotakkoord de opmars van biologische agf. Ook andere supermarkten zetten concrete stappen. Daarmee komt het overheidsdoel van 15 procent bio in 2030 dichterbij.

Fritesfabrikant Lamb Weston neemt nieuwe fabriek in gebruik
Lamb Weston heeft op 7 november zijn nieuwe fabriek in het Zeeuwse Kruiningen in gebruik genomen. De nieuwe productiefaciliteit van de fritesfabrikant kan op jaarbasis 195.000 ton aardappelen verwerken.

Graanschuur in Zwarte Zeegebied loopt snel leeg
Rusland en Oekraïne hebben inmiddels zoveel tarwe geëxporteerd dat de druk vanuit deze landen op de wereldmarkt zal afnemen. Beide landen exporteerden tot nog toe grotere hoeveelheden dan vorig jaar, terwijl ze minder product beschikbaar hebben.

FAO rekent op kleiner tarweareaal door lagere prijzen
Lagere prijzen zullen het areaal wintertarwe op het noordelijk halfrond beperken. Dat verwacht wereldvoedselorganisatie FAO.

FAO-voedselprijsindex naar hoogste niveau in anderhalf jaar
De voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO stijgt naar het hoogste niveau sinds april 2023. Alle producten stijgen in prijs, behalve vlees.

Aardappelsap krijgt toekomst in vetzuren en meststoffen
Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft een overeenkomst gesloten met ChainCraft, een pionier in de productie van circulaire chemicaliën. Doel van de samenwerking is om aardappelsap om te zetten in hoogwaardige circulaire vetzuren en meststoffen.

Helft van suikerbieten gerooid
Nederlandse telers moesten begin deze week nog ruim de helft van hun suikerbieten oogsten. Dat meldt verwerker Cosun Beet Company.

Uienexport vergroot voorsprong ten opzichte van vorig jaar
De Nederlandse uienexport stoomt dit jaar door, waar vorig jaar de vaart eruit raakte. Daardoor neemt de voorsprong ten opzichte van 2023 toe. In de derde week van oktober (week 43) is meer dan 38.000 ton uien geëxporteerd. Daarmee was de uitvoer...

Limburgs aardwarmteproject failliet
Het aardwarmteproject Californië Wijnen Geothermie (CWG) van de Limburgse paprika- en komkommerteler Wijnen Square Crops in Grubbenvorst is op 5 november failliet verklaard. De winning van aardwarmte in dit project werd in 2018 stilgelegd op grond...
Introductie milieumeetlat MIG gepland in 2026
De Milieu-indicator Gewasbescherming (MIG) is vrijwel klaar voor uitrol naar de praktijk. Met financiële steun van de Nederlandse overheid verwacht opdrachtgever Greenports Nederland de milieumeetlat voor gewasbeschermingsmiddelen in het voorjaar...

Duitsland dreigt middel tegen duist te schrappen
Het Duitse toelatingsorgaan voor gewasbeschermingsmiddelen (BVL) dreigt de toelating van de werkzame stof flufenacet op korte termijn in te trekken. Dat meldt het Duitse vakblad TopAgrar.

Aardappeloogst schiet ook in omringende landen op
De aardappeloogst in Noordwest-Europa schiet op; ongeveer 90 procent van de aardappelen is inmiddels van het land. Dit blijkt uit een overzicht van aardappelverwerker Aviko.
Herbeoordeling toelating bij overschrijding middel in oppervlaktewater
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat de toelating van middelen schrappen of aanpassen als ze structureel de normen in het oppervlaktewater overschrijden.
HAK verlaagt marge op peulvruchten
Conservenfabrikant HAK verlaagt de marge op peulvruchten. Zo wil de fabrikant de consument verleiden om meer product te kopen.

Beurzen noteren 20 euro voor fritesaardappelen af land
De regionale beurzen in Goes en Emmeloord noteren voor fritesgeschikte aardappelen 20 euro per 100 kilo af land. Lagere prijzen zijn niet bekend bij de noteringscommissie.

Hogere prijs levert FloraHolland meer omzet op
Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in oktober 15 procent meer omzet gerealiseerd in de afzet van bloemen dan in dezelfde maand vorig jaar. Een krapper aanbod resulteerde in betere prijzen.

Brussel verlaagt oogstraming voor tarwe opnieuw
De tarweproductie in de Europese Unie lijkt nog kleiner te zijn dan eerder werd aangenomen. De Europese Commissie heeft de oogstraming met nog eens 2 miljoen ton verlaagd. Daarmee zou de productie uitkomen op 112,6 miljoen ton.

Lage opbrengst cichorei doet areaalgroei grotendeels teniet
De opbrengst van cichorei in Nederland blijft dit jaar onder de 40 ton per hectare steken. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zaaiuienoogst vergelijkbaar met 2021 en 2017
De brutoproductie van zaaiuien in Nederland komt dit jaar uit op 1,5 miljoen ton, zo blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oogst is daarmee vergelijkbaar met 2021 en 2017.

Uienexport neemt kleine voorsprong op 2023
De uienexport heeft in de afgelopen weken een kleine voorsprong opgebouwd vergeleken met een jaar geleden. Er is ruimte om dat de komende weken uit te bouwen.

Slechte oogst belemmert groei biologische chips
De eigenaren van FZ Organic Food in het Friese Wolvega zijn trots op de productie van biologische chips. Voor de benodigde aardappelen werken ze samen met Agrico. En de afzet is geborgd door afspraken met de biosupermarkt Ekoplaza.

Analisten voorspellen 80 tot 85 miljoen ton Russische tarwe in 2025
De ramingen van toonaangevende analysebureaus Ikar en SovEcon voor de Russische tarweproductie in 2025 variëren van 80 tot 85 miljoen ton. Daarmee wijkt de oogst niet zoveel af van de hoeveelheid die in 2024 is geoogst.

Suikergehalte stijgt naar 16,2 procent
Het suikergehalte van de suikerbieten is na vijf weken campagne gestegen van 15,5 naar 16,2 procent. Dat meldt Cosun Beet Company in een nieuw weekoverzicht.

Van Rooi verlaagt varkensprijs met 5 cent
Van Rooi Meat verlaagt de varkensprijs deze week met 5 cent per kilo. De slachterij volgt daarmee de prijsverlaging van 8 cent waarmee Duitse varkensslachterijen de markt deze week verrasten.
Veiling Zaltbommel boekt al vroeg omzetrecord
Met nog een paar maanden te gaan heeft Veiling Zaltbommel al een nieuw record in de jaaromzet geboekt. De veilingomzet is dit jaar gestegen tot 67 miljoen euro.

Grasland daalt 5,6 procent in prijs
Grasland laat na vier kwartalen van stijgende prijzen in het derde kwartaal van dit jaar een behoorlijke daling zien. Ten opzichte van het tweede kwartaal daalde de prijs met 5,6 procent naar een landelijk gemiddelde van 72.500 per hectare, blijkt...

Aviko en Rabobank bundelen krachten in toekomst aardappelteelt
Aardappelverwerker Aviko en Rabobank gaan samen met aardappeltelers werken aan een toekomstbestendige teelt. Verwerker en financier hebben een vierjarige overeenkomst getekend.

LTO blij met stimuleringsproject vezelteelten
Het onlangs aangekondigde proefproject van het landbouwministerie om de teelt van vezelgewassen te stimuleren valt in goede aarde bij LTO Nederland. De organisatie vindt het jammer dat het maar één jaar duurt.

Aviko: 80 procent aardappelen geoogst
Iets meer dan 80 procent van de aardappelen in Nederland was eind vorige week geoogst. Dat meldt aardappelverwerker Aviko in een wekelijkse update van de oogstwerkzaamheden.

Afzet fruitsap lijdt onder hogere belasting
De verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken heeft geleid tot een verdere daling in de verkoop van gezondere fruitsappen. Nederlanders zijn wel meer energiedranken gaan drinken. Dat blijkt uit cijfers van NielsenIQ over de eerste...

EU heeft even geen behoefte aan Nederlandse aardappel
Lidstaten uit de Europese Unie toonden in september weinig tot geen interesse in Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. Dat komt doordat deze landen dit jaar zelf meer aardappelen oogsten.

Vion lijdt 90 miljoen euro verlies, maar bedrijf draait beter
Vleesconcern Vion heeft in 2023 een fors verlies geleden van 90 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van voortgezette activiteiten verbeterde echter met 7,3 miljoen naar 74,7 miljoen euro.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke