John Ramaker

John Ramaker

John Ramaker is redacteur Markt bij Nieuwe Oogst.

Contact

Artikelen door John Ramaker

Export Europese tarwe een derde kleiner dan in 2023

Akker- & Tuinbouw

De uitvoer van zachte tarwe uit de Europese Unie (EU) is dit seizoen een derde kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de EU.

Diesel en gas stijgen fors in prijs

Economie

Diesel is deze maand al meer dan een dubbeltje per liter duurder geworden. De prijs stijgt in week 47 tot ruim boven de 1,30 euro per liter. Eind oktober lag deze nog onder de 1,20 euro per liter.

Fritesfabrikanten gedaagd om prijskartel

Akker- & Tuinbouw

Fritesfabrikanten McCain, LambWeston, JR Simplot en Cavendish zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd voor deelname aan een prijskartel. Dat melden diverse Amerikaanse en internationale media en persbureaus.

Mengsel niet beter dan beste enkelvoudige groenbemester

Akker- & Tuinbouw

Bij de teelt van groenbemesters komt steeds meer kijken. Mengsels hebben een flinke opgang gemaakt. Die leveren soms een mooie structuur. Maar mengsels werken niet altijd en niet overal, stelt coöperatie Agrifirm.

Greenyard versterkt omzetgroei in tweede kwartaal

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische groente- en fruithandelsbedrijf Greenyard heeft zijn omzetgroei in het tweede kwartaal van boekjaar 2024-2025 weten te versterken. Dit is vooral gerealiseerd door betere prijzen in het verssegment.

Duitse Kartoffel verdringt Nederlandse aardappel

Akker- & Tuinbouw

Een sterk toenemende stroom aan Duitse aardappelen remt de afzet van Nederlandse fritesaardappelen. Dat valt op te maken uit de verwerkingscijfers van brancheorganisatie Vavi.

Aanbodbeperking heeft weinig effect op aardappelprijs

Akker- & Tuinbouw

Als in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk minder fritesaardappelen worden geproduceerd, zorgt dit niet voor een betere prijs. Die conclusie trekken onderzoekers van Wageningen University & Research na onderzoek in opdracht van de...

EU verliest markt voor varkensvlees op kostprijs

Veehouderij

Afnemende varkensaantallen houden de varkensprijs in Europa op een hoog niveau. Dat is mooi voor varkenshouders, maar de keerzijde is dat verderop in de keten de concurrentiekracht wordt aangetast. Concurrenten profiteren en vergroten hun positie in...

Voorsprong uienexport stijgt naar 7 procent

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse uienexport heeft de voorsprong ten opzichte van vorig jaar vergroot naar 29.000 ton, ofwel 7 procent. Dat valt op te maken uit de voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau en het GroentenFruit Huis.

FAO: iets meer vlees en zuivel, minder suiker

Economie

De wereldwijde productie van vlees en zuivel neemt iets toe, terwijl de hoeveelheid geproduceerde suiker afneemt. Deze verwachting publiceert de wereldvoedselorganisatie FAO in de jaarlijkse herfstprognose voor voedingsmiddelen.

België rekent op 4 procent meer aardappelen

Akker- & Tuinbouw

België verwacht 4 procent meer aardappelen te oogsten dan vorig jaar. Dat meldt statistiekbureau Statbel in een voorlopige oogstraming. Daarmee is de stijging van de aardappelproductie in België nog het kleinst vergeleken met Nederland, Duitsland en...

Lidl laat graag zien dat biologisch niet duur is

Akker- & Tuinbouw

Supermarktketen Lidl en biologische boeren onderstrepen met het hutspotakkoord de opmars van biologische agf. Ook andere supermarkten zetten concrete stappen. Daarmee komt het overheidsdoel van 15 procent bio in 2030 dichterbij.

Fritesfabrikant Lamb Weston neemt nieuwe fabriek in gebruik

Akker- & Tuinbouw

Lamb Weston heeft op 7 november zijn nieuwe fabriek in het Zeeuwse Kruiningen in gebruik genomen. De nieuwe productiefaciliteit van de fritesfabrikant kan op jaarbasis 195.000 ton aardappelen verwerken.

Graanschuur in Zwarte Zeegebied loopt snel leeg

Akker- & Tuinbouw

Rusland en Oekraïne hebben inmiddels zoveel tarwe geëxporteerd dat de druk vanuit deze landen op de wereldmarkt zal afnemen. Beide landen exporteerden tot nog toe grotere hoeveelheden dan vorig jaar, terwijl ze minder product beschikbaar hebben.

FAO rekent op kleiner tarweareaal door lagere prijzen

Akker- & Tuinbouw

Lagere prijzen zullen het areaal wintertarwe op het noordelijk halfrond beperken. Dat verwacht wereldvoedselorganisatie FAO.

FAO-voedselprijsindex naar hoogste niveau in anderhalf jaar

Economie

De voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO stijgt naar het hoogste niveau sinds april 2023. Alle producten stijgen in prijs, behalve vlees.

Aardappelsap krijgt toekomst in vetzuren en meststoffen

Akker- & Tuinbouw

Aardappelzetmeelconcern Avebe heeft een overeenkomst gesloten met ChainCraft, een pionier in de productie van circulaire chemicaliën. Doel van de samenwerking is om aardappelsap om te zetten in hoogwaardige circulaire vetzuren en meststoffen.

Helft van suikerbieten gerooid

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse telers moesten begin deze week nog ruim de helft van hun suikerbieten oogsten. Dat meldt verwerker Cosun Beet Company.

Uienexport vergroot voorsprong ten opzichte van vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse uienexport stoomt dit jaar door, waar vorig jaar de vaart eruit raakte. Daardoor neemt de voorsprong ten opzichte van 2023 toe. In de derde week van oktober (week 43) is meer dan 38.000 ton uien geëxporteerd. Daarmee was de uitvoer...

Limburgs aardwarmteproject failliet

Akker- & Tuinbouw

Het aardwarmteproject Californië Wijnen Geothermie (CWG) van de Limburgse paprika- en komkommerteler Wijnen Square Crops in Grubbenvorst is op 5 november failliet verklaard. De winning van aardwarmte in dit project werd in 2018 stilgelegd op grond...

Introductie milieumeetlat MIG gepland in 2026

Akker- & Tuinbouw

De Milieu-indicator Gewasbescherming (MIG) is vrijwel klaar voor uitrol naar de praktijk. Met financiële steun van de Nederlandse overheid verwacht opdrachtgever Greenports Nederland de milieumeetlat voor gewasbeschermingsmiddelen in het voorjaar...

Duitsland dreigt middel tegen duist te schrappen

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse toelatingsorgaan voor gewasbeschermingsmiddelen (BVL) dreigt de toelating van de werkzame stof flufenacet op korte termijn in te trekken. Dat meldt het Duitse vakblad TopAgrar.

Aardappeloogst schiet ook in omringende landen op

Akker- & Tuinbouw

De aardappeloogst in Noordwest-Europa schiet op; ongeveer 90 procent van de aardappelen is inmiddels van het land. Dit blijkt uit een overzicht van aardappelverwerker Aviko.

Herbeoordeling toelating bij overschrijding middel in oppervlaktewater

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat de toelating van middelen schrappen of aanpassen als ze structureel de normen in het oppervlaktewater overschrijden.

HAK verlaagt marge op peulvruchten

Akker- & Tuinbouw

Conservenfabrikant HAK verlaagt de marge op peulvruchten. Zo wil de fabrikant de consument verleiden om meer product te kopen.

Beurzen noteren 20 euro voor fritesaardappelen af land

Akker- & Tuinbouw

De regionale beurzen in Goes en Emmeloord noteren voor fritesgeschikte aardappelen 20 euro per 100 kilo af land. Lagere prijzen zijn niet bekend bij de noteringscommissie.

Hogere prijs levert FloraHolland meer omzet op

Akker- & Tuinbouw

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in oktober 15 procent meer omzet gerealiseerd in de afzet van bloemen dan in dezelfde maand vorig jaar. Een krapper aanbod resulteerde in betere prijzen.

Brussel verlaagt oogstraming voor tarwe opnieuw

Akker- & Tuinbouw

De tarweproductie in de Europese Unie lijkt nog kleiner te zijn dan eerder werd aangenomen. De Europese Commissie heeft de oogstraming met nog eens 2 miljoen ton verlaagd. Daarmee zou de productie uitkomen op 112,6 miljoen ton.

Lage opbrengst cichorei doet areaalgroei grotendeels teniet

Akker- & Tuinbouw

De opbrengst van cichorei in Nederland blijft dit jaar onder de 40 ton per hectare steken. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zaaiuienoogst vergelijkbaar met 2021 en 2017

Akker- & Tuinbouw

De brutoproductie van zaaiuien in Nederland komt dit jaar uit op 1,5 miljoen ton, zo blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oogst is daarmee vergelijkbaar met 2021 en 2017.

Uienexport neemt kleine voorsprong op 2023

Akker- & Tuinbouw

De uienexport heeft in de afgelopen weken een kleine voorsprong opgebouwd vergeleken met een jaar geleden. Er is ruimte om dat de komende weken uit te bouwen.

Slechte oogst belemmert groei biologische chips

Akker- & Tuinbouw

De eigenaren van FZ Organic Food in het Friese Wolvega zijn trots op de productie van biologische chips. Voor de benodigde aardappelen werken ze samen met Agrico. En de afzet is geborgd door afspraken met de biosupermarkt Ekoplaza.

Analisten voorspellen 80 tot 85 miljoen ton Russische tarwe in 2025

Akker- & Tuinbouw

De ramingen van toonaangevende analysebureaus Ikar en SovEcon voor de Russische tarweproductie in 2025 variëren van 80 tot 85 miljoen ton. Daarmee wijkt de oogst niet zoveel af van de hoeveelheid die in 2024 is geoogst.

Suikergehalte stijgt naar 16,2 procent

Akker- & Tuinbouw

Het suikergehalte van de suikerbieten is na vijf weken campagne gestegen van 15,5 naar 16,2 procent. Dat meldt Cosun Beet Company in een nieuw weekoverzicht.

Van Rooi verlaagt varkensprijs met 5 cent

Veehouderij

Van Rooi Meat verlaagt de varkensprijs deze week met 5 cent per kilo. De slachterij volgt daarmee de prijsverlaging van 8 cent waarmee Duitse varkensslachterijen de markt deze week verrasten.

Veiling Zaltbommel boekt al vroeg omzetrecord

Akker- & Tuinbouw

Met nog een paar maanden te gaan heeft Veiling Zaltbommel al een nieuw record in de jaaromzet geboekt. De veilingomzet is dit jaar gestegen tot 67 miljoen euro.

Grasland daalt 5,6 procent in prijs

Economie

Grasland laat na vier kwartalen van stijgende prijzen in het derde kwartaal van dit jaar een behoorlijke daling zien. Ten opzichte van het tweede kwartaal daalde de prijs met 5,6 procent naar een landelijk gemiddelde van 72.500 per hectare, blijkt...

Aviko en Rabobank bundelen krachten in toekomst aardappelteelt

Akker- & Tuinbouw

Aardappelverwerker Aviko en Rabobank gaan samen met aardappeltelers werken aan een toekomstbestendige teelt. Verwerker en financier hebben een vierjarige overeenkomst getekend.

LTO blij met stimuleringsproject vezelteelten

Akker- & Tuinbouw

Het onlangs aangekondigde proefproject van het landbouwministerie om de teelt van vezelgewassen te stimuleren valt in goede aarde bij LTO Nederland. De organisatie vindt het jammer dat het maar één jaar duurt.

Aviko: 80 procent aardappelen geoogst

Akker- & Tuinbouw

Iets meer dan 80 procent van de aardappelen in Nederland was eind vorige week geoogst. Dat meldt aardappelverwerker Aviko in een wekelijkse update van de oogstwerkzaamheden.

Afzet fruitsap lijdt onder hogere belasting

Akker- & Tuinbouw

De verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken heeft geleid tot een verdere daling in de verkoop van gezondere fruitsappen. Nederlanders zijn wel meer energiedranken gaan drinken. Dat blijkt uit cijfers van NielsenIQ over de eerste...

EU heeft even geen behoefte aan Nederlandse aardappel

Akker- & Tuinbouw

Lidstaten uit de Europese Unie toonden in september weinig tot geen interesse in Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. Dat komt doordat deze landen dit jaar zelf meer aardappelen oogsten.

Vion lijdt 90 miljoen euro verlies, maar bedrijf draait beter

Veehouderij

Vleesconcern Vion heeft in 2023 een fors verlies geleden van 90 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van voortgezette activiteiten verbeterde echter met 7,3 miljoen naar 74,7 miljoen euro.

Veehouders: 'Mestmarkt is nog lang niet transparant genoeg'

Economie

Twee derde van de veehouders vindt de mestmarkt niet transparant genoeg. Dat blijkt uit een peiling van Nieuwe Oogst. Het gevoel leeft dat 'over de ruggen van veehouders' veel geld wordt verdiend aan de handel in mest door onder meer intermediairs....

Frankrijk verlaagt raming granen en oliezaden

Akker- & Tuinbouw

De granen en oliezaden hebben in Frankrijk minder opgeleverd dan eerder geraamd. Dat blijkt uit een nieuwe inschatting van statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw.

Tulpenbollen planten verloopt vlot

Akker- & Tuinbouw

Met zijn eigen Fendt 724 Gen6 plant Noord-Hollander Patrick Harlaar tulpenbollen op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Het is een jaarlijks circus van roze plantmachines die door heel Nederland trekken om bollen te planten.

Cosun verlaagt prognose suikeropbrengst

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company verlaagt de prognose van de suikeropbrengst dit jaar naar 12,8 ton per hectare. Tot nog toe werd gerekend op 13 ton suiker per hectare.

Bloemenexporteurs starten preventie tegen criminelen

Akker- & Tuinbouw

Vier bloemenexporteurs en de samenwerking Weerbare Sierteeltsector hebben op het terrein van bloemenveiling Royal FloraHolland in het Zuid-Hollandse Rijnsburg een controle laten uitvoeren met speurhonden. Het initiatief is bedoeld om de bedrijven te...

Industrie heeft minder behoefte aan Nederlandse aardappel

Akker- & Tuinbouw

De aardappelverwerkende industrie heeft in september veel minder Nederlandse aardappelen verwerkt dan in voorgaande jaren. Voor het eerst sinds 2012 bleef de grondstofaanvoer in september onder de 300.000 ton steken, blijkt uit cijfers van...

Boternotering zakt met 24 euro

Veehouderij

De Officiële Nederlandse notering voor verse boter daalt deze week opnieuw fors. Dit keer gaat er 24 euro van de prijs af, waardoor de notering zakt naar 744 euro per 100 kilo.

Groenfonds helpt droom jonge groentetelers waar te maken

Akker- & Tuinbouw

De jonge vollegrondsgroentetelers Joost van den Oetelaar (30) en Mandy van den Boer (30) kijken verliefd naar hun pas verworven boerderij in het Brabantse Oirschot. De opvallend lange zijgevel met vele raampartijen spreekt ze in het bijzonder aan....

USDA verwacht dit seizoen een groei in het tarweverbruik

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) heeft de verwachtingen voor de tarweconsumptie in seizoen 2024-2025 omlaag bijgesteld. Desondanks wordt gerekend met een wereldwijde consumptie die voor het eerst boven de 800 miljoen ton uitkomt.

Lagere suikerprijzen doen Südzucker pijn

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse suikerconcern Südzucker heeft in de eerste zes maanden van het boekjaar 2024-2025 aanzienlijk meer suiker verkocht. De verkoopprijzen daalden echter fors. Het bedrijfsresultaat van de suikerdivisie kelderde daardoor met ruim 300 miljoen...

Aviko meet lagere aardappelopbrengst dan in 2023

Akker- & Tuinbouw

De aardappelopbrengst blijft in proefrooiingen van aardappelconcern Aviko steken op net iets minder dan 60 ton per hectare. Daarmee is de opbrengst lager dan vorig jaar. Toen werd net iets meer dan 60 ton gehaald.

Snijmais blijkt dit jaar minder duur uit te vallen dan verwacht

Veehouderij

Een ruim aanbod maakt dat de snijmais minder duur is dan gevreesd. Een groter areaal, mislukte CCM-teelt en stoppende bedrijven compenseren een tegenvallende oogst.

Tarweproductie voldoet bijna naadloos aan consumptie

Akker- & Tuinbouw

De wereldwijde tarweproductie in 2024-2025 dekt vrijwel naadloos de verwachte consumptie van dit graan. Dat valt op te maken uit de prognoses die wereldvoedselorganisatie FAO publiceert.

FAO-voedselprijsindex stijgt flink in september

Economie

De lijn in de voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO buigt in september ineens scherp naar boven. Vooral suiker is in prijs gestegen, maar ook plantaardige oliën, zuivelproducten en granen zijn behoorlijk duurder geworden.

Ketencontract blaast edamameteelt nieuw leven in

Akker- & Tuinbouw

Jan Groen van Dutch Soy stopt een aantal boontjes in zijn mond en begint te kauwen. Wat hij al verwachtte wordt tussen zijn kiezen bevestigd. De boontjes zijn voldoende rijp om aan het eind van de week te oogsten.

Senegal stuwt uienexport naar 37.000 ton in week 37

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse uienexporteurs hebben in de tweede week van september al meer dan 10.000 ton uien verscheept naar Senegal. Daarmee liepen ze vooruit op de opening van de grens van het West-Afrikaanse land voor importuien per 24 september.

Breder draagvlak in omzetgroei bloemen op FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

De omzetgroei op bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in september een breder draagvlak gekregen. Op gypsophila na leverden alle bloemen in de top 15 een bijdrage aan een grotere omzet ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Kamps de Wild stopt verkoop loofdoder Nucrop

Akker- & Tuinbouw

Machine-importeur Kamps de Wild in Zevenaar heeft de samenwerking met de Duitse start-up Crop.Zone opgezegd. Daarmee stopt ook de verkoop van loofdoder Nucrop.

Tarweprijs stijgt 3 euro in Groningen

Akker- & Tuinbouw

De tarweprijs op de Graanbeurs in Groningen is met 3 euro gestegen naar 212 euro per ton. Een kleiner lokaal aanbod laat de prijs stijgen, constateert de noteringscommissie.

Zaaiuien stijgen licht in prijs

Akker- & Tuinbouw

De telersprijzen van zowel gele als rode zaaiuien zijn deze week op de beurs in Goes licht gestegen. Tot en met begin vorige week zijn er behoorlijk wat uien gekocht. Daaronder enkele transacties van 15 euro per 100 kilo voor gele zaaiuien. Eén...

Copa-Cogeca vraagt aandacht voor structurele problemen in graanteelt

Akker- & Tuinbouw

De Europese Unie moet snel in actie komen om de graan- en oliezadenproductie veilig te stellen. Deze oproep doet de belangenbehartiger van Europese boeren en landbouwcoöperaties Copa-Cogeca.

Zonnepanelen goed te combineren met kruiden

Akker- & Tuinbouw

Een kasdek van zonnepanelen en de teelt van kruiden in de kas zijn heel goed te combineren. Dat stelt producent van duurzame energie Protium.

Duitsers oogsten 1 miljoen ton aardappelen meer dan in 2023

Akker- & Tuinbouw

Duitsland oogst 1 miljoen ton meer aardappelen dan vorig jaar en 2 miljoen ton meer dan in 2022. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Duitse ministerie van Landbouw BMEL.

Orchideeënkwekers Ter Laak Orchids en Orchios fuseren

Akker- & Tuinbouw

Orchideeënkwekers Ter Laak Orchids en Orchios fuseren per 1 januari 2025. Samen gaan zij verder onder de naam Ter Laak Orchios.

Ridomil Gold toegelaten voor 'nullozer' in bloemen en planten

Akker- & Tuinbouw

Schimmelbestrijdingsmiddel Ridomil Gold SL van Syngenta krijgt toelating voor een grondbehandeling van potplanten, bolbloemen en boomkwekerijgewassen. Daarnaast wordt het toegestaan als gebruik via druppelbehandeling in snijbloemen. Dat meldt het...

Noordelijke proeflocaties haken in op Boerderijen van de Toekomst

Akker- & Tuinbouw

Proefboerderij Ebelsheerd zaait binnenkort wintertarwe op een perceel dat wordt ingezet voor onderzoek binnen het project 'Boerderij van de Toekomst Oldambt'. Proefboerderij Kollumerwaard haakt ook in op 'Boerderijen van de Toekomst' en doet dat...

Jumbo wil naar 10 procent biologisch in 2027

Akker- & Tuinbouw

Supermarktketen Jumbo wil het aandeel biologische aardappelen, groenten en fruit verdubbelen naar minimaal 10 procent in 2027. Daarbij probeert de supermarkt de producten waar mogelijk van Nederlandse telers te kopen.

Graanoogst 2024 is er een om snel te vergeten

Akker- & Tuinbouw

Nederland heeft dit jaar de kleinste tarweoogst in meer dan dertig jaar. Het areaal is de kleinste in vele tientallen jaren en de opbrengsten zijn sinds 2007 niet zo slecht geweest. Daarbovenop komt nog dat de telersprijzen voor het product...

Frankrijk oogst in meeste gewassen minder kilo's

Akker- & Tuinbouw

De totale graanproductie in Frankrijk wordt door Agreste geraamd op 38,7 miljoen ton. Dat is een van de kleinste oogsten in veertig jaar tijd.

Eerste dertiger in weekexport uien

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse uienexport steeg in week 36 naar 30.039 ton. Het is de eerste dertiger in het nieuwe seizoen dat op 1 juli is begonnen.

Blauw ledlicht levert bijdrage aan stoomvrije chrysantenteelt

Akker- & Tuinbouw

Meer blauwe ledverlichting tijdens de bewortelingsfase lijkt de weerbaarheid van chrysanten tegen zwakteparasiet pythium te verbeteren. Ook een andere samenstelling van de perskluit kan bijdragen aan het voorkomen van deze schimmelziekte.

Jumbo sluit ketencontract met Nederlandse edamametelers

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse telers gaan edamamebonen, een verse sojavariant, telen voor supermarktketen Jumbo. Daarmee hebben de telers een afzetgarantie vanaf volgend jaar.

NFO vreest inperking of verbod captan binnen enkele jaren

Akker- & Tuinbouw

Een sterke inperking van of verbod op het gebruik van captan is binnen enkele jaren een feit. Dat vreest de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Meer tulpentelers in Flevoland, minder in Noord-Holland

Akker- & Tuinbouw

Het aantal landbouwbedrijven met tulpen is vorig jaar in Flevoland gestegen naar 321. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2010, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Suikergehalte hoger dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De suikerbieten die in de eerste week zijn geleverd hebben een hoger suikergehalte dan vorig jaar. Dat meldt suikerconcern Cosun Beet Company.

JRC verhoogt aardappeloogstraming in België, Duitsland en Frankrijk

Akker- & Tuinbouw

De aardappelopbrengsten in België, Duitsland en Frankrijk vallen hoger uit dat de gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Unie tot vorige maand voorspelde. In Nederland is de opbrengstverwachting juist verlaagd.

Senegal opent grenzen voor importuien

Akker- & Tuinbouw

Senegal heeft zijn grenzen geopend voor importuien. Voor de uiensector is dat belangrijk, want het West-Afrikaanse land is al jaren de belangrijkste klant voor Nederlandse uien.

Agri-PV combineert zonnepark en landbouw

Akker- & Tuinbouw

Het nieuwe zonnepark Symbizon in het Flevolandse Almere is zaterdag 21 september officieel geopend. Dit project is bedoeld om te kijken in hoeverre zonneparken en landbouw met elkaar zijn te combineren.

Tarwe daalt 4 procent op termijnmarkt Parijs

Akker- & Tuinbouw

De tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs is afgelopen week gedaald naar 216 euro per ton. Daarmee eindigde de handel 9 euro (4 procent) lager dan de week ervoor.

Bloemenhandel dringt aan op handelsakkoord met Britten

Akker- & Tuinbouw

Bloemenhandelsorganisaties dringen deze week in een overleg met adviesorgaan DAG van de Europese Unie (EU) aan op een soepeler handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Van Britse zijde brengt tuinbouwhandelsorganisatie HTA hetzelfde standpunt in...

België en Duitsland importeren minder aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Nederland heeft in juli en augustus aanzienlijk minder consumptie- en industrieaardappelen geëxporteerd dan vorig jaar. Vooral in België en Duitsland was in die maanden minder behoefte om elders aardappelen te kopen.

Suiker stijgt fors in prijs

Akker- & Tuinbouw

Droogte en snel uitbreidende branden in Braziliaanse suikerriet hebben de suikernoteringen op de termijnmarkten plotseling fors doen stijgen. Het suikercontract voor levering december steeg op de beurs in Londen deze week met meer dan 10 procent.

Uienafzet naar Groot-Brittannië trekt iets aan

Akker- & Tuinbouw

Groot-Brittannië heeft in week 35 zo'n 2.700 ton Nederlandse uien geïmporteerd. Dat blijkt na correctie van de voorlopige cijfers van Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Verwerkingscijfers aardappelen laten grotere spreiding zomerstop zien

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben deze zomer een grotere spreiding toegepast in hun onderhoudsschema. Sommige fabrieken zijn op een eerder moment een paar weken stilgelegd, terwijl op andere plaatsen de traditionele zomerstop wat later werd...

Franse teler haalt minder dan 6,2 ton tarwe van een hectare

Akker- & Tuinbouw

In Frankrijk is dit jaar 6,15 ton tarwe van een hectare gehaald. Daarmee valt de productie kleiner uit dan Franse statistici een maand geleden inschatten.

Goes noteert 12 tot 14 euro voor uien uit schuur

Akker- & Tuinbouw

De beurs in Goes opent het bewaarseizoen voor gele uien met een notering van 12 tot 14 euro per 100 kilo, voor levering droog uit de schuur. Deze prijs ligt 2 tot 3 euro boven de notering voor levering af land.

Frankrijk verhoogt oogstraming van aardappelen

Akker- & Tuinbouw

De oogst van consumptieaardappelen valt in Frankrijk iets hoger uit dan in augustus werd voorspeld. Statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw heeft de oogstraming met 0,5 procent verhoogd tot bijna 7,6 miljoen ton.

Südzucker verwacht rode cijfers in suikerdivisie

Akker- & Tuinbouw

De industrie vreest voor een snellere verslechtering van de Europese suikermarkt. Eind augustus kwam Cosun al met een onverwachte verlaging van het toewijzingspercentage voor 2025. Nu is het de beurt aan het Duitse Südzucker. Het bedrijf komt met...

USDA verlaagt oogstraming EU-tarwe met 4 miljoen ton

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft de oogstraming voor tarwe in de Europese Unie (EU) met 4 miljoen ton verlaagd naar 124 miljoen ton. 'De tarweoogst in de EU is afgerond en de resultaten zijn teleurstellend', concludeert het...

CEO Vion: 'Strategie met focus op ketens verandert niet'

Veehouderij

Na een flinke afslankoperatie in Duitsland stapt Ronald Lotgerink als CEO van Vion op. Per 2025 staat Tjarda Klimp de huidig financieel directeur aan het roer van de Vion Food Group. De boerendochter uit Groningen spreekt de boerentaal en zet de...

Duitsland sterk in opkomst als uienproducent

Akker- & Tuinbouw

Vooral Duitsland oogstte in 2023 meer uien dan een jaar eerder. Ook Nederland heeft in grote mate bijgedragen aan een grotere uienoogst in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

Kentering in uienmarkt laat prijzen stijgen

Akker- & Tuinbouw

Na enkele flauwe en rustige weken is de stemming in de uienmarkt verbeterd. Er is meer activiteit en dat vertaalt zich direct in iets betere prijzen.

FlevoTrade Onions krijgt uitstel van betaling

Akker- & Tuinbouw

Uienbedrijf FlevoTrade Onions in Dronten heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen, omdat het bedrijf in financiële problemen verkeert. Bewindvoerder J.P. Davids moet orde op zaken stellen.

Ivoorkust blijft belangrijkste uienklant

Akker- & Tuinbouw

De afzet van Nederlandse uien naar het West-Afrikaanse Ivoorkust blijft goed doorlopen. In de eerste acht weken van dit seizoen heeft het land al bijna 30.000 ton geïmporteerd.

HAK zet met sperziebonen volgende stap in biologisch

Akker- & Tuinbouw

Conservenfabrikant HAK zet met sperziebonen de volgende stap in zijn biologische ambitie. De aftrap werd vorig jaar genomen met rode bieten.

Belgische maalderij koopt Duitse Mühle Rüningen

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische familiebedrijf Dossche Mills neemt de Duitse branchegenoot Mühle Rüningen over. Daarmee ontstaat een maalindustrie die 2 miljoen ton tarwe vermaalt en een omzet behaalt van zo'n 800 miljoen euro.

Maispoll: 15 procent mais is slecht

Veehouderij

15 procent van de maistelers die meededen aan een poll van Nieuwe Oogst geeft aan dat hun gewas een slechte stand heeft. Dat doet vermoeden dat dit jaar een op de zeven percelen slechte mais voortbrengt.

Groeicurve aardappelen volgt lijn van 2023

Akker- & Tuinbouw

De opbrengst van de aardappelen neemt gestaag toe. Proefrooiingen van aardappelverwerker Aviko komen in week 36 gemiddeld uit op een niveau van net iets meer dan 50 ton per hectare.

Tarweprijs schommelt flink, per saldo schiet teler er niks mee op

Akker- & Tuinbouw

De tarweprijs laat de afgelopen weken flink wat beweging zien. Maar een aardige opleving wordt al snel weer afgewisseld door stevige prijsdruk. Per saldo schiet de teler er weinig mee op.

NAV wil verbod op inkoop onder kostprijs

Akker- & Tuinbouw

Een verbod op inkoop onder de kostprijs is een kleine bijdrage aan een structureel betere positie van boeren in de keten. Een gedegen markt- en prijsbeleid moet uiteindelijk leiden tot een toekomstbestendig voedselsysteem. Dat stelt de Nederlandse...

Geld werkt als magneet voor uitbreiding in Europese aardappelteelt

Akker- & Tuinbouw

Wereldwijd neemt de consumptie van aardappelproducten jaar op jaar toe. De Europese industrie wil daarvan profiteren en investeert daarom volop in groei. Nieuwe fabrieken hebben ook grondstof nodig. De groeiende vraag zorgt voor een aantrekkelijke...

Kwaliteit en prijs moeten boomkweker erbovenop helpen

Akker- & Tuinbouw

Het seizoen 2024-2025 wordt een spannend seizoen voor boomkwekers. Spannender dan de voorgaande jaren, concludeert accountants- en belastingadvieskantoor Van Oers in de sectorupdate 'Boomkwekerij' over seizoen 2023-2024.

Rabobank ziet structurele groei in Chinese rundvleesmarkt

Veehouderij

Rabobank ziet een groot groeipotentieel in de Chinese rundvleesmarkt. Dat meldt de onderzoeksafdeling van de bank in het rapport 'Wereldwijd rundvlees in het derde kwartaal van 2024'.

FAO rekent op kleiner verschil productie en consumptie tarwe

Akker- & Tuinbouw

Wereldvoedselorganisatie FAO heeft haar raming voor de wereldwijde oogst van tarwe iets naar boven bijgesteld. De verwachtingen voor de consumptie zijn in dezelfde prognose wat verlaagd.

Flevotrade Onions verliest hoger beroep tegen uientelers

Akker- & Tuinbouw

Uienhandelaar Flevotrade Onions in het Flevolandse Dronten heeft een hoger beroep tegen drie Brabantse uientelers verloren. De handelaar is in maart vorig jaar veroordeeld tot het betalen van in totaal bijna 70.000 euro aan de uientelers. En daar...

Uienexport zakt wat terug in week 33

Akker- & Tuinbouw

Gelet op voorgaande jaren leverde week 33 een wat magere export van uien op. De teller bleef volgens voorlopige uitkomsten van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis steken op 21.292 ton.

Moederbedrijf Van Iperen mag Wesemael Agro Science overnemen

Akker- & Tuinbouw

Mededingingsautoriteit ACM geeft goedkeuring aan de overname van Wesemael Agro Science door toeleveringsbedrijf Thesis uit Westmaas. Thesis is het moederbedrijf van onder meer gewasbeschermings- en -voedingsspecialist Van Iperen.

Maas van den Heuvel slachtoffer brute geldroof

Akker- & Tuinbouw

De overval die vorig jaar oktober leidde tot de dood van landbouwprominent Maas van den Heuvel was een brute geldroof. Dat melden diverse media op basis van de regiezitting die begin deze week plaatsvond.

Aviko meet aardappelopbrengsten in lijn met 2018

Akker- & Tuinbouw

De aardappelopbrengsten volgen de groeicurve van droogtejaar 2018. Dat blijkt uit de resultaten van de bemonsteringen die fritesconcern Aviko uitvoert.

Geringer aanbod laat afzet vochtrijk veevoer dalen

Veehouderij

De afzet van vochtrijke diervoeders in Nederland is in 2023 gedaald naar 5,24 miljoen ton. Ten opzichte van 2022 werd 4,5 procent minder product afgeleverd aan veehouders, meldt de vereniging van producenten en distributeurs van vochtrijke...

Verse boter nadert prijs van 800 euro

Veehouderij

Verse boter noteert een nieuwe recordprijs. Deze week verhoogt ZuivelNL de notering nog eens met 15 euro en daarmee komt een prijsniveau van 800 euro per 100 kilo in beeld.

Drie weken uitstel voor inzaaien vanggewas

Veehouderij

De uiterste datum voor de inzaai van een vanggewas na mais wordt verschoven naar 21 oktober. Dit geeft telers drie weken extra de tijd om hun gewassen rijp te oogsten.

Vooral Agria en Markies blijven achter in proefrooiing VTA

Akker- & Tuinbouw

Vooral de opbrengsten van de fritesaardappelen Agria en Markies blijven achter ten opzichte van het normale patroon. Dat valt op te maken uit de proefrooiingen die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft uitgevoerd.

Ondanks misoogst 2023 meer aardappelen in België

Akker- & Tuinbouw

Veel Belgische boeren hebben aardappeloogst 2023 afgeschreven als een mislukte oogst. Toch hebben zij gezamenlijk een aanzienlijk grotere hoeveelheid aardappelen van het land gehaald dan in voorgaande jaren.

Australië verhoogt oogstraming tarwe

Akker- & Tuinbouw

De vooruitzichten van de tarwe in Australië zijn beter dan tot voor kort werd verwacht. De onderzoeksdienst Abares van het Australische landbouwministerie mikt nu op een oogst van 31,8 miljoen ton.

Duits ministerie rekent op 6 procent minder aardappelen per hectare

Akker- & Tuinbouw

Het Duitse ministerie van landbouw rekent voorlopig op aardappelopbrengsten van gemiddeld 41,1 ton per hectare. Per oppervlakte-eenheid komt daarmee 6 procent minder aardappelen van het land dan vorig jaar.

Hoge Agria-prijzen, maar geen notering fritesgeschikt

Akker- & Tuinbouw

De grote fritesproducenten kopen nu geen aardappelen in Nederland. Althans, er zijn geen transacties bekend. Ondertussen brengen Agria's hoge prijzen op in de afzet naar kleine bakkers van verse frites en de schillerij.

Duurzaamheid lijkt sleutel tot eerlijke prijs van aardappelen

Akker- & Tuinbouw

De verschillende schakels in de aardappelketen nemen nemen enthousiast een uitnodiging aan om te praten over true pricing in de kostprijscalculator van de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) enthousiast aan.

Senegal stuwt weekexport uien tot bijna 25.000 ton

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse export van uien heeft begin augustus flink vaart gemaakt. Dat valt op te maken uit het nieuwste exportoverzicht van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

Aardappelareaal groeit in tien jaar met 50.000 hectare

Akker- & Tuinbouw

De aardappelverwerkende industrie in Noordwest-Europa heeft in 2035 minstens 50.000 hectare extra nodig. Dat verwacht directeur Ferdi Buffen van het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen.

Verwerking importaardappelen stijgt naar nieuw record

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse fabrieken hebben in juli een recordhoeveelheid importaardappelen verwerkt. Dat blijkt uit een overzicht van brancheorganisatie Vavi.

Beurs Goes start seizoen rode uien met notering van 20 tot 23 euro

Akker- & Tuinbouw

De regionale beurs in Goes begint het seizoen voor rode uien met een notering van 20 tot 23 euro per 100 kilo af land. Daarmee ligt de notering net iets hoger dan de 18 tot 23 euro waarmee de beurs in Emmeloord vorige week het seizoen van start ging.

Aardappeloogstraming Roemenië daalt onder de 15 ton per hectare

Akker- & Tuinbouw

Droogte en tropische hitte drukken de aardappelopbrengsten in Roemenië onder de 15 ton per hectare. Dat is de meest opvallende uitkomst van een nieuwe aardappeloogstraming van de gewasmonitoringscommissie JRC.

Aardappel levert soms hogere prijs op

Akker- & Tuinbouw

De dalende lijn in de aardappelprijzen lijkt te zijn gekeerd. In Duitsland is zelfs sprake van iets stijgende prijzen.

Uienexport weer wat kalmer in week 31

Akker- & Tuinbouw

Na een mooie opsteker in week 30 verliep de uienexport in week 31 weer wat kalmer. De uitvoer kwam in de week van 29 juli tot 4 augustus niet boven de 17.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het...

Aardappelprijs stabiliseert op 12,50 euro

Akker- & Tuinbouw

De prijs voor vroege fritesaardappelen stabiliseert deze week op 12,50 per 100 kilo. Deze prijs geldt voor het gros van de aardappelen. Voor sommige rassen wordt iets meer betaald.

Emmeloord opent seizoen rode uien met 18 tot 23 euro

Akker- & Tuinbouw

De regionale beurs in Emmeloord opent het afzetseizoen voor rode zaaiuien met een notering van 18 tot 23 euro per 100 kilo. Gele zaaiuien noteren in Emmeloord 10 tot 12 euro per 100 kilo.

Duitse boerenbond wil nieuw beleid voor kwaliteitstarwe

Akker- & Tuinbouw

De graanoogst in Duitsland stelt dit jaar zwaar teleur wat volume en kwaliteit betreft. Dat concludeert voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond.

Nedato wil extra waarde leveren met online handelsplatform

Akker- & Tuinbouw

Aardappelcoöperatie Nedato heeft geïnvesteerd in een digitaal handelsplatform voor aardappelen. De coöperatie wil daarmee toegevoegde waarde leveren aan telers en afnemers van aardappelen.

Aaltjes geven goed resultaat tegen uienvlieg

Akker- & Tuinbouw

Nuttige nematoden geven een goede bestrijding van de uienvlieg. Zelfs in het noorden en noordwesten van de Noordoostpolder waar de druk van de uienvlieg al jaren het grootst is. Dat zeggen Frank Druyff van gewasbeschermingsspecialist Koppert en...

Baktarwe blijft vooral uit Duitsland en Frankrijk komen

Akker- & Tuinbouw

Het aandeel baktarwe in België en Nederland kan groeien, toch blijft het gros van deze tarwe uit Duitsland en Frankrijk komen. Dat stelt directeur Kristof Dossche van de Belgische maalindustrie Dossche Mills in een interview met de Belgische...

Zaaiuienseizoen start op 12 tot 14 euro

Akker- & Tuinbouw

De beurs in Goes opent het zaaiuienseizoen met een startnotering van 12 tot 14 euro per 100 kilo. De notering van de plantuien zakt deze week met 2,5 tot 3 euro naar 10 tot 12 euro per 100 kilo.

Beurzen verlagen aardappelnoteringen naar 12,50 tot 20 euro

Akker- & Tuinbouw

Op de automatische piloot wordt 12,50 euro per 100 kilo voor meeleveraardappelen betaald. Een enkeling die voor zijn vrije aardappelen verder zoekt, weet meer te beuren. Tot 20 euro per 100 kilo aan toe.

Kleinere oogstramingen tarwe nemen prijsdruk nog niet weg

Akker- & Tuinbouw

De termijnmarkt voor tarwe in Parijs is begin deze week weggezakt tot maar net boven de 200 euro per ton. Ondanks verschillende oogstramingen die naar beneden worden bijgesteld blijft de prijsvorming zwaar onder druk staan.

Duitsland heeft slechtste graanoogst sinds 2018

Akker- & Tuinbouw

Duitsland haalt de slechtste graanoogst binnen sinds 2018. Dat concludeert de Duitse vereniging van coöperaties DRV op basis van de zesde en laatste oogstraming van dit seizoen.

One Flora Group wil groei en innovatie versnellen

Akker- & Tuinbouw

Sierteelthandelsbedrijf One Flora Group in Rijnsburg en Aalsmeer past de organisatie binnen het bedrijf aan om verdere groei en innovatie te stimuleren. Directie- en managementteam worden per 1 september vernieuwd.

Aardappelmarkt komt op kantelpunt

Akker- & Tuinbouw

De aardappelmarkt bevindt zich na de forse prijsdaling in de afgelopen weken nu op een kantelpunt. Blijft het relatief droog dan zal de prijs stabiliseren of misschien wel wat herstellen. Vallen er regelmatig buien de komende tijd dan zal de grens...

NFO ziet kansen voor Hollandse Elstar in Duitsland

Akker- & Tuinbouw

Vorst in het voorjaar en slecht weer tijdens de bloei zijn er de oorzaak van dat appeltelers weinig vruchten zullen plukken. De verwachting is dan ook dat de prijzen relatief hoog zijn.

Lagere oogstraming voor tarwe in Rusland

Akker- & Tuinbouw

Marktanalysebureau SovEcon heeft zijn oogstraming voor tarwe in Rusland met 1,8 miljoen ton verlaagd naar 82,9 miljoen ton. Daarmee komt de productie 10 miljoen ton lager uit dan de 93 miljoen ton van vorig jaar.

BayWa wil vertrouwen van boeren herstellen

Economie

Het Duitse landbouwconcern BayWa gaat organisatorische en procedurele maatregelen treffen om het vertrouwen van klanten en leveranciers terug te winnen. Het concern raakte half juli in een diepe crisis door hoge schulden en slechtlopende...

Toelating Propulse tegen bladschimmel in bieten

Akker- & Tuinbouw

Het middel Propulse heeft een toelating gekregen voor de bestrijding van bladschimmels in suikerbieten. Dat meldt producent Bayer CropScience.

Mars koopt chipsfabrikant Pringles

Economie

Het Amerikaanse familiebedrijf Mars koopt chipsproducent Pringles. Daarmee wordt de snoepfabrikant een grote concurrent van Lay's chips dat door voedingsmiddelenconcern PepsiCo op de markt wordt gebracht.

Uienexport komt flink op stoom in week 30

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse uienexport is in week 30 gestegen tot 19.287 ton. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis.

Egypte rekt leveringstermijn pootgoed op

Akker- & Tuinbouw

De Egyptische controledienst voor plantgezondheid schort de einddatum voor pootgoedleveringen dit jaar drie weken op. De Nederlandse pootgoedexporteurs hebben zo meer kans om hun klanten op tijd te beleveren.

Cosun opent derde inspiratieboerderij

Akker- & Tuinbouw

Het initiatief Groeikracht Cosun opent op vrijdag 16 augustus de derde inspiratieboerderij. Dat gebeurt op het bedrijf van Mariëlle Keijzer in Lelystad.

Minder biologische appels in EU

Akker- & Tuinbouw

De productie van biologische appels in de Europese Unie (EU) daalt voor het tweede achtereenvolgende jaar met meer dan 10 procent. In Nederland neemt de productie juist weer wat toe.

Aardappelprijs nadert 10 euro per 100 kilo

Akker- & Tuinbouw

Voor vroege fritesaardappelen met voldoende grofte en kwaliteit wordt 10 tot 15 euro per 100 kilo betaald. In de meeste gevallen wordt 12,50 euro neergelegd. Dat melden de Belgische aardappelorganisaties Viaverda en Fiwap.

Water om het gewas een beetje groen te houden

Akker- & Tuinbouw

Akkerbouw Mees Masselink in het Gelderse Steenderen loopt met dit hete weer met twee beregeningsbuizen op zijn schouders over het aardappelveld. De buizen zijn nodig voor de aanvoer van het water naar de regenhaspel.

Tarwenotering Groningen stijgt met 8 euro

Akker- & Tuinbouw

De tarwenotering op de graanbeurs in Groningen stijgt deze week met 8 euro naar 207 euro per ton. De stijging is volgens de noteringscommissie een gevolg van het krappe aanbod. Ook de notering van voergerst gaat omhoog.

USDA rekent op groter tarweaanbod uit Oekraïne

Akker- & Tuinbouw

Een goede oogst in de Verenigde Staten had in de afgelopen weken een drukkend effect op de tarweprijs. Dit stokje lijkt nu te worden overgenomen door Oekraïne, blijkt uit de nieuwe raming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in het...

Europese aardappelproductie neemt 1,7 procent toe in 2023

Akker- & Tuinbouw

De aardappelproductie in de Europese Unie is vorig jaar met 1,7 procent toegenomen tot 48,3 miljoen ton. Het is de zesde keer in 25 jaar tijd dat de totale aardappelproductie in de huidige 27 lidstaten onder de 50 miljoen ton uitkomt.

Beurzen houden bovenkant aardappelnotering op 25 euro

Akker- & Tuinbouw

De regionale beurzen in Emmeloord en Goes noteren voor fritesgeschikte aardappelen 15 tot 25 euro per 100 kilo, af land. Aardappelen bestemd voor verse frites of schillerij noteren 28 euro per 100 kilo.

Agrico plukt vruchten van hoger rendement

Akker- & Tuinbouw

Aardappelcoöperatie Agrico heeft het rendement van de pootgoedteelt in het afgelopen jaar weten te verhogen. Dat heeft ertoe geleid dat het pootgoedareaal van het handelshuis dit jaar weer groeit.

Frankrijk oogst amper meer dan 6 ton tarwe

Akker- & Tuinbouw

Franse akkerbouwers oogsten slechts 6,2 ton tarwe van een hectare. Dat blijkt uit een nieuwe raming van landbouwstatistiekdienst Agreste. Een maand geleden dachten statistici nog dat er net iets minder dan 7 ton tarwe zou worden geoogst. Dat was al...

Frankrijk verwacht recordoogst aardappelen

Akker- & Tuinbouw

De aardappelproductie in Frankrijk stijgt naar een nieuw record. Statistiekdienst Agreste van het Franse ministerie van Landbouw verwacht een totale oogst aan middenvroege en late consumptieaardappelen van meer dan 7,5 miljoen ton.

Belgapom verlaagt aardappelprijs naar 15 euro

Akker- & Tuinbouw

De notering van Belgapom voor vroege fritesaardappelen is verlaagd naar 15 euro per 100 kilo. Daarmee is de notering in drie weken tijd gehalveerd.

Van Gog Kwekerijen koopt bedrijf met 32 hectare paprika

Akker- & Tuinbouw

Van Gog Kwekerijen neemt per 1 december de bedrijfslocatie Grubbenvorst over van het Limburgse Wijnen Square Crops. De overname betreft 32 hectare paprika's en 22 hectare grond waarop uitbreiding kan plaatsvinden.

Kleinste appeloogst in Europese Unie sinds 2017

Akker- & Tuinbouw

Appeltelers in de Europese Unie halen de kleinste oogst binnen sinds 2017. De productie wordt dit jaar geraamd op 10,2 miljoen ton. Ook de perenproductie valt klein uit en wordt geschat op 1,79 miljoen ton. Wel komt er zo’n 5 procent meer peren van...

Afzet van uien naar West-Afrika trekt verder aan

Akker- & Tuinbouw

De export van Nederlandse uien naar West-Afrika is in week 29 verder aangetrokken. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis.

ForFarmers rekent op stabiele mengvoerprijs

Veehouderij

Veevoerconcern ForFarmers denkt dat de veevoerprijs in de rest van het jaar redelijk stabiel blijft. CEO Pieter Wolleswinkel van ForFarmers haast zich om daarbij te zeggen dat de voerprijzen zich moeilijk laten voorspellen.

ForFarmers zet stijgende lijn door in tweede kwartaal

Economie

Voerconcern ForFarmers heeft de positieve trend uit het eerste kwartaal van dit jaar weten door te zetten. Dat meldt het concern bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Telers, handel en industrie steggelen over spelregels

Akker- & Tuinbouw

Hoe kunnen aardappelprijzen worden ingebracht en hoe worden deze gegevens gebruikt om een notering te bepalen? Die vragen vormen kortweg het probleem waar de verschillende partijen in PotatoNL mee worstelen.

Aardappelprijs keldert naar 15 tot 20 euro

Akker- & Tuinbouw

De Belgische aardappelorganisaties Viaverda en Fiwap hebben hun notering voor vroege fritesaardappelen verlaagd naar 15 tot 20 euro per 100 kilo. Belgapom noteerde vrijdag nog 22 euro per 100 kilo. Ook het Duitse Reka Rheinland noteerde nog 22 euro...

Goes en Emmeloord starten eigen aardappelnotering

Akker- & Tuinbouw

De beurzen in Goes en Emmeloord hebben zelf de notering van aardappelen weer opgepakt. Zij doen dat omdat binnen PotatoNL-verband geen overeenstemming is over de wijze van noteren.

Koolzaadprijzen flink omlaag

Akker- & Tuinbouw

De koolzaadprijzen hebben deze week een forse tik gekregen van de dalende olieprijzen. Ook lokaal is sprake van lagere prijzen deze week.

Rabobank maakt 290 miljoen euro meer winst

Economie

De winst van Rabobank is in de eerste helft van dit jaar met 290 miljoen euro gestegen naar 2,8 miljard euro. De inkomsten namen met 6 procent toe.

Gommans Flowers sluit aan bij VannoVa

Akker- & Tuinbouw

Gommans Flowers in het Limburgse Egchel treedt toe tot chrysantencollectief VannoVa. Het samenwerkingsverband versterkt daarmee zijn ledenbestand en breidt daarmee ook het assortiment uit.

Oogst en geringe vraag drukken graanprijs

Akker- & Tuinbouw

De graanprijzen staan onder druk als gevolg van leveringen uit de oogst en een wereldwijd geringe vraag. Lokale prijzen voor tarwe schommelen rond de 200 euro per ton.

Aardappelteelt in Nedersaksen groeit explosief

Akker- & Tuinbouw

Het aardappelareaal in de Duitse deelstaat Nedersaksen neemt dit jaar met 16 procent toe. Dat komt neer op een uitbreiding met 19.300 hectare.

Bonduelle houdt winst goed op koers

Akker- & Tuinbouw

Het Franse groenteconcern Bonduelle worstelt met de omzetontwikkeling, maar houdt de winst goed op koers. Dat blijkt bij de presentatie van de omzetcijfers over het afgelopen boekjaar 2023-2024.

Bunge krijgt in EU groen licht voor overname Viterra

Economie

Graan- en oliezadenconcern Bunge mag graanhandel Viterra overnemen van Glencore. De Europese Commissie keurt deze overname goed.

Prijsindex FAO stabiliseert

Economie

De grondstoffenprijsindex voor voedingsmiddelen FFPI van wereldvoedselorganisatie FAO stabiliseert in juli op het niveau dat in mei en juni werd bereikt. Lagere graanprijzen werden gecompenseerd door hogere prijzen voor plantaardige olie, vlees en...

Juli levert hoge prijzen op voor bloemen

Akker- & Tuinbouw

De bloemenprijzen hebben geprofiteerd van een grotere vraag in juli. Tuinplanten en kamerplanten leverden juist minder op dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit het maandoverzicht van veiling Royal FloraHolland.

Belgapom verlaagt fritesaardappelnotering naar 22 euro

Akker- & Tuinbouw

De Belgische fritesaardappelnotering voor vroege aardappelen daalt met 3 euro per 100 kilo. De notering zakt daarmee deze week naar 22 euro per 100 kilo. Dat meldt de Belgische brancheorganisatie Belgapom.

Hamsteren op stromarkt om opslag te vullen

Akker- & Tuinbouw

De stromarkt is gespannen. Dat is vaker zo, maar dit jaar zijn telers, handelaren en kopers nerveuzer dan normaal. Wisselende omstandigheden en lage opbrengsten houden marktpartijen in hun greep.

Ivoorkust en Guinee trekker kar in uienexport

Akker- & Tuinbouw

De West-Afrikaanse landen Ivoorkust en Guinee nemen in week twee de meeste uien af, gevolgd door de vrij stabiele afnemer Groot-Brittannië. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en het GroentenFruit Huis.

Te veel mycotoxinen in aantal Vlaamse graanpercelen

Akker- & Tuinbouw

Enkele Vlaamse graanpercelen blijken te veel mycotoxinen te bevatten. Dat meldt het Belgische Landbouwcentrum Granen.

Graanbewaring betaalt zich meestal uit

Akker- & Tuinbouw

Graan opslaan betaalt zich in de meeste jaren uit. Dat concludeert het Duitse vakblad TopAgrar op basis van een opbrengst- en kostenvergelijking tussen 2017 en 2023.

Bietencampagne begint eerder

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company start de campagne voor de suikerfabrieken in het Brabantse Dinteloord en het Groningse Vierverlaten op dinsdag 17 september. Daarmee begint de suikercampagne drie dagen eerder dan vorig jaar.

Witlofprijs zakt in België net onder 2 euro per kilo

Akker- & Tuinbouw

De gemiddelde witlofprijs op de Belgische veilingen is vorige week naar 1,91 euro per kilo gezakt. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

Fransen produceren iets meer aardbeien

Akker- & Tuinbouw

De Franse aardbeienproductie wordt dit jaar geraamd op 77.200 ton. Dat blijkt uit een schatting op 1 juli, meldt de Franse landbouwstatistiekdienst Agreste.

Franse appelvoorraad 19 procent groter dan in 2023

Akker- & Tuinbouw

De Franse appelvoorraad was eind juni 19 procent groter dan een jaar geleden. Het afzetseizoen van peren eindigde met een voorraad van bijna nul. Dat blijkt uit cijfers van de Franse landbouwstatistiekdienst Agreste.

Duitse boerenbond verlaagt oogstverwachting

Akker- & Tuinbouw

De Duitse boerenbond DBV heeft zijn verwachting van de graanoogst naar beneden bijgesteld. De totale oogst in Duitsland levert volgens de nieuwe inschatting 41 miljoen ton op. Nog geen twee weken geleden kwam de boerenbond al tot het besef dat de 42...

Definitieve pootgoedprijs Agrico stijgt naar 44,65 euro per 100 kilo

Akker- & Tuinbouw

De definitieve pootgoedprijs van aardappelcoöperatie Agrico is over het seizoen 2023-2024 uitgekomen op 44,65 euro per 100 kilo. Deze prijs geldt voor alle rassen en klassen van geleverde kilo's in de maat 28 millimeter opwaarts.

Belgapom verlaagt aardappelprijs naar 25 euro

Akker- & Tuinbouw

De Belgische notering voor vroege fritesaardappelen is vorige week verlaagd. Ten opzichte van de voorafgaande week is de prijs met 5 euro gedaald naar 25 euro per 100 kilo. Dat meldt de Belgische brancheorganisatie Belgapom.

Uienafzet op West-Afrika voorlopig zonder Senegal

Akker- & Tuinbouw

Voor de Nederlandse uienexport vormt West-Afrika direct aan het begin van het seizoen de belangrijkste bestemming. Dat terwijl de export het voorlopig nog zonder Senegal moet doen. Vorig jaar was dat land juist vroeg al aan de markt.

AgruniekRijnvallei houdt afzetvolume voer stabiel

Economie

Coöperatie AgruniekRijnvallei verwacht dit jaar eenzelfde hoeveelheid voor te verkopen als vorig jaar. Dat meldt het bedrijf op basis van de resultaten in de eerste helft van het jaar.

Overheid koopt meer landbouwgrond

Economie

De Nederlandse overheden kopen de laatste jaren meer landbouwgrond, terwijl ze minder grond verkopen. Jaarlijks kopen de overheden in totaal zo'n 8 procent van de verhandelde landbouwgrond op. Dat blijkt uit een publicatie van het Kadaster en...

Bouwland stijgt landelijk tot bijna 100.000 euro per hectare

Economie

De gemiddelde prijs van bouwland in Nederland lag in het tweede kwartaal van dit jaar nog maar net onder de 100.000 euro per hectare. Maisland is gestegen tot ruim boven de 80.000 euro per hectare en grasland kost nu bijna 77.000 euro per hectare....

Koolzaad noteert fractie hoger dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De prijzen van koolzaad liggen momenteel iets boven het niveau van een jaar geleden. Zo noteert de Graanbeurs in Groningen 465 euro per ton, wat 5 euro hoger is dan een jaar geleden.

Verwerking hapert na moeilijk aardappeljaar

Akker- & Tuinbouw

De verwerking van aardappelen in Nederland is het afgelopen seizoen ruim onder de 4 miljoen ton blijven steken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie Vavi.

Zomerstop op inkoop bij fritesfabrieken laat prijzen fors dalen

Akker- & Tuinbouw

Fritesfabrieken draaien deze zomer op gecontracteerde aardappelen. Ze lassen een zomerstop in voor wat betreft de inkoop van aardappelen. Dat resulteert in fors dalende prijzen.

Aardappeloogstraming kleurt Nederland en België rood

Akker- & Tuinbouw

Er worden in de Europese Unie vrij 'normale' aardappelopbrengsten verwacht, behalve in Nederland, België, Italië en Griekenland. Dat blijkt uit de nieuwe oogstraming van gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie.

Exportverbod sierteeltproducten naar Wit-Rusland

Akker- & Tuinbouw

Voor een aantal sierteeltproducten geldt per 1 juli 2024 een exportverbod naar Wit-Rusland. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Steun voor grotere productie biostimulant uit zeewier

Akker- & Tuinbouw

Zeewierproducent The Seaweed Company wil Europees marktleider worden in de markt voor duurzame en betaalbare verwerking van zeewierextracten. Projectfinancierder Invest International gaat het bedrijf ondersteunen om die ambitie waar te maken.

Buitenland koopt minder consumptieaardappelen

Akker- & Tuinbouw

Buitenlandse afnemers hebben in het afgelopen seizoen minder consumptie- en industrieaardappelen gekocht in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Pootgoedexport valt 16 procent kleiner uit

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse pootaardappelexport is in het afgelopen seizoen 16 procent kleiner uitgekomen dan in recordjaar 2022-2023. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).