Europese landbouw realiseert hoger inkomen
Het gemiddelde inkomen per arbeidskracht van agrarische bedrijven in de Europese Unie stijgt dit jaar – gecorrigeerd voor inflatie – met 1,6 procent. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Nederland scoort op deze lijst ondergemiddeld, meldt David Verhoog, onderzoeker Internationaal beleid bij Wageningen Economic Research (WEcR), tijdens de presentatie van de inkomensraming voor Nederlandse boeren en tuinders op woensdag 18 december. In Nederland daalt het inkomen na correctie op inflatie met 0,3 procent ten opzichte van 2023.
Ondanks de daling van het inkomen per arbeidskracht blijft de arbeidsproductiviteit van de Nederlandse land- en tuinbouw erg hoog. Verhoog heeft geen cijfers paraat, maar volgens hem is het inkomensniveau in Nederland een van de hoogste in de Europese Unie.
De onderzoeker heeft nog niet veel tijd gehad om de cijfers van Eurostat te bestuderen. Maar een eerste blik leert hem dat vooral de zuidelijke lidstaten het beter doen dan gemiddeld. Een logische verklaring hiervoor is het herstel van de olijfolieproductie in deze lidstaten. ls gevolg van een droogte hadden veel van deze landen in 2023 te maken met een misoogst.
Het landbouwinkomen in België laat eenzelfde mutatie zien als in Nederland; een min van 0,3 procent. In Duitsland (-1,6 procent) en Denemarken (-2,3 procent) is die daling groter. Dat is volgens Verhoog vooral toe te schrijven aan een terugval in de inkomsten van de varkenshouderij. 'Het jaar 2023 was een gouden jaar voor de varkenshouderij. Dit jaar moeten we het doen met zilver', zei varkenseconoom Robert Hoste tijdens de presentatie.
Varkensmarkt in balans
Volgens Hoste is de varkensmarkt dit jaar wel meer in balans dan vorig jaar. Vooral vermeerderaars krijgen dit jaar een correctie voor hun kiezen na de uitzonderlijk hoge inkomens in 2023. Het inkomen van vleesvarkenshouders is minder hard gedaald, omdat zij naast lagere voerkosten ook te maken hadden met lagere biggenprijzen. 'Het is een signaal dat de varkensmarkt zich op een kantelpunt bevindt', stelt Hoste.
Toch is de econoom positief over het nieuwe jaar. Op basis van de termijnmarkten verwacht Hoste een voerprijsstijging van 5 procent. De varkensprijzen zullen wellicht wel iets onder druk blijven staan. 'Of we in 2025 op brons uitkomen, is nog even afwachten', aldus Hoste.
Zijn melkveehouderijcollega Alfons Beldman is positief over de verwachtingen voor de zuivelmarkt in 2025. 'De consumptie neemt nog steeds toe en de productie kan die groei nauwelijks bijhouden. Voor Nederlandse veehouders vormt mestafzet wel een hoofdpijndossier. Het wordt de komende jaren spannend of melkveehouders alle mest van hun koeien kunnen afzetten.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155MH (LH) #26913
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 1450 kg TOP
Gebruikt, P.O.A.
-
Toro TIMECUTTER MX 5075-T
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Donderdag10° / 10°95 %
-
Vrijdag8° / 5°15 %
-
Zaterdag9° / 6°85 %