Rabobank positief over zuivelmarkt in 2025

De vooruitzichten voor de zuivelmarkt in 2025 zijn goed. Nederlandse melkveebedrijven profiteren daar minder van dan hun collega's in het buitenland. Dat komt door de hoge afzetkosten voor mest, meldt de onderzoeksafdeling van Rabobank.

Rabobank+positief+over+zuivelmarkt+in+2025
© Twan Wiermans

De bank ziet de marges in de melkveehouderij verbeteren en verwacht dat dit doorzet in 2025. 'De melkprijzen stijgen, terwijl veevoer betaalbaar en ruim beschikbaar blijft', meldt RaboResearch.

Voor het eerst sinds 2020 neemt de productie in 2025 in de belangrijkste zuivellanden weer toe. Die trend is deze zomer al ingezet. Maar de groei in de tweede helft van dit jaar (+0,6 procent) compenseert de daling in dezelfde periode vorig jaar (-0,5 procent) nauwelijks.

Vooral in Oceanië (Australië en Nieuw-Zeeland) neemt de melkproductie toe. Toch verwacht RaboResearch dat de volumegroei in de zeven grootste exportregio's in 2025 beperkt blijft tot 0,8 procent.


Naweeën blauwtongvirus

In de 27 lidstaten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk voorziet Rabobank in 2025 een groei van 0,5 procent. Deze verwachting is gebaseerd op stijgende melkprijzen, betere marges en betere weersomstandigheden in de herfst en het begin van de winter. In Nederland en Duitsland zullen de naweeën van het blauwtongvirus nog wel een remmend effect hebben in het voorjaar.

De consument in de EU reageert vooralsnog voorzichtig, aldus RaboResearch. Consumentenprijsindexen laten wel een stijging zien sinds het tweede kwartaal. Met name boter is in prijs gestegen, terwijl ook volle melk en kaas iets hogere prijzen laten noteren.


Wereldwijd wordt een toename verwacht van 0,5 procent in melkproductie. In de Verenigde Staten groeit de melkproductie door betere marges. China zal iets meer importeren (+1,6 procent) omdat het aanbod daar wat kleiner uitvalt.


Chinese markt verandert

De Chinese zuivelsector verandert zichtbaar, stelt RaboResearch. 'In het derde kwartaal daalden melkprijzen tot het laagste punt in veertien jaar, wat leidde tot minder melkkoeien en het sluiten van vooral kleine melkveebedrijven. De vraag blijft zwak, maar er is hoop dat het dieptepunt voorbij is.'

China heeft maatregelen genomen om de economische groei in het land te stimuleren. Dit kan indirect bijdragen aan een herstel in de vraag naar zuivelproducten, schetst de bank.

De vraag naar zuivel blijft wereldwijd wisselend. Dat komt doordat in veel landen de consumentenuitgaven onder druk staan en dat zie je terug in de zuivelaankopen. De verwachting is wel dat de vraag in 2025 wat aantrekt, geeft Rabobank aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 4°
    90 %
  • Donderdag
    9° / 5°
    30 %
  • Vrijdag
    7° / 3°
    10 %
Meer weer