Grote vraag uit industrie trekt tafeleieren mee omhoog
De verwerkende industrie heeft de laatste maanden flink aan de eieren getrokken. En dat heeft de prijzen van de tafeleieren mee omhoog getrokken. Hoge eierprijzen met voerkosten op een normaler niveau; veel mooier kan het niet worden.
De NOP 2.0-notering voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram ligt met ruim 14 euro per honderd stuks op een bijzonder hoog niveau. De prijs is weliswaar 70 cent minder dan in 2022, maar qua marges zijn het nog betere tijden. Dat komt door het verschil in voerkosten. Het voer kost nu een kwart minder dan toen.
Vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen nu zo'n 15 procent beter, terwijl het voer nog iets in prijs is gezakt. Al met al zijn het dus mooie tijden voor de producenten van eieren. 'Het loopt hartstikke goed', reageert Eric Hubers, legpluimveehouder en vicevoorzitter van de Europese pluimveewerkgroep van Copa-Cogeca.
In september en oktober van dit jaar zijn de eierprijzen fors gestegen. In tien weken ging de notering van bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram omhoog van 10 euro naar ruim 14 euro. Daarmee steekt de kerstpiek dit jaar weer eens boven de paaspiek uit.
We hadden wel verwacht dat het de goede kant op zou gaan, maar het blijft moeilijk te voorspellen
'De prijzen zijn hoog en de verwachting is dat deze ook hoog blijven', schetst Hubers. Het aanbod neemt volgens hem niet toe, terwijl de vraag richting de kerst eerder toe- dan afneemt.
Meer eieren uit Oost-Europa
De Copa-Cogeca-vicevoorzitter tekent er wel bij aan dat het bij eieren vaak moeilijk te voorspellen is waar ze vandaan komen. Als de prijzen hoog zijn komen er wat meer eieren uit Oost-Europa deze kant op. In de omgeving van Ospel en Nederweert – waar veel verwerkers zitten – komen veel eieren uit Oekraïne en Polen, signaleert hij. Ondanks een heffing blijkt de import uit Oekraïne nog steeds interessant.
Vogelgriep speelt een belangrijke rol in de sterk stijgende lijn van de eierprijzen in de afgelopen periode. Door ruimingen is het wereldwijde aanbod aan eieren deze periode beperkt. In Nederland zal het aanbod de komende tijd verder afnemen door de opkoopregeling. Hubers: 'Bij de meeste stoppers zijn de kippen nog niet weg, dat zal in de komende maanden gebeuren.'
Hoewel er in de eiermarkt nog niet echt sprake is van een tekort, zorgt de goede vraag voor buitengewoon hoge eierprijzen. Vooral de verwerkende industrie trok er in de afgelopen periode hard aan. 'De industrie had veel eieren nodig voor de productie omdat er niet veel voorraad was. De verwerkers hebben daarom ook veel eieren uit het buitenland gehaald', legt Hubers uit.
De afzet van tafeleieren profiteert van de kooplust van de verwerkers. Hoe meer eieren de industrie uit de markt haalt, des te minder er overblijven voor de verkoop van verse eieren via de retail.
Het zijn allemaal eieren
Toch loopt de verkoop via de versmarkt op zich ook gewoon goed. Daarmee versterken de afzetkanalen elkaar en dat zorgt ervoor dat de prijzen zo fors zijn gestegen. 'Het zijn verschillende markten, maar het zijn allemaal eieren. We hadden wel verwacht dat het de goede kant op zou gaan, maar het blijft moeilijk te voorspellen', benadrukt Hubers.
Ook voor 2025 is de legpluimveehouder optimistisch. 'De prijzen zijn al een paar jaar zo goed dat de productie maximaal is ingevuld. In Spanje is er wel wat uitbreiding, maar het is moeilijk te voorspellen wanneer dit in productie gaat. Het gevoel blijft wel goed.'
In Nederland staan al aardig wat pluimveestallen leeg door de opkoopregeling. Bovendien gaan in de komende periode steeds meer stallen uit productie die niet meer worden gevuld. Dat betekent dat de productiecapaciteit in Nederland flink afneemt. Ook in omringende landen zijn er nogal wat pluimveehouders die stoppen, weet Hubers. Daardoor zijn bepaalde afzetmarkten nog maar amper zelfvoorzienend. Dat biedt weer meer mogelijkheden voor de export.
Vaste prijzen
Mede door de hoge prijzen in de afgelopen zijn er volgens Hubers ook wat legpluimveehouders afgestapt van de vaste prijzen. Jarenlang was de ene helft van de eieren op vaste prijs gecontracteerd, terwijl de andere helft in de vrije markt werd verkocht. Dat lijkt nu wat te zijn opgeschoven richting 60 procent vrij en 40 procent vast.
Daar staat tegenover dat er op dit moment Duitse handelaren zijn die juist een deel voor vaste prijzen willen vastleggen, zodat zij meer zekerheid hebben over de inkoopkosten. Deze handelaren maken met supermarkten afspraken over de levering van eieren in het komende jaar. Zij weten alleen niet hoeveel eieren ze mogen leveren. Dat hangt namelijk af van de verkopen in de winkel. 'Dat maakt het voor de leveranciers wel heel lastig', besluit Hubers.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Europrofi I
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #63966
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota BX231 compact traktor met maaier
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP + BOS HE8044-Fce-HD
2021, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Woensdag9° / 4°90 %
-
Donderdag9° / 5°30 %
-
Vrijdag7° / 3°10 %