Senegal sluit zaterdag grens voor importuien

Het West-Afrikaanse Senegal sluit zaterdag de grens voor importuien. Dat betekent dat Nederland dit seizoen geen uien meer naar dat land kan verschepen.

Senegal+sluit+zaterdag+grens+voor+importuien
© Huisman Media

De Nederlandse uienexporteurs wisten dat deze sluiting eraan zat te komen. Alleen de precieze datum was nog niet bekend. Dat werd begin deze week meegedeeld door het marktreguleringsagentschap ARM. Het agentschap heeft bepaald dat de finish van dit importseizoen is vastgesteld op 25 januari.

De laatste boot met uien is vorige week uit Nederland vertrokken en zal ruim op tijd de haven van Senegal binnenvaren. Daarnaast zijn er ook nog containers met uien onderweg. Daarmee hebben de Nederlandse exporteurs een eindsprint getrokken om nog zoveel mogelijk uien die kant op te krijgen.

Senegal ging dit jaar een aantal weken later open voor Nederlandse uien dan in het voorgaande seizoen. Dat had te maken met de hoeveelheid lokale uien die nog op de markt werden gebracht. Om de lokale productie te stimuleren, schermt de Senegalese overheid de afzet van de eigen uien zoveel mogelijk af van buitenlandse invloeden.

De Senegalese ui is niet lang te bewaren, terwijl de inwoners het hele jaar door veel uien eten. Het land telt een vergelijkbaar aantal inwoners als in Nederland, maar ze eten daar veel meer van deze groente. Per maand wordt in Senegal zo'n 35.000 tot 40.000 ton uien geconsumeerd.


Nederland grootste leverancier

Met name Nederland zorgt voor de aanvoer van uien als de lokale productie is geruimd. Senegal is al jaren de grootste klant. Dit seizoen is tot en met week 52 al 162.500 ton uien naar Senegal verscheept. Daarmee lijkt Nederland hard op weg om het record van seizoen 2021-2022 te evenaren. Toen werd iets meer dan 175.000 ton uien naar Senegal geƫxporteerd.

Alleen naar Ivoorkust ging in dat jaar nog 5.000 ton meer uien. Dit jaar had dat land ook lange tijd de leiding in het klassement van grootste afnemers van Nederlandse uien, maar richting kerst werden de hoeveelheden die naar Senegal gingen zo groot dat Ivoorkust naar de tweede plaats werd verwezen. Tot nog toe is in totaal zo'n 130.000 ton uien aan Ivoorkust geleverd.

De totale Nederlandse uienexport steeg onder invloed van de grote vraag uit West-Afrika tussen juli en eind 2024 naar 765.000 ton. Daarmee is de uitvoer in de eerste helft van het seizoen 110.000 ton (17 procent) groter dan een jaar geleden.

Nederland kan veel meer uien verkopen omdat de prijzen nu redelijk gunstig zijn voor de afnemers, terwijl een jaar geleden zeer hoge prijzen moesten worden betaald. Na het afhaken van Senegal breekt voor de Nederlandse uienexport een nieuwe fase aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    8° / 3°
    85 %
  • Zaterdag
    7° / 5°
    80 %
Meer weer