Canadese oogstraming steunt koolzaadprijs
De koolzaadproductie in Canada valt lager uit dan analisten hadden voorspeld. Dit nieuws ondersteunt de prijsvorming van dat product. Het statistiekbureau StatCan maakte in september voor koolzaad een oogstraming bekend van 19 miljoen ton. Deze raming is op donderdag 5 december geactualiseerd.
Analisten voorzagen een verlaging naar rond de 18,5 miljoen ton koolzaad. De statistici van StatCan verrasten met een grotere aanpassing en komen nu uit op een oogst van 17,8 miljoen ton.
De geringere productie heeft tot gevolg dat Canada minder koolzaad beschikbaar heeft voor de export, terwijl de verwachting was dat Canada meer koolzaad zou kunnen exporteren. Indirect heeft dat ook consequenties voor de Europese Unie (EU).
De EU heeft zelf te maken met een kleinere oogst van koolzaad: 17,2 miljoen ton. Dat is 13 procent minder dan in 2023. Dat betekent dat de lidstaten juist afhankelijker zijn van import uit derde landen. Het gros van de koolzaadimport komt uit Oekraïne.
Kleinere koolzaadoogst
Maar Oekraïne heeft zelf te maken een kleinere oogst en daardoor ook minder product beschikbaar voor de export. Desondanks importeerde de EU tot 1 december al bijna 1,8 miljoen ton koolzaad uit dat land. België, Nederland en Duitsland zijn daarvan de grootste afnemers.
Tot nog toe importeerde de EU 4,5 procent meer koolzaad dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de totale import van 2,5 miljoen ton komt dus ruim 70 procent uit Oekraïne.
Productie in Australië
Australië is de op een na grootste leverancier met een aandeel van 19 procent in de totale EU-import. Maar de koolzaadproductie in dat land biedt ook niet veel ruimte om de stroom naar de EU nog eens flink op te vijzelen. Met minder dan 5,5 miljoen ton valt de koolzaadoogst in Australië volgens Abares 8 procent kleiner uit dan vorig jaar.
Van de overige leveranciers behoort Canada tot de grotere. Berichten die uitwijzen dat er minder koolzaad beschikbaar komt voor de export hebben dan ook een prijsopdrijvend effect. Koolzaad noteert op de termijnmarkt in Parijs inmiddels bijna 530 euro per ton voor levering in februari. Daarmee ligt de prijs bijna 100 euro per ton hoger dan een jaar geleden.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 716 Vario
2001, P.O.A.
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
-
Evers Dales JD-38
2018, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Zaterdag4° / 1°10 %
-
Zondag7° / 3°10 %
-
Maandag8° / 6°20 %