Glastuinders en varkenshouders lossen meer af

Varkens- en pluimveehouders lossen per saldo meer af dan dat ze investeren. Glastuinders betalen investeringen uit eigen zak of lossen versneld af. Dat meldt Rabobank op basis van een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over vreemd vermogen in de land- en tuinbouwsector.

Glastuinders+en+varkenshouders+lossen+meer+af
© Twan Wiermans

Varkenshouders zien dit jaar, net als vorig jaar, bovengemiddelde opbrengsten. De meeste bedrijven hebben – ondanks hogere kosten voor bijvoorbeeld voer – goede saldo’s, geeft Rabobank aan. In diezelfde visie stelt de bank dat glastuinders hun rendement vorig jaar weer hersteld hebben na de energiecrisis in 2022. Door een sterke verlaging van de energiekosten hebben zij hun liquiditeit en vermogenspositie sterk weten te verbeteren.

Zowel varkens- als pluimveehouders zijn terughoudend in het doen van investeringen, ziet de bank. De oorzaak daarvan is onduidelijkheid op het gebied van wet- en regelgeving. 'Bedrijfsontwikkeling staat op veel locaties stil, omdat er nauwelijks vergunningen worden afgegeven', meldt Rabobank.

Het CBS meldt dat het vreemd vermogen van landbouwbedrijven in 2022 is gedaald naar 38,6 miljard euro. De omvang van vreemd vermogen in de sector ligt daarmee 8 procent lager dan in 2010. Het eigen vermogen is in die periode opgeschroefd naar 66,4 miljard euro, wat bijna drie keer zoveel is als in 2010. Dit komt vooral door de forse stijging van de grondprijs.

De tuinbouw en de intensieve veehouderijsectoren laten de sterkste afname in vreemd vermogen zien, blijkt uit de cijfers. In de intensieve veehouderij is het vreemd vermogen ten opzichte van 2010 met 28 procent gedaald tot 3,94 miljard euro. Nu deze boeren in de afgelopen twee jaar meer aflossen dan investeren, zal dat dus nog verder teruglopen, voorziet de bank.


Meer vreemd vermogen in akkerbouw

De akkerbouwsector is de enige sector waarin het vreemd vermogen aanzienlijk is toegenomen, blijkt uit CBS-cijfers. Ten opzichte van 2010 is sprake van een toename van 38 procent, tot 7,5 miljard euro. Het eigen vermogen van deze bedrijven is door steeds duurdere grond verdrievoudigd naar 18,7 miljard euro.

Graasdierbedrijven hebben het vreemd vermogen vrijwel gelijk gehouden, terwijl het eigen vermogen met 150 procent is gestegen naar 30,8 miljard euro. Melkveehouders hebben het grootste aandeel daarin. Zij hebben hun vreemd vermogen uitgebreid naar 15 miljard euro, terwijl het eigen vermogen is verdrievoudigd naar 24,7 miljard euro. Het vreemd vermogen van deze bedrijven ligt wel aanzienlijk lager dan in 2016 en 2017.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    8° / 3°
    20 %
  • Woensdag
    5° / 0°
    20 %
  • Donderdag
    9° / 0°
    95 %
Meer weer