HAK verlaagt marge op peulvruchten

Conservenfabrikant HAK verlaagt de marge op peulvruchten. Zo wil de fabrikant de consument verleiden om meer product te kopen.

HAK+verlaagt+marge+op+peulvruchten
© Cor de Kock

De consumentenadviesprijs wordt vanaf deze maand voor het merendeel van de peulvruchten van HAK met gemiddeld 15 procent verlaagd. Het betreft alle peulvruchten in een stazak en een groot deel van de peulvruchten in glazen pot, waaronder kikkererwten en kidneybonen. HAK benadrukt dat het gaat om de consumentenadviesprijs, supermarkten bepalen zelf voor welke prijs het product uiteindelijk in het schap worden gezet.

Volgens de conservenfabrikant komt de prijsverlaging niet tot stand door een verlaging van de kostprijs, maar wordt er genoegen genomen met een geringere marge op de producten. Telers ondervinden er dus geen nadeel van. Ook de kwaliteit en de inhoud van de producten veranderen niet.

De prijsverlaging moet een 'boost' geven aan de consumptie van peulvruchten, zo hoopt HAK. Onderzoek toont aan dat het product vaak maar twee keer per maand op tafel staat bij de Nederlandse consument. Dit terwijl het Voedingscentrum adviseert om wekelijks peulvruchten te eten.


Verantwoordelijkheid

HAK stelt dat er nog veel werk aan de winkel is om de peulvrucht stevig op de kaart te zetten. 'We pakken onze verantwoordelijkheid door de peulvrucht betaalbaarder te maken voor een breed publiek en zo de consumptie te stimuleren. Meer mensen moeten ontdekken dat peulvruchten een lekkere, voedzame verrijker zijn in veel gerechten; ze zijn ideaal voor een dag zonder vlees. Bovendien zijn ze gezond voor mens en planeet', zegt algemeen directeur Nicole Freid van HAK.


Freid geeft aan dat het bedrijfsleven en de overheid aan de bak moeten om de eiwittransitie te versnellen. 'Daar profiteert iedereen van: consument, teler en de natuur.' De Gezondheidsraad adviseert om 60 procent van de eiwitinname te halen uit plantaardige voeding en 40 procent uit dierlijke voeding. Op dit moment is dat nog andersom en haalt de consument 57 procent van zijn eiwitten uit dierlijke producten.

Onderzoek dat de conservenfabrikant vorig jaar heeft uitgevoerd, wijst uit dat twee derde van de Nederlanders nog niet op de hoogte is van het feit dat eiwitrijke peulvruchten een geschikte en betaalbare vleesvervanger zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    11° / 1°
    10 %
  • Donderdag
    9° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    11° / 3°
    10 %
Meer weer