LTO blij met stimuleringsproject vezelteelten

Het onlangs aangekondigde proefproject van het landbouwministerie om de teelt van vezelgewassen te stimuleren valt in goede aarde bij LTO Nederland. De organisatie vindt het jammer dat het maar één jaar duurt.

LTO+blij+met+stimuleringsproject+vezelteelten
© Job Hiddink

Telers die deelnemen aan het project ontvangen voor de teelt van vezelgewassen een financiële bijdrage uit het Nationaal Groeifonds voor de vastlegging van koolstof. Daarbij geldt wel de voorwaarde dat de geoogste gewassen worden verwerkt tot bouwmateriaal.

'De stimulering van vezelteelten heeft baat bij een betere organisatie van de keten, een hoger hectaresaldo voor agrarisch ondernemers en een reële vergoeding voor de koolstofvastlegging', reageert voorzitter Tineke de Vries van LTO-vakgroep Akkerbouw & Vollegrondsgroente. Doordat het project maar één jaar loopt is er weinig ruimte voor de ontwikkeling van de marktvraag naar deze producten.


Inschrijving binnenkort open

In opdracht van het ministerie van LVVN start Nationaal Groenfonds binnenkort met de aanmeldingsprocedure voor koolstofcertificaten. Vezelrijke gewassen die in aanmerking komen voor de aankoop van carbon credits door het Nationaal Groenfonds zijn vezelhennep, vlas, miscanthus, mammoetgras, stro (graan), wilg, bamboe en paulownia.

De aanbieders beslissen zelf voor welke prijs ze de koolstofcertificaten willen leveren. Deze moet wel binnen de range van 75 tot 90 euro per carbon credit liggen. Het Nationaal Groenfonds bepaalt op basis van prijs en teeltwijze of de teler de koolstofcertificaten mag leveren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer