'Russische exportbeperkingen gaan tarweprijs ondersteunen'

Exportbeperkingen vanuit Rusland zullen de prijsvorming van tarwe wereldwijd gaan ondersteunen. Die verwachting spreekt het Russische marktadviesbureau SovEcon uit.

%27Russische+exportbeperkingen+gaan+tarweprijs+ondersteunen%27
© Twan Wiermans

SovEcon wijst hierbij op de raming van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) in de november-uitgave van het Wasde-rapport. Daarin staat een Russische export van 48 miljoen ton tarwe. Volgens het marktadviesbureau moet dit cijfer fors naar beneden worden bijgesteld, omdat Rusland strengere exportbeperkingen gaat invoeren.

Die exportbeperkingen zouden ingesteld worden voor de periode vanaf half februari tot juni. Op basis van eerste geluiden worden strenge beperkingen verwacht; vooralsnog rekent SovEcon op een exportquotum van 10 miljoen ton. 'Maar het kan ook nog wel minder worden', voegt het adviesbureau toe.


Erg weinig voor Russische begrippen

Voor Russische begrippen is 10 miljoen ton over een periode van vierenhalve maand erg weinig. In seizoen 2023-2024 exporteerde het land in totaal 54,1 miljoen ton tarwe, blijkt uit informatie van het Russische ministerie van Landbouw. In de topmaanden werd meer dan 5 miljoen ton tarwe uitgevoerd.

Al jaren worden voor de periode vanaf half februari exportquota verstrekt aan exportbedrijven. Doel is om de beschikbare hoeveelheid voor de binnenlandse markt op peil te houden. De vereniging van graanexporteurs deed in oktober een verzoek om de verdeling van deze exportquota's te wijzigen, maar daar wordt niet of nauwelijks gehoor aan gegeven. Wel komen er aparte quota voor nieuwe regio's en afzet richting het Verre Oosten.


Op basis van de laatste gegevens heeft het Russische marktadviesbureau de exportverwachting voor dit seizoen met 1,8 miljoen ton verlaagd. Dat zou betekenen dat de Russen dit seizoen in totaal 44,1 miljoen ton tarwe gaan exporteren.


Kleinere oogst

Als de verwachting van SovEcon werkelijkheid wordt, dan komt er circa 10 miljoen ton tarwe minder op de wereldmarkt dan vorig jaar. Ook de Europese Unie heeft minder product te exporteren. Dit is een gevolg van kleinere oogsten. SovEcon verwacht dat dit ervoor zal zorgen dat de wereldmarktprijs in de komende maanden stijgt.

De Nederlandse tarwemarkt heeft zich in de afgelopen week gestabiliseerd op 220 euro per ton. De regionale beurs in Emmeloord noteert op donderdag 28 november 218 tot 220 euro per ton. In Groningen bleef de prijs eerder deze week onveranderd op 220 euro. Kopers zijn volgens de noteringscommissie in Groningen bereid om iets meer te betalen, omdat het aanbod zeer klein is.

De termijnmarkt in Parijs noteert op donderdag 28 november nog ruim onder dit niveau, met rond het middaguur 212 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / 0°
    10 %
  • Zondag
    7° / 0°
    10 %
Meer weer