Limburgs aardwarmteproject failliet

Het aardwarmteproject Californië Wijnen Geothermie (CWG) van de Limburgse paprika- en komkommerteler Wijnen Square Crops in Grubbenvorst is op 5 november failliet verklaard. De winning van aardwarmte in dit project werd in 2018 stilgelegd op grond van risico op aardbevingen.

Limburgs+aardwarmteproject+failliet
© Bram Becks

Glastuinbouw Nederland betreurt het faillissement. Het geeft aan dat geothermie in Limburg in een heel lastig parket zit wat vergunningen en de houding van de toezichthouder SodM betreft. 'CWG heeft er alles aan gedaan om de aardwarmtewinning veilig tot ontwikkeling te brengen. Daarbij is altijd integer gehandeld, maar het project kan de lasten niet dragen als er geen warmtewinning mogelijk is', reageert voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland.

Aandeelhouders van CWG trekken de stekker uit het project en nemen daarmee noodgedwongen hun verlies. Onnodig, vindt Glastuinbouw Nederland. 'Zeker als dat in de internationale context wordt geplaatst van warmtewinning in onderaardse breuklijnen en de omgang met lichte en ongevaarlijke seismiek die daarbij hoort.'

In het slechts 12 kilometer verderop gelegen Straelen, vlak over de grens in Duitsland, gaat men daar volgens Bom-Lemstra heel anders mee om. 'Daar wordt onder dezelfde geologische omstandigheden en hetzelfde breukencomplex juist een proefboring gestart.'


CO2-uitstoot met 95 procent omlaag

CWG produceerde sinds 2013 aardwarmte, maar de winning ervan lag sinds 2018 stil. Het project kon volgens het Staatstoezicht op de Mijnen onvoldoende borgen dat de aardwarmtewinning in een onderaardse breuklijn veilig kan plaatsvinden op lange termijn. In de periode dat het project operationeel was, bespaarde Wijnen op jaarbasis 11 miljoen kuub aardgas. De CO2-uitstoot van het bedrijf ging dankzij de inzet van aardwarmte met meer dan 95 procent omlaag.

CWG is niet het eerste aardwarmteproject in Limburg waarvoor het doek is gevallen. Het project Californië Lipzig Gielen Geothermie (CLG) in Horst aan de Maas ging in 2020 failliet, maakte onder de naam Nappa een doorstart, maar ligt nog steeds stil.

Glastuinbouw Nederland vindt dat de Nederlandse overheid tekortschiet in het faciliteren van een veilige toepassing van kansrijke geothermie. 'Tegelijkertijd wordt de sector met fiscale maatregelen geconfronteerd die alleen maar kostenverhogend werken als duurzame energie niet voorhanden is', stelt Bom-Lemstra. Zij vindt dat de overheid met snellere procedures moet komen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    8° / 5°
    70 %
  • Donderdag
    8° / 4°
    60 %
  • Vrijdag
    6° / 0°
    30 %
Meer weer