Belgen zaaien een kwart meer uien

Het uienareaal in België is dit jaar met ruim een kwart gestegen naar zo'n 6.500 hectare. Dat meldt Jonas Bodyn, onderzoeker akkerbouwmatige groenten bij Viaverda, op basis van cijfers van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij.

Belgen+zaaien+een+kwart+meer+uien
© Huisman Media

Afgaande op het genoemde areaalcijfer is de uienteelt in Wallonië toegenomen tot zo'n 2.000 hectare. Dit komt neer op een toename van 500 tot 600 hectare in vergelijking met vorig jaar. In 2023 nam het areaal in dit gewest met 200 tot 250 hectare toe in vergelijking met de jaren daarvoor.

Het agentschap maakte eerder al cijfers bekend van het uienareaal in Vlaanderen. In de afgelopen maanden zijn die cijfers wel licht naar beneden bijgesteld. Volgens de laatste cijfers is het Vlaamse areaal dit jaar met 19 procent uitgebreid tot 4.411 hectare.

Door de late start van seizoen in 2024 is de teelt van vroege uien voor de versmarkt in Vlaanderen met ruim een derde afgenomen tot 140 hectare. De teelt van de latere rassen is met 18 procent toegenomen tot 1.215 hectare.

Hoewel er meer vraag is ontstaan naar uien voor de versmarkt laat de areaalontwikkeling in België dit jaar toch een sterke toename voor de industrie zien. Volgens de laatste cijfers is de teelt van latere rassen voor de industrie in Vlaanderen met 23 procent gegroeid tot 2.575 hectare. Daarmee is het areaal groter dan de piek in 2021.


Kwaliteit wat minder

Volgens onderzoeker Bodyn zijn er op dit moment in de bewaring wel wat problemen met de kwaliteit. Het product is dit jaar wat moeilijker te bewaren. Dat komt door de vele regen tijdens de afrijping, legt hij uit. De uien zijn wat groener en een beetje nattig naar binnen gereden, aldus Bodyn.

Daarbij is het gewas door het late seizoen later in de schuur gebracht en daardoor waren de omstandigheden om het product te drogen ook minder goed dan normaal. De capaciteit om te drogen is in oktober nu eenmaal kleiner dan in september. In de bewaring liggen daarom meer uien die last hebben van bacterierot, terwijl er ook wat meer koprot is te vinden.

Uientelers die de problemen op zich af zagen komen, hebben volgens Bodyn hun product eerder verkocht dan normaal. Telers die voor lange bewaring gaan, adviseert hij om er vooral verstandig mee om te gaan. De kwaliteit van de uien is wat minder dan normaal, waardoor het product nog beter in de gaten moet worden gehouden tijdens de bewaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer