FAO-voedselprijsindex naar hoogste niveau in anderhalf jaar
De voedselprijsindex van wereldvoedselorganisatie FAO stijgt naar het hoogste niveau sinds april 2023. Alle producten stijgen in prijs, behalve vlees.
Plantaardige oliën laten de grootste prijsstijging zien met een plus van 7,3 procent. De FAO-index bleef tussen augustus 2023 en augustus 2024 relatief stabiel, maar gaat sinds september weer behoorlijk omhoog.
In september was het vooral suiker die de prijsindex liet stijgen. Vorige maand is dit product nog eens een kleine 3 procent duurder geworden. De zorgen over de productie in Brazilië hielden vorige maand aan.
Droogte
Langdurige droogte liet de prijzen verder stijgen, nadat in september een forse prijsverhoging is ingezet vanwege grootschalige branden in suikerrietvelden in het land. Een zwakkere koers van de Braziliaanse real en regen aan het eind van oktober remden de prijsstijging in oktober nog enigszins.
Zuivel laat een gestaag stijgende prijs zien. Ten opzichte van september ging de prijs met 2 procent omhoog. Daarmee ligt de prijs al 21 procent boven het niveau van een jaar geleden. Kaas stijgt wereldwijd het hardst in prijs. Volgens de FAO zijn de voorraden wereldwijd beperkt, terwijl de vraag vooral in de Europese Unie groot is.
Boter levert ook een grote bijdrage aan de prijsstijging. De wereldprijs voor boter stijgt al dertien maanden op rij. De vraag naar boter is groot in West-Europa, terwijl de productie en voorraad beperkt zijn door een geringere melkproductie.
Vooral varkensvlees lager
In tegenstelling tot de andere producten is vlees nog iets gezakt in prijs. Vooral varkensvlees levert daaraan een bijdrage. Een aantrekkende vleesproductie drukt op een markt waar de vraag zwakker is geworden. Pluimveevlees daalt licht in prijs door een groter aanbod op de wereldmarkt. De vraag naar lamsvlees neemt toe, maar de prijs stabiliseerde onder invloed van aanbod uit Nieuw-Zeeland. De prijzen van rundvlees trekken iets aan.
Graan noteert licht hoger dan september. Ten opzichte van vorig jaar liggen de prijzen ruim 8 procent lager. Ongunstige omstandigheden op het noordelijk halfrond voor het inzaaien van wintergranen deden tarweprijzen in oktober even stijgen.
Plantaardige oliën profiteerden vooral van lagere productiecijfers voor palmolie in belangrijke gebieden in Zuidoost-Azië. Mede daardoor stegen ook de prijzen voor zonnebloem- en koolzaadolie.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1124C SCHUDDER (LH) #26770
Gebruikt, € 27.350
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Woensdag11° / 5°10 %
-
Donderdag11° / 9°10 %
-
Vrijdag12° / 7°5 %