EU heeft even geen behoefte aan Nederlandse aardappel

Lidstaten uit de Europese Unie toonden in september weinig tot geen interesse in Nederlandse consumptie- en industrieaardappelen. Dat komt doordat deze landen dit jaar zelf meer aardappelen oogsten.

EU+heeft+even+geen+behoefte+aan+Nederlandse+aardappel
© John Ramaker

Vooral Duitsland importeerde vorige maand minder Nederlandse aardappelen. Uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) blijkt dat de Duitsers in september slechts 700 ton aardappelen uit Nederland kochten. Dat is de kleinste maandhoeveelheid in meer dan vijftien jaar.

België is zoals altijd de grootste importeur van Nederlandse aardappelen. De afzet naar de zuiderburen is dit seizoen alleen wel veel kleiner dan vorig jaar. In september werd 21.393 ton uitgevoerd naar België en dat is 6.600 ton minder dan een jaar geleden.

Ook verder richting Zuid-Europa was er minder behoefte om aardappelen te importeren. Zo was de afzet naar Frankrijk zo'n 2.700 ton kleiner dan vorig jaar september en viel de export naar Italië met slechts 118 ton vrijwel helemaal stil.


Zelfde beeld in augustus

In augustus was ook al sprake van een geringere behoefte aan aardappelen in de andere EU-landen. De totale afzet binnen de EU blijft zodoende na drie maanden steken op 111.349 ton, blijkt uit de NAO-cijfers. Deze hoeveelheid is bijna 70.000 ton kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast bleef ook het Verenigd Koninkrijk in september van de markt. Daarmee geldt het beeld dat is geschetst voor de EU ook voor de rest van Europa. De totale afzet in de overige landen van Europa bleef vorige maand steken op in totaal 32 ton.

Een lichtpuntje vormde de afzet naar Afrika in september. Met name Senegal was nadrukkelijker aan de markt met een totale import van 7.647 ton in september. Mede daardoor steeg de totale afzet naar Afrika tot 13.000 ton. Dat is 4.600 ton meer dan in dezelfde maand vorig jaar.




Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer