Vion lijdt 90 miljoen euro verlies, maar bedrijf draait beter

Vleesconcern Vion heeft in 2023 een fors verlies geleden van 90 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat van voortgezette activiteiten verbeterde echter met 7,3 miljoen naar 74,7 miljoen euro.

Vion+lijdt+90+miljoen+euro+verlies%2C+maar+bedrijf+draait+beter
© Vion

Hoewel 2023 voor de vleesvarkenshouders een heel goed jaar was, kreeg de slachterij het zwaar voor de kiezen. De hoge varkensprijs kon onvoldoende worden doorberekend in de verkoop. Daarnaast had het concern te maken met hoge kosten voor reorganisatie en herstructurering.

Vion heeft de publicatie van de jaarcijfers over 2023 maandenlang uitgesteld. Dit om de onderhandelingen over de verkoop van de Duitse activiteiten niet te belemmeren. Nu de verkoop van die onderdelen op toestemming van de Duitse mededingingsautoriteit na is afgerond, kan het vleesconcern met de cijfers naar buiten treden.

De hoge varkensprijzen op de thuismarkten hebben de omzet van de voortgezette activiteiten in 2023 met 3,5 procent doen stijgen naar 5,1 miljard euro. Het verkoopvolume daalde met 6,9 procent, vooral door beperkte exportmogelijkheden vanwege het hoge prijsniveau.

Wij hebben geen liquiditeitsprobleem. Vion betaalt op tijd en wij betalen een marktconforme prijs

Ronald Lotgerink, CEO Vion

De hoge varkensprijzen op de Europese markt maakten dat de concurrentiepositie op de wereldmarkt verslechterde, waardoor onder meer minder bijproducten als poten, koppen en staarten konden worden verkocht naar China. De Verenigde Staten en Brazilië profiteerden daarvan, verklaart Vion.

In de afgelopen drie jaar heeft het Nederlandse vleesconcern in totaal 226,7 miljoen euro verlies geleden. Afrikaanse varkenspest, covid en een extreem hoge inflatie na de Russische inval in Oekraïne hebben een grote impact gehad op de Duitse exportactiviteiten van Vion.

Vion besloot daarom eind 2023 de verliesgevende activiteiten in Duitsland te verkopen. Die verkoop op zich is afgerond, maar het duurt nog wel een tijdje voordat de mededingingsautoriteiten volledig groen licht hebben gegeven. Het Nederlandse vleesconcern verwacht daarom dat de jaarcijfers over 2024 niet eerder dan halverwege volgend jaar bekend zullen worden.


Het vleesconcern merkt dat de operationele activiteiten dit jaar verder verbeteren, ondanks een afnemend aantal varkensslachtingen. Daarbij tekent de huidige financiële directeur en per 1 januari nieuwe CEO Tjarda Klimp wel aan dat het belangrijkste kwartaal voor Vion nog maar net is begonnen. Bovendien lopen de reorganisatie en herstructurering door tot het eind van dit jaar. En daarmee zijn wel kosten gemoeid.

De transformatie naar kleiner en duurzamer kost nu eenmaal heel veel geld, zegt Klimp. De huidige CEO Ronald Lotgerink verwacht dat de kosten die nu worden gemaakt dubbel en dwars worden terugverdiend. Vion werkt hard om transparante en datagestuurde duurzame ketens op te zetten en wil daarmee het meest duurzame eiwitbedrijf van Europa worden. 'Wij zien in deze ketens een goede toekomst om ondanks een dalend slachtvolume meer waarde aan onze producten te kunnen toevoegen.'

De verliezen in de afgelopen drie jaar zijn niet leuk voor de enige aandeelhouder: het beleggingsfonds NCB-Ontwikkeling van de land- en tuinbouwbond ZLTO. Net als in de voorgaande twee jaar ontvangt de aandeelhouder over 2023 geen dividend. Maar in de afgelopen zes jaar heeft deze in totaal toch nog 45 miljoen euro dividend ontvangen, aldus Lotgerink.


Op tijd en marktconform

De eind dit jaar vertrekkende CEO van Vion voegt eraan toe dat de veehouders geen last hebben van de waardevermindering van het vleesconcern in de afgelopen jaren. 'Wij hebben geen liquiditeitsprobleem. Vion betaalt op tijd en wij betalen een marktconforme prijs.'

De solvabiliteit daalde in de aflopen jaren daalde van 46 procent in 2020 naar 26 procent vorig jaar. Daarmee is de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen volgens de CEO nog steeds in orde. 'Een solvabiliteit van boven de 25 procent is ok', aldus Lotgerink.

De top van Vion wordt in januari uitgebreid van twee naar drie personen. Naast de nieuwe CEO Klimp treden Mattijn Bak (de nieuwe financiële topman) en Leon Cuypers (de operationele directeur) toe. Toch zal het totale management kleiner worden. Klimp: 'Het wordt een plattere en overzichtelijkere organisatie, zodat de afstand tussen boeren, de organisatie en klanten veel kleiner wordt. Als we kansen zien in de markt zoeken we leveranciers van varkens erbij om daar samen op in te spelen. Uiteindelijk draait het om de afzet van het hele varken.'




Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer