Milieuorganisaties: gemeenten moeten optreden tegen bestrijdingsmiddelen

Het is hoog tijd dat gemeenten hun taak oppakken om burgers te beschermen tegen bestrijdingsmiddelen. Dat stellen de milieuorganisaties Natuur & Milieu en Urgenda.

Milieuorganisaties%3A+gemeenten+moeten+optreden+tegen+bestrijdingsmiddelen
© Haijo Dodde

Gemeenten verzaken volgens de milieuorganisaties op dit moment hun plicht om burgers te beschermen tegen gewasbeschermingsmiddelen. Om bestuurders van gemeenten op weg te helpen het gebruik aan banden te leggen, hebben ze een handleiding gemaakt: het handboek 'Regulering Bestrijdingsmiddelen'. Daarin zijn juridische handvatten en de plichten van gemeenten gebundeld.

De eerste versie is deze week overhandigd aan wethouder Renate Masselink van gemeente Westerveld. Er is bewust voor deze gemeente gekozen, omdat daar al een aantal rechtszaken zijn gevoerd rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt.

'Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een gezonde leefomgeving voor burgers', benadrukken Natuur & Milieu en Urgenda. 'Die verantwoordelijk schuiven gemeenten tot nog toe van zich af. En dat is onterecht. Het is tijd dat gemeenten hun burgers beter gaan beschermen tegen gevaarlijke pesticiden. Zo voorkomen ze ook dat burgers tegenover telers in de rechtbank belanden.'


Bufferzones of verboden

Via het Omgevingsplan of het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) kunnen gemeenten verschillende maatregelen treffen. Zo kunnen zij daarmee volgens de organisaties bufferzones aanwijzen, middelverboden instellen of zelfs teeltverboden. 'Zo zou niet-biologische bollenteelt kunnen worden uitgesloten. Of de pesticiden met de hoogste milieubelastingnormen worden verboden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 8°
    10 %
  • Vrijdag
    9° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    7° / 6°
    10 %
Meer weer