Grove ui gewild, fijne maat moeilijk te verkopen

In de uienketen heerst grote verdeeldheid. Een deel van de marktpartijen wijst op stijgende inkoopprijzen naar 25 euro per 100 kilo in mei, terwijl andere betrokkenen vooral wijzen op een moeizame afzet van de middelmaat.

Grove+ui+gewild%2C+fijne+maat+moeilijk+te+verkopen
© Job Hiddink

Zoals wel vaker is er een flinke strijd om de marge. Aan mooie grove uien valt wat te verdienen, maar de afzet van de kleinere maat is lastig. Om klanten te behouden, worden uien geëxporteerd waaraan nauwelijks of niets wordt verdiend.

Een strooptocht naar kwalitatief mooie en grove partijen geschikt voor afzet naar de retail zorgt voor een vaste stemming onder boeren. Prijzen tot 25 euro per 100 kilo worden geboden in mei. Verpakkers en handelaren willen nog wel wat van de beste partijen vastleggen, omdat grove uien gevraagd zijn.



Het is aan de andere kant de moeizame afzet van de middelmaat die zorgen baart. Met alles wat wordt gekocht, komen ook kleinere uien mee. De grote vraag is of de prijzen van die kleinere maat in de concurrentiestrijd met andere aanbieders mee omhoog kunnen. Op veel exportmarkten bepaalt de prijs of je mag leveren of dat de concurrent er met de klant vandoor gaat.

De grote vraag die boven de markt hangt, is hoeveel uien er nog gaan komen. Hier en daar wordt gesuggereerd dat ze schaars aan het worden zijn. Een concrete onderbouwing daarvan ontbreekt. Wel is het zo dat de export in de tweede helft van het seizoen beter loopt dan vooraf voorzien. Ook zijn de voorraden bij de verpakkers relatief klein. In de afgelopen periode is de vraag voor een belangrijk deel ingevuld met uien die op basis van directe levering zijn aangekocht.


Mindere kwaliteit

Bovendien gaan veel uien naar Polen. Die uien zijn niet in de exportstatistieken van het Kwaliteits-Controle-Bureau opgenomen vanwege kwaliteitsgebreken. Voor deze uien van mindere kwaliteit zijn prijzen betaald die de laatste weken aan de bovenkant opliepen naar 15 tot 16 euro per 100 kilo. Dat zorgt voor een flinke bodem in de markt. Aan de andere kant wordt ook gewezen op de grotere hoeveelheid Duitse uien die na sorteren en verpakken onder Nederlands label een exportbestemming krijgen.

Kortom, een helder beeld over de beschikbaarheid aan uien ontbreekt. Veel telers merken op dat zij het gevoel hebben dat er al veel uien zijn geruimd. Zij stellen dat telers hebben geleerd van vorig jaar en dat velen daarom eerder afscheid hebben genomen van hun product.


Het aanbod aan het eind van het seizoen bleek vorig jaar te groot; de markt stortte in en de prijzen daalden zelfs even tot onder de 10 euro per 100 kilo. In de polders en het noorden zouden volgens sommige afnemers nog wel wat uien moeten zijn, omdat de inkoop lange tijd was gefocust op uien van het zand. Maar volgens telers zijn in deze gebieden ook minder uien.


Geen voorspelling

Handelaren, verwerkers en exporteurs durven geen voorspelling te doen. Althans, niet publiekelijk. 'Het is moeilijk in te schatten' of 'het zal erom spannen', klinken de reacties. Een sorteerder geeft nog wel een voorzichtige schatting. Hij mikt op een exportvoorraad van 18.500 tot 19.000 ton per week. Deze komt overeen met de hoeveelheden die in maart tot en met juni in 2019-2020 en 2021-2022 werden geëxporteerd.

De start van de tweede helft van het afzetseizoen is veelbelovend. Na het afhaken van Senegal ziet Nederland kans om wekelijks zo'n 19.500 ton uien te exporteren. In dit tempo ruimt de markt dus mooi op. De komende tijd zal leren of de afzet de prijsontwikkeling ook kan bijbenen. Op dit moment stabiliseren de inkoopprijzen voor directe levering op zo'n 15 tot 20 euro per 100 kilo.



Met de aankopen die voor mei zijn gedaan moeten de beurzen die alleen de transacties voor directe levering noteren dus nog wel een stap gaan zetten. Al met al zal het erom spannen of er aan het eind van dit seizoen net een tekort of een overschot aan uien is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 0°
    0 %
  • Woensdag
    16° / 2°
    0 %
  • Donderdag
    19° / 3°
    0 %
Meer weer