Emmeloord beweegt niet mee met hogere uienprijs in Goes

De uienprijzen op de regionale beurs in Emmeloord bewegen deze week niet mee met die op de beurs in Goes. In Goes werd de prijs aan de bovenkant verhoogd, terwijl de beurs in Emmeloord stabiel blijft.

Emmeloord+beweegt+niet+mee+met+hogere+uienprijs+in+Goes
© Burt Sytsma Photography

Op de regionale beurs in Goes werd de bovenkant van de notering voor gele uien begin deze week verhoogd naar 18 cent per kilo. In Emmeloord blijft deze staan op 16 cent. De prijs voor fijnere uien werd in Emmeloord aan de onderkant zelfs met 1 cent verlaagd, tot 13 cent per kilo. Volgens de noteringscommissie is het rustiger in de markt.

De lijst van Holland Onion Association (HOA) waarop een deel van de transacties wordt weergegeven, bevestigt dat beeld. In de eerste helft van de week zijn weliswaar drie partijen van 18 en 19 cent per kilo verhandeld, maar dat zijn speciale partijen voor Indonesië. Voor de rest variëren de prijzen van 13 cent voor hele fijne partijen tot 16 cent per kilo voor partijen met 60 of zelfs 75 procent grof.


Lastige markt

De markt is in de weken voor Kerstmis als lastig te omschrijven. Sorteerders hebben voldoende voorraad ingeslagen om ook in de periode na de kerstdagen nog flink door te draaien. Daarom leunen zij voor wat betreft inkoop iets meer achterover. Hier en daar wordt wel wat product ingekocht, maar kopers hoeven momenteel niet het onderste uit de kan te halen.

Veel kopers wachten ook af wat januari zal brengen. De grote vraag is tot wanneer er uien naar Senegal verscheept kunnen worden. Met andere woorden: sluit het West-Afrikaanse land de grenzen begin volgend jaar snel, of kunnen in januari nog een paar boten worden gestuurd?

Senegal is zeer bepalend voor de markt. Bijna een op de vijf Nederlandse uien gaat naar dat land. Dagelijks worden er zo'n 1.000 ton uien geconsumeerd. Die hoge consumptie is de reden waarom er wekelijks veel uien naar het Afrikaanse land verscheept kunnen worden. Maar zodra de lokale oogst op gang komt, gaat de grens op slot voor importuien.



Uit cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis blijkt dat Senegal dit seizoen al meer dan 100.000 ton uien heeft geïmporteerd. Daarmee is het land de grootste afnemer van Nederlandse uien, net voor Ivoorkust. Dit land heeft tot nu toe net iets minder dan 100.000 ton geïmporteerd. Daarna volgt Groot-Brittannië, met zo'n 47.000 ton.

Vooralsnog is week 46 de beste exportweek van het seizoen, met een weektotaal van 43.641 ton. In week 47 is minder geëxporteerd naar Senegal, maar dat heeft vooral met de vertrektijden van de boten te maken. Desondanks was week 47 voor exporteurs ook nog een hele goede week met een export van 36.366 ton. Ivoorkust nam de meeste uien af met bijna 6.000 ton.


Ook de export naar Guinee en de Dominicaanse Republiek loopt dit seizoen opvallend goed. Verder melden het KCB en GroentenFruit Huis dat – net zoals in week 46 – de derde week van november 35 bestemmingen telt waar meer dan 100 ton uien uit Nederland is afgezet.


Rode uien vaster

De markt voor rode uien is (in tegenstelling tot gele uien) een stuk vaster te noemen. Reden om de prijs te verhogen. Op de beurs in Emmeloord zijn de noteringen aan de bovenkant met 2 cent verhoogd. Zodoende stijgt de notering voor grove partijen rode uien naar 28 tot 32 cent per kilo.

De fijnere partijen komen op de beurs in Emmeloord door de verhoging op een prijsniveau uit van 25 tot 30 cent per kilo.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    6° / 2°
    30 %
  • Woensdag
    10° / 6°
    5 %
  • Donderdag
    9° / 7°
    10 %
Meer weer