Uienhandel op de boer in rustiger vaarwater

De vraag vanuit afnemers naar uien bij de boer is wat afgezwakt. Reden hiervoor is dat commissionairs en uiensorteerders in de afgelopen weken zoveel uien hebben gekocht dat zij al voldoende voorraad hebben tot het einde van het jaar.

Uienhandel+op+de+boer+in+rustiger+vaarwater
© Job Hiddink

De loop van uienkopers op de boer is deze week wat minder. Dat is ook direct terug te zien in de inkooplijst op de website van Holland Onion Association (HOA). Vooralsnog worden vijf transacties gemeld, vorige week waren dat er nog bijna dertig. De prijzen variëren van 15 tot 16 euro. Dat is minder dan een week eerder, toen werd handel gedaan op 14 tot 18 euro per 100 kilo.

Op de regionale beurs in Emmeloord is de gevoelstemperatuur van de markt eveneens iets lager. De stemming verschuift van 'vast' in week 46 en 'prijshoudend' in week 47 naar 'rustig' in de huidige week. De noteringen blijven wel onveranderd, met 13 tot 16 euro voor de fijne partijen en 14 tot 17 euro voor de grovere uien.

De markt voor rode uien voelt ook iets minder aan. De telersprijzen stabiliseren op het niveau van vorige week, maar de stemming verschuift van 'vast' naar 'prijshoudend'.




Export loopt goed door

De export loopt ondertussen goed door. De komende weken staat elke week een boot voor Senegal gepland, iets wat een goede basis legt voor weekexportcijfers van 30.000 ton of meer tot aan kerst. Voor januari is nog onduidelijk wat de afzet naar Senegal gaat doen. Normaliter loopt de afzet naar het West-Afrikaanse land door tot half januari.

Voorlopige cijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) en GroentenFruit Huis was de exporthoeveelheid in week 45 wel iets lager dan een week eerder. Dat komt vooral door het moment waarop een boot naar Senegal vertrekt. Tot nu toe vertrekt er ongeveer elke tien dagen een boot. Dat is dan in één keer 5.000 tot 6.000 ton uien. Per week kan dit een groot verschil maken in de exportcijfers.

De totale export van uien kwam in week 45 uit op 32.141 ton, een week eerder was dat bijna 40.000 ton. Senegal nam in week 44 bijna 10.000 ton uien uit Nederland af, in week 45 was dat 'slechts' 3.650 ton. Verwacht wordt dat de exporthoeveelheden richting Senegal vlak voor kerst verder toenemen.


Ivoorkust koopt meer

Ivoorkust nam in week 45 in totaal 7.412 ton Nederlandse uien af. Daarmee is de afzet naar dit Afrikaanse land toegenomen tot bijna 86.000 ton. Vorig jaar bleef de afzet in dezelfde periode steken op minder dan 57.000 ton, vooral omdat uien toen duur waren.

Voor Senegal was die prijs vorig jaar minder een probleem. Dat land importeerde toen in negentien weken tijd 98.000 ton. Dit jaar blijft de teller voor Senegal hier 10.000 ton op achter, met een totaal van 88.000 ton. Dat komt omdat de afzet naar Senegal dit jaar later op gang is gekomen. Het land beschikte langer over uien van de eigen oogst.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    10 %
  • Zaterdag
    6° / 0°
    10 %
  • Zondag
    7° / 0°
    10 %
Meer weer