Plantaardige oliën trekken voedselprijsindex FAO verder omhoog
De stevige prijsverhogingen voor plantaardige oliën hebben de voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in november verder doen stijgen. De index staat inmiddels op het hoogste niveau sinds april 2023.
De waarde van de index kwam over de afgelopen maand 0,5 procent hoger uit dan in oktober. Naast plantaardige oliën zijn ook de prijzen voor zuivelproducten gestegen. Daarentegen daalden granen en suiker met zo’n 2,5 procent in prijs en werden ook de vleesproducten iets goedkoper.
Voor zuivel geldt dat de prijzen inmiddels op het hoogste niveau staan sinds januari 2023. Na de dip in de zomer van dat jaar is zuivel aan een flinke opmars begonnen. Vooral in augustus en september van dit jaar zijn grote sprongen gemaakt.
In oktober en november gingen de prijzen voor zuivel ook nog iets omhoog, maar wel in een minder hard tempo. In november bedroeg de stijging 0,7 procent. Daarmee staat de zuivelindex overigens nog altijd 20 procent hoger dan een jaar geleden.
Minder melk
Reden voor de hogere zuivelprijzen is de combinatie van een dalende melkproductie in West-Europa en het wereldwijde herstel in de vraag. De seizoensgebonden toename in de melkproductie in Oceanië remt de prijsstijging nu wat. Met name vollemelkpoeder levert een grote bijdrage aan de hogere zuivelprijzen.
De wereldboterprijzen zijn in november voor de veertiende maand op rij gestegen, tot een recordhoogte. Dit komt door een sterke vraag en krappe voorraden, met name in het westen van Europa. Kaas noteert onder invloed van een aantrekkende vraag en beperkte beschikbaarheid eveneens hogere prijzen.
Dalende varkensprijzen in met name de Europese Unie zijn de belangrijkste reden voor een lagere vleesindex. Ook pluimveevlees is licht gedaald in prijs. Dit is een gevolg van ruime exportvoorraden. Rundvlees noteert stabiel. De Braziliaanse rundvleesprijzen stijgen wel, maar dit wordt gecompenseerd door dalende noteringen in Australië.
Dalende graanprijzen
De graanprijzen lieten een opleving zien in september en oktober, maar die is in november grotendeels tenietgedaan. Dat komt door een betere uitgangspositie voor de tarweproductie in 2025. Ook is er sprake van een zwakkere internationale vraag naar tarwe.
De maisprijzen bleven wel afgelopen maand wel stabiel. Er is minder vraag naar mais uit Oekraïne. Daar staat tegenover dat de binnenlandse vraag in Brazilië en de afzet uit de Verenigde Staten naar Mexico juist ondersteuning geven aan de prijsvorming.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 360M (1000rpm)
2018, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Woensdag5° / 1°30 %
-
Donderdag4° / 0°75 %
-
Vrijdag5° / 0°35 %