Ganzen mogen in Zuid-Holland tot eind oktober toch worden afgeschoten

Provincie Zuid-Holland mag tot eind oktober nog wel ganzen afschieten, zegt een woordvoerder van de provincie. Vorige week bepaalde een rechter dat de ontheffingen niet goed waren onderbouwd en dat het doden van ganzen direct moest stoppen.

Ganzen+mogen+in+Zuid%2DHolland+tot+eind+oktober+toch+worden+afgeschoten
© Nieuwe Oogst

De provincie zegt echter dat de vogels op basis van het Faunabeheerplan Ganzen voorlopig toch mogen worden afgeschoten. Het gaat alleen om de grauwe gans, kolgans en brandgans. De Canadese gans en nijlgans mogen wel het hele jaar worden bejaagd.

Ganzen vormen een enorm probleem in Zuid-Holland, zegt de provincie. In 2023 werd 4,5 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd voor schade veroorzaakt door ganzen. Het gaat dan vooral om graslanden die worden kaalgegeten. De provincie zegt tot eind oktober de populatie flink terug te moeten brengen 'om balans te creëren'.


De rechtbank in Den Haag besloot vorige week de ontheffingen in te trekken, omdat provincie Zuid-Holland niet goed had onderbouwd dat de grote populaties ganzen voor veel schade zorgen. Volgens de rechtbank valt dit nog onder het bedrijfsrisico van een boer. Daarnaast is de kans op aanvaringen met vliegtuigen klein, stelt de rechtbank. Dat was een ander argument van de provincie. Bij Rotterdam The Hague Airport zijn sinds 2012 twee aanvaringen van een gans en een vliegtuig geweest.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer