Verzeker uw werkmaterieel en kom niet voor financiële verrassingen te staan

Als agrarisch ondernemer maakt u dagelijks gebruik van werkmaterieel zoals trekkers, maai- of oogstmachines en andere apparatuur. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom is het belangrijk dat uw werkmaterieel goed verzekerd is zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan.

Verzeker+uw+werkmaterieel+en+kom+niet+voor+financi%C3%ABle+verrassingen+te+staan
LTO Verzekeringen
© Kennispartner

We spraken Benjamin Overkleeft, adviseur bij LTO Verzekeringen, over de beste manier om werkmaterieel te verzekeren. 'Een werkmaterieelverzekering dekt schade aan machines door onder andere brand, diefstal en aanrijdingsschade', legt Overkleeft uit.


Er zijn drie soorten dekkingen voor werkmaterieel:

- WA (wettelijke aansprakelijkheid)
- WA + beperkt casco
- WA + volledig casco (allrisk)

Wat wordt gedekt met de wettelijke aansprakelijkheid?

De WA is de basisdekking en dekt schade aan zaken van derden. Ook wordt letselschade aan anderen vergoed, bijvoorbeeld als iemand gewond raakt door uw landbouwmachine. Ten derde wordt schade veroorzaakt door getrokken aanhangers of werktuigen vergoed.

Wat wordt gedekt met beperkt casco?

Naast de schades die worden vergoed bij de WA-dekking, worden bij de beperkt casco-dekking ook brand, explosie en blikseminslag vergoed.  'Als uw werkmaterieel wordt gestolen en/of er sprake is van joyriding wordt de schade vergoed', legt Overkleeft uit.

Wat wordt gedekt met volledig casco (allrisk)?

Volledig casco is de meest uitgebreide dekking. 'Eigenlijk wordt alles gedekt wat van buitenaf invloed heeft op het werkmaterieel', geeft Overkleeft aan. Zoals schade door eigen schuld, bijvoorbeeld als u per ongeluk met een trekker tegen een muur aanrijdt. Ook wordt schade door vandalisme en door omvallen of slippen vergoed.

Dekking van eigen gebrek

'Er is ook een mogelijkheid om schade te dekken die vanuit het werkmaterieel zelf komt, dat is eigen gebrek', zegt Overkleeft. 'Een ondernemer is dan verzekerd voor de gevolgschade door het eigen gebrek.'

Wat wordt niet gedekt met de werkmaterieelverzekering?

Er is een aantal zaken dat niet wordt gedekt met deze verzekering. In sommige gevallen is er een andere verzekering die de schade dekt. 'Opzettelijke schade, slijtage en gebrek aan onderhoud en schade door verkeerd gebruik of overbelasting wordt niet vergoed. Ook diefstal door nalatigheid en schade door deelname aan wedstrijden of extreme omstandigheden valt niet onder de dekking', legt Overkleeft uit. 'Dit zijn namelijk schades die door u te voorkomen zijn.'

Er is nog een drietal gevallen waarin de schade niet wordt vergoed. 'Als u op de openbare weg rijdt zonder WAM-dekking, is eventuele schade niet gedekt. Zorg er daarom voor dat uw werkmaterieel ook voorzien is van de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen', waarschuwt Overkleeft. Schade die wordt veroorzaakt aan uw eigen eigendommen en indirecte kosten en gevolgschade worden ook niet vergoed met deze verzekering.

Hoe wordt bepaald welke dekking het best is in uw situatie?

Er wordt gekeken naar leeftijd, nieuwwaarde en diefstalgevoeligheid van het werkmaterieel. 'Nieuw land- en werkmaterieel raad ik altijd aan om allrisk te verzekeren. Shovels kunnen, ongeacht de leeftijd, het best minimaal beperkt casco worden verzekerd. Shovels en machines met gps aan boord zijn namelijk het meest gevoelig voor diefstal', aldus Overkleeft. Werkmaterieel zoals schudders, harken en maaiers kunnen ondernemers ook het best de eerste jaren allrisk verzekeren.

Vergeet niet ook uw los werkmaterieel te verzekeren

'Aangezien het verplichte WA-component ontbreekt bij maaiers, schudders en harken (niet zelfrijdend) valt de premie mee. De kans op schade is reëel aangezien de nieuwe machine vrijwel altijd breder is en dus verder uitzwenkt', geeft Overkleeft aan. Werkt u in een sector waar u uw land beregent? Overweeg dan ook de beregeningsmotor en de haspel(s) op de polis bij te laten schrijven. Deze zaken staan vaak verlaten en de kans op vandalisme of diefstal van onderdelen is aanwezig. Overkleeft adviseert het volgende: 'Houd ook rekening met diefstal van relatief eenvoudig te stelen materiaal. Denk aan gereedschappen, machines maar ook minishovels en zitmaaiers.'

Benieuwd wat LTO Verzekeringen voor uw bedrijf kan betekenen?

Neem contact op via 023 – 520 15 16 of bezoek de website van LTO Verzekeringen.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Verzekeringen

LTO Verzekeringen

LTO Verzekeringen staat de agrariër graag bij in het managen van de risico’s die een agrarische onderneming loopt. Met een grote klantenkring in de...

Lees verder »

Meer van LTO Verzekeringen

Lees ook

Meer artikelen van LTO Verzekeringen »

Artikelen over LTO Verzekeringen