Stem op je favoriete innovatie op RMV Hardenberg

De jaarlijks terugkerende RMV Hardenberg staat bekend om de vele innovaties die er worden getoond. Ook dit jaar stellen deze Rundvee- en Mechanisatie Vakdagen wat dat betreft niet teleur. Reden voor de beursorganisatie om de Innovatie Award 2024 uit te breiden naar twee categorieën, zodat nog meer innovatieve oplossingen binnen de agrarische sector een podium krijgen.

Stem+op+je+favoriete+innovatie+op+RMV+Hardenberg
RMV
© RMV

De Innovatie Award 2024 is te winnen in de categorie Dier- & Bodembezondheid en de categorie Duurzamheid & Technologie. Alle genomineerde innovaties zijn op de beurs te bekijken in de Stal van de Toekomst in hal 7. Bezoekers kunnen in beide categorieën hun stem uitbrengen. Dit kan meteen in de Stal van de Toekomst maar ook nu al online. In de categorie Dier- & Bodemgezondheid zijn de volgende vijf innovaties genomineerd.


Bovaer van DSM

Het Europees goedgekeurde voeradditief Bovaer vermindert de methaanuitstoot van melkvee met 30 procent. Het is getest door Wageningen University & Research en in de praktijk in samenwerking met FrieslandCampina, Vreugdenhil en Cono Kaasmakers. De administratie verloopt automatisch via de voerfirma's en de KringloopWijzer. Dit maakt het voor melkveehouders een eenvoudige reductiemaatregel. De kosten van Bovaer worden door zuivelafnemers vergoed.


Spot-on spraytechniek voor klauwen van Farmula

De spot-on spraytechniek van Farmula detecteert klauwen automatisch via sensoren. Vervolgens wordt een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid Hoof-fit Spray direct op de kritieke plekken aangebracht. Het middel wordt zo effectief ingezet, er komt nauwelijks spray naast de klauw terecht. Het eerste spot-on spraysysteem is ontwikkeld voor gebruik bij een roterende buitenmelker. Tests hebben het succes van deze aanpak bewezen. De techniek wordt verder doorontwikkeld om deze ook op andere plaatsen in de stal te kunnen gebruiken, zoals in de terugloopgang.


Rumencina bolus van Agronovo

Rumencina bolus ondersteunt de koe bij een gezonde energiebalans. Dit plantaardige product heeft cashewnootolie als basis, dat het herstel van het evenwicht in de pensflora snel bevordert. Doordat het een natuurlijk product is mag het samen met andere behandelingen worden toegediend. De bolus is zowel te gebruiken aan het einde van de droogstand, in het begin van de lactatie als bij pensverzuring (in combinatie met Alketasi bolus). Voor kleine herkauwers (schapen, geiten en kalveren) is een mini bolus beschikbaar.


Fokwaarde Methaanefficiëntie van Semex

De Methaanefficiëntie van Semex vermindert genetisch de methaanuitstoot bij melkkoeien zonder de melkproductie te beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat productieve en efficiënte dieren niet worden benadeeld, en dat er geen extra koeien nodig zijn om aan de voedselvraag te voldoen. Zo blijven de voordelen van methaanreductie behouden. Veehouders die al gebruikmaken van genomics-testen via Semex Elevate ontvangen automatisch gegevens over methaanuitstoot. Hiermee kunnen zij de methaanuitstoot van hun dieren benchmarken en monitoren, wat hen in staat stelt om actief bij te dragen aan een duurzamere toekomst.


High Welfare Floor van ID Agro

De High Welfare Floor is een kunststofvloer die natuurlijk gedrag bevordert. De doorlaatbare vloer scheidt snel mest en urine, vermindert ammoniakemissie en blijft automatisch schoon met een mestopraaprobot. Dieren kunnen gaan liggen en staan zonder gehinderd te worden door inrichting, zo maakt de vloer meer natuurlijk gedrag in de stal mogelijk.

De High Welfare Floor van ID Agro is een van de genomineerde innovaties in de categorie Dier- en Bodemgezondheid.
De High Welfare Floor van ID Agro is een van de genomineerde innovaties in de categorie Dier- en Bodemgezondheid. © ID Agro

De categorie Duurzaamheid & Technologie bevat de volgende genomineerde innovaties. Ook deze zijn te bezichtigen in hal 7 op RMV Hardenberg.


Collie halsband van Collie.eu

Met de halsbanden van Collie kan de melkveehouder via zijn mobiele telefoon op afstand koeien draadloos weiden en halen. Via pieptonen en vibraties uit de Collie-halsband krijgen de koeien aanwijzingen waar ze wel of niet mogen lopen en kan de melkveehouder ze naar de gewenste plek sturen. Dit maakt elke vorm van weidegang gemakkelijk, het bespaart kosten en tijd.


CattleEye van GEA

Via AI-technologie biedt GEA met de CattleEye realtime monitoring en vroege detectie van gezondheidsproblemen. Dit zorgt voor een gezondere en productievere veestapel.


CattleEye van GEA biedt realtime monitoring in de stal. Zo kunnen gezondheidsproblemen vroeg worden gedetecteerd.
CattleEye van GEA biedt realtime monitoring in de stal. Zo kunnen gezondheidsproblemen vroeg worden gedetecteerd. © GEA


Milk Sustainability Center van DeLaval

Het Milk Sustainability Center (MSC) van DeLaval verbindt softwareoplossingen voor melkveehouders. Het biedt inzicht in efficiëntie en duurzaamheid van het bedrijf en helpt prestaties te vergelijken en te verbeteren. Melkveehouders zullen het MSC gebruiken om de efficiëntie van het nutriëntengebruik voor stikstof-, fosfor-, kalium- en kooldioxide-equivalent te monitoren, voor hun hele bedrijf, specifieke velden of hun veestapel.


Groot energieopslagsysteem met vloeistof-koeltechnologie van Soltec

Met vloeistof gekoelde batterijen van Soltec optimaliseer je je energieverbruik. De batterijen geven een effectievere warmteafvoer. Er stroomt koelvloeistof door het interne pijpleidingcircuit van de batterij om de warmte af te voeren die wordt gegenereerd wanneer de batterij werkt. Bij lage temperaturen verwarmt het systeem ook het batterijpakket. Vergeleken met lucht heeft het systeem met koelvloeistof een grotere specifieke warmtecapaciteit en hogere warmteoverdrachtscoëfficiënt, met een beter koeleffect tot gevolg. Het batterijpakket wordt verbeterd in werkefficiëntie, stabiliteit, levensduur en duurzaamheid


Giant G2700E Tele van Tobroco-Giant

De compacte Giant G2700E Tele is de eerste elektrische telescooplader van Tobroco-Giant. De hefhoogte van 3.710 millimeter is 48 procent hoger dan de X-TRA-modellen en 24 procent hoger dan de standaardmodellen. De voorzijde van de machine is gebaseerd op het G2700E X-TRA model, wat bijdraagt aan een uitstekend zicht op het aanbouwdeel en een relatief laag zwaartepunt.


iXter B met SpotSpray cameratechniek van Kverneland

De Kverneland iXter B gedragen veldspuit met SKAi SpotSpray cameratechniek is 15 meter breed. De combinatie van Kverneland-techniek, Raven Industries pulsdoppen en SKAi-onkruiddetectie zorgt voor precisiebestrijding. Het systeem werkt op basis van camera’s die het onkruid herkennen in een specifiek gewas. Op het moment dat ze onkruid waarnemen worden de juiste spuitdoppen boven het gewas aangestuurd. Zo bespuit je alleen onkruid, bespaar je middelen en bescherm je het milieu.


Lely Zeta van Lely

De Lely Zeta is een paar extra ogen in de stal. Het concept bestaat uit een netwerk van armaturen met een camera, ledverlichting en een minicomputer. Het systeem geeft een compleet beeld over de stal, van bovenaf. De beelden gecombineerd met slimme algoritmes, zorgen ervoor dat melkveehouders meer data kunnen verzamelen. Zo kunnen koegezondheid en boerwelzijn verder verbeteren.

Je kunt alvast je stem uitbrengen op je favoriete innovatie. De uitreiking van de beide awards is op woensdag 23 oktober tijdens de exposantenborrel in de Scheepsbar.


Praktische informatie en toegangstickets

RMV Hardenberg is dit jaar van 22 tot en met 24 oktober in de Evenementenhal in Hardenberg. De beurs is dagelijks geopend van 13 tot 22 uur. Bij de Evenementenhal zijn 5.000 parkeerplekken waar gratis geparkeerd mag worden. Lezers van Nieuwe Oogst krijgen via de speciale beursactie een gratis ticket voor de beurs. Kijk voor meer beursinformatie op de website en sociale media van RMV.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner RMV

RMV

Rundvee & Mechanisatie Vakdagen 2023 RMV is dé beurs waar de koe, toekomst en innovaties centraal staan. Bij RMV vind je een breed aanbod aan...

Lees verder »

Meer van RMV

Lees ook

Meer artikelen van RMV »

Artikelen over RMV