Vijf provincies maken samen ganzenbeheerplan

De faunabeheereenheden (FBE's) in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Zeeland gaan één gezamenlijk interprovinciaal faunabeheerplan Ganzen voor de periode 2024-2030 maken. De drie eerstgenoemde provincies waren daar al eerder mee bezig, de andere twee haken daar nu ook bij aan.

Vijf+provincies+maken+samen+ganzenbeheerplan
© Nieuwe Oogst

'Het is nieuw dat we samen optrekken', zegt Patty Laan. Ze is directeur van de FBE Noord-Holland en geeft leiding aan het opstellen van het nieuwe ganzenplan. 'Maar ook logisch. Ganzen trekken zich niets aan van provinciegrenzen.'

Provinciale FBE's zijn verantwoordelijk voor het opstellen van faunabeheerplannen. Hierin staat welke maatregelen kunnen worden ingezet om ganzenschade te voorkomen. Het gaat daarbij om preventieve maatregelen, zoals weren met afschriklinten of verjagen met knalapparaten en eventueel afschot.


Andere manier

De FBE's van Flevoland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Zeeland willen bij het maken van het nieuwe ganzenplan op een andere manier te werk gaan. Ze betrekken beleidsmedewerkers van de provincies, omgevingsdiensten, BIJ12, wetenschappers, juristen en deskundigen bij de totstandkoming. Er wordt gewerkt in verschillende schrijfrondes. De conceptteksten worden op ganzenplan.nl geplaatst.

Iedereen die er belang bij heeft, zoals jachtaktehouders, boswachters, grondgebruikers en natuur- en dierenbeschermingsorganisaties, kan reageren. Daarna worden de teksten zo nodig aangepast. 'Op deze manier kunnen alle belangen, kennis en inzichten goed worden afgewogen en wordt toegewerkt richting een gezamenlijk eindresultaat', legt Laan uit.


'Er zijn in Nederland veel natte gebieden waar ganzen rustig kunnen broeden en onze voedselrijke akkers bieden meer dan genoeg te eten. Er zijn zoveel ganzen dat ze schade veroorzaken aan landbouw en natuur', stellen de FBE's vast. Jaarlijks worden vele miljoenen euro's aan schadevergoeding uitgekeerd aan agrariërs. En de schade neemt toe.

'Dat komt niet per se omdat er steeds meer ganzen zijn. Wee zien immers dat de populatie zich de laatste jaren stabiliseert', zegt de directeur van FBE Noord-Holland. 'Maar in combinatie met bijvoorbeeld weersomstandigheden zorgen ze wel voor meer schade. Ook speelt mee dat door de stijgende eiwitprijzen de schadevergoedingen voor boeren niet meer toereikend zijn.'

Ook in natuurgebieden is er schade. Ganzen maken oevers en riet kapot, waardoor andere en beschermde broedvogels verdwijnen. Vliegveiligheid is eveneens een belangrijk aandachtspunt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    85 %
Meer weer