Verbod op ganzenbeheer in Zuid-Holland, LTO Noord vreest ernstige gevolgen

De rechtbank in Den Haag heeft per direct de ontheffingen voor populatiebeheer van standganzen vernietigd. Dat betekent dat het in provincie Zuid-Holland vanaf deze week verboden is om ganzen te beheren ter voorkoming van gewasschade, tot zware teleurstelling van LTO Noord.

Verbod+op+ganzenbeheer+in+Zuid%2DHolland%2C+LTO+Noord+vreest+ernstige+gevolgen
© Vidiphoto

De belangenbehartiger voorziet ernstige gevolgen voor de land- en tuinbouw in de provincie. Ad van Rees, bestuurder bij LTO Noord: 'Deze uitspraak is een flinke klap voor boeren en tuinders. De schade door ganzen is enorm en stijgt. In 2020 was de schade alleen in Zuid-Holland al 2 miljoen euro. In 2023 was dit meer dan 7 miljoen euro. Nu er niet meer beheerd mag worden, lijkt dat alleen maar erger te worden.'

De provincie werkt in samenwerking met Omgevingsdienst Haaglanden en de Faunabeheereenheid Zuid-Holland aan een snelle oplossing, weet LTO Noord. Daarvoor is het volgens de organisatie noodzakelijk dat nog concreter wordt onderbouwd waarom de populatie in omvang terug moet. Tot die tijd is het niet mogelijk om populatiebeheer en schadebestrijding op grauwe gans, kolgans en brandganzen uit te voeren.


LTO Noord meldt volledig mee te werken om te komen tot een spoedig herstel van het populatiebeheer en blijft via alle mogelijke kanalen aandringen op actie. 'We kunnen dit niet zomaar laten gaan. De extra kosten zijn fors. Dat merken niet alleen boeren en tuinders, maar dat kunnen mensen ook in de winkel gaan merken', besluit Van Rees.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer