Droogteseizoen begint vroeg, grondwaterstand is dalend
Anders dan in 2024 begint het droogteseizoen dit jaar al vroeg. Dat meldt Rijkswaterstaat in de eerste droogtemonitor van 2025. Op dit moment vormt de beschikbaarheid van zoet water nog geen probleem, maar het uitgangspunt voor het droogteseizoen is minder gunstig dan in voorgaande jaren.
De maanden februari en maart waren zeer droog en zonnig. Daardoor zijn de afvoeren van de Maas en de Rijn op dit moment lager dan normaal. Ook staat in de monitor dat de grondwaterstanden in Nederland veelal verlaagd en dalend zijn, terwijl lokaal nog wel sprake is van hogere grondwaterstanden. De eerste signalen van droogte vragen om alertheid, maar momenteel zijn de zoetwaterbeschikbaarheid en de waterkwaliteit op orde.
De weerberichten voorspellen voor de komende weken geen neerslag in de stroomgebieden van de Rijn en de Maas, waardoor de uitgangssituatie voor het droogteseizoen minder is gunstig dan in voorgaande jaren. Daarnaast zijn de watervoorraden in Zwitserland lager dan gebruikelijk; de waterstanden in de Zwitserse stuwmeren zijn laag en er ligt weinig sneeuw in de Alpen. De afvoeren van de Rijn en de Maas blijven naar verwachting dalen.
Rijkswaterstaat verwacht dat de zoetwatervraag in de komende periode zal toenemen vanwege de start van het groeiseizoen. Op plekken waar geen water kan worden aangevoerd, heeft de natuur lokaal al enige last van de droogte, staat in het monitor.
Eerste maatregelen
Omdat de uitgangssituatie voor dit droogteseizoen minder gunstig is dan in de afgelopen jaren nemen waterbeheerders al de eerste standaard maatregelen. Zo zet Rijkswaterstaat het IJssel- en Markermeer op een hoger peil. En regionaal en lokaal zetten waterschappen de waterstand op het zomerpeil.
Het opzetten van peilen is maatwerk, want lokaal is ook nog sprake van verhoogde grondwaterstanden. Verder is er vanaf 1 april een aantal gebruikelijke lokale en regionale onttrekkingsverboden van kracht.
De droogtemonitor wordt samengesteld door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN-LCW) met bijdragen van de waterschappen, Rijkswaterstaat, het KNMI, de provincies, het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en de vereniging van waterbedrijven Vewin.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X117R (MG) #30587
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF8501MH schudder
2008, P.O.A.
-
Iseki SXG15H
2009, P.O.A.
-
Kuhn GF 10803
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %