Wiersma ontkent dat gebiedsprocessen stilvallen, doelen zijn leidend

Landbouwminister Femke Wiersma bestrijdt dat de gebiedsprocessen stilliggen. Wel heeft ze nog tot eind december nodig voor ze haar alternatieve plannen voor het geschrapte Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) met de Tweede Kamer kan delen.

Wiersma+ontkent+dat+gebiedsprocessen+stilvallen%2C+doelen+zijn+leidend
© Dirk Hol

Wiersma kreeg woensdag tijdens het debat over de landbouwbegroting voor 2025 het verwijt de urgentie niet in te zien. De eerste doelen voor waterkwaliteit, klimaat en biodiversiteit moeten al binnen een paar jaar binnen bereik zijn. Bovendien was het NPLG een belangrijk argument voor rechters om tot februari 2025 af te zien van handhaving van de PAS-melders.

De kritiek komt niet alleen van oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks-PvdA, maar ook van coalitiegenoten VVD en NSC. In haar beantwoording donderdag wijst Wiersma op de 2 miljard euro die onder het vorige kabinet al aan de provincies is toegewezen voor de gebiedsprocessen.

'Dat is heel veel geld voor de komende jaren en de provincies moeten dat nog maar zien weg te zetten. In die zin stopt er niets. Er zullen ook nieuwe gebiedsprocessen bijkomen', aldus de bewindsvrouw die stelt dat de eerdergenoemde doelen ook voor haar leidend zijn.


Zuiniger kabinet

Het schrappen van het NPLG en het bijhorende transitiefonds is het gevolg van een 'zuiniger kabinet'. Wiersma wil de 5 miljard euro die zij eenmalig kan investeren in de land- en tuinbouw en de 500 miljoen euro die jaarlijks structureel naar het Agrarisch natuur- en landschapsbeheer gaat 'zoveel mogelijk koppelen' aan de doelen die ook in het NPLG staan.

De bewindsvrouw wijst er verder op dat het aanvankelijke transitiefonds van 24 miljard euro door de provincies fors werd overschreden. Zij leverden voor ruim 60 miljard euro aan gebiedsplannen in. 'Vanaf nu gaan we iedere euro maximaal inzetten op het doelbereik.'


Uitvoeringsgerichte plannen

Voor het kerstreces van de Kamer komt Wiersma met eigen plannen die 'gebieds- en uitvoeringsgericht' zullen zijn. Doelsturing op het boerenbedrijf, een ambitie uit het hoofdlijnenakkoord van dit kabinet, zal daar onderdeel van uitmaken. Concreter dan dat wordt de minister niet, waardoor ze de oppositie niet gerust kan stellen.

Thom van Campen (VVD) zegt de minister te zullen steunen wanneer ze 'echte maatregelen' neemt die ervoor zorgen dat PAS-melders eindelijk worden gelegaliseerd.


De minister deelde woensdag een nota waarin ambtenaren haar afraden te stoppen met het NPLG. Dit advies legde ze naast zich neer. Delen van het Kamerstuk waren zwart gelakt, wat tot vragen leidde. Het gaat daarbij om afspraken over staatsgevoelige informatie en 'daar kan ik mij niet publiekelijk over uitlaten', aldus de bewindsvrouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    19° / 13°
    20 %
  • Zaterdag
    16° / 13°
    70 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
Meer weer