Wiersma negeerde advies ambtenaren, Kamer wil uitleg

Landbouwminister Femke Wiersma beantwoordt vandaag de vragen van de Tweede Kamer over de begroting van haar ministerie en haar beleidsplannen voor de sector. Een belangrijke vraag is waarom zij tegen het advies van haar ambtenaren in besloot het NPLG en het daaraan verbonden transitiefonds te schrappen.

Wiersma+negeerde+advies+ambtenaren%2C+Kamer+wil+uitleg
© dirk hol

Wiersma stuurde woensdag een ambtelijk advies naar de Tweede Kamer waaruit blijkt dat op het ministerie grote vraagtekens werden gezet bij het stopzetten van de gebiedsplannen. Het stuk dateert van 25 juli dit jaar, begin september werd bekend dat dit kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) stopzet.

In het advies schrijven ambtenaren aan Wiersma dat het beëindigen van het NPLG onder meer het legaliseren van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders verder bemoeilijkt. Ook raken – wettelijk verplichte – natuur- en stikstofdoelen verder uit zicht en duurt het nog langer voordat de vergunningverlening weer op gang kan komen.

Het NPLG bestond uit een integrale aanpak waarbij maatregelen voor de reductie van stikstofemissies ook voordelen moesten opleveren voor biodiversiteit, waterkwaliteit en klimaat. Het ambtelijk advies stelt dat Wiersma's besluit het risico vergroot dat boeren worden geconfronteerd met tegenstrijdige milieuregels en dat zij mogelijk investeringen doen waarvan later blijkt dat die niet het gewenste resultaat dienen.


Eigen plan voor natuurherstel

Ambtenaren raadden de minister aan eerst zelf met alternatieve voorstellen te komen voordat ze het NPLG beëindigt. Wiersma negeerde dat advies. Zij komt aan het einde van dit jaar met een eigen plan van aanpak voor onder meer natuurherstel.

Opmerkelijk is dat Wiersma geen volledige openheid geeft over het advies van haar ambtenaren. Delen over de (juridische) consequenties van haar besluit zijn zwartgelakt. Dit roept in de Tweede Kamer vragen op over wat de minister niet naar buiten wil brengen.


Kamerlid Anne-Marijke Podt (D66) vroeg tijdens het debat van woensdag de zwartgelakte delen over 'gevolgen besluit stoppen met het NPLG' toch openbaar te maken. 'Bij sommige dingen kan ik me nog wel wat voorstellen, maar hier kon ik dat gewoon niet echt begrijpen. Ik wil dus graag van de minister weten waarom dat zo is.'

Volg hieronder live het debat over de landbouwbegroting.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer