Oproep LTO: investeer 2,5 miljard euro in innovatie en technieken

LTO Nederland stelt de regering voor de helft van de kapitaalinjectie in de land- en tuinbouw te reserveren voor innovatie, bewezen technieken en voermanagement. Het kabinet wil de komende jaren 5 miljard euro investeren in de agrarische sector.

Oproep+LTO%3A+investeer+2%2C5+miljard+euro+in+innovatie+en+technieken
© Twan Wiermans

De belangenorganisatie doet het voorstel naar aanleiding van de behandeling van de landbouwbegroting woensdag en donderdag in de Tweede Kamer. Naast de investering in innovatie vraag LTO 1 miljard euro voor structuurversterking in grond, zoals huiskavels en verkaveling, en eenzelfde bedrag voor een nieuwe vrijwillige beëindigingsregeling.

De resterende 500 miljoen euro moet ten goede komen aan onder meer een andere stikstofaanpak op basis van doelsturing en legalisering van PAS-melders. Daarnaast vraagt het Convenant dierwaardige veehouderij om investeringen. Voor het uitvoeren van de pilots is volgens LTO een bedrag van 43,5 miljoen euro nodig om tot opschaling en een sectorbrede uitrol te komen.

Voor het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 is ook financiële steun nodig. 'De medicijnkast van de teler voor gezonde gewassen is steeds minder goed gevuld en voor diverse teelten nu al onvoldoende', stelt LTO.


Initiatief Tweede Kamer

De boerenorganisatie heeft plannen klaarliggen voor de beleidsplannen van het kabinet. Om die te coördineren, is een ondersteuning van 2 miljoen euro nodig in de periode 2025-2029. Dit is nog niet begroot, meldt LTO, en vergt daarom een initiatief vanuit de Tweede Kamer.

Het kabinet trekt vanaf 2026 boven op de eenmalig 5 miljard euro jaarlijks 500 miljoen euro structureel uit voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. LTO zou graag zien dat dit geld al vanaf 2025 kan worden ingezet en roept de Tweede Kamer op om voor een amendement van ChristenUnie te stemmen die hetzelfde nastreeft.

De boerenorganisatie zet ook in op natuurcontracten met boeren van minimaal vijftien jaar en vraagt de Tweede Kamer om dit in een motie vast te leggen. 'Dan krijgen agrarisch ondernemers de zekerheid om natuurbeheer een vast onderdeel te maken van hun bedrijfsvoering.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    18° / 14°
    85 %
  • Vrijdag
    18° / 11°
    50 %
  • Zaterdag
    16° / 12°
    80 %
Meer weer