Voorgenomen korting stikstofbindende gewassen van de baan

Landbouwminister Femke Wiersma is van plan een voorgenomen korting op de vergoeding voor stikstofbindende gewassen binnen de ecoregeling terug te draaien. Dat zei ze donderdag tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van André Flach (SGP) en Harm Holman (NSC).

Voorgenomen+korting+stikstofbindende+gewassen+van+de+baan
© Dirk Hol

'Ik sta welwillend tegenover het voorstel om de vergoeding niet aan te passen voor 2025 voor deze specifieke teelten', aldus Wiersma. De minister wil het plan de komende tijd uitwerken en zo definitief voorkomen dat de korting wordt ingevoerd. Dat zou betekenen dat de korting op de vergoeding vanaf 2026 wordt ingevoerd.

Uit informatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bleek onlangs dat teelten als luzerne, erwten en veldbonen vanaf 2025 veel minder gewaardeerd zouden worden in de ecoregeling. Dat kan telers honderden euro's per hectare schelen. Daarnaast wordt het voor boeren lastiger om met de teelt van een stikstofbindend gewas in een hogere trede van de ecoregeling te komen.

De informatie kwam naar buiten op het moment dat telers hun bouwplan al gereed hadden en gewassen aan het zaaien waren. De Kamerleden vinden dat het besluit veel te laat is gecommuniceerd en wijzen onder meer op het belang om als overheid een betrouwbare partner te zijn.


LTO Nederland trok onlangs ook aan de bel over de voorgenomen korting. De organisatie zegt in een reactie blij te zijn dat de minister de bezwaren serieus heeft genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    19° / 13°
    20 %
  • Zaterdag
    16° / 13°
    70 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
Meer weer