LTO: uitspraak maakt lelieteelt onuitvoerbaar

Lelietelers hebben voortaan een natuurvergunning nodig, ongeacht de afstand tussen teelt en natuurgebied. Dat is volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland het gevolg van een uitspraak die de Raad van State heeft gedaan in het hoger beroep over de natuurgevolgen van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt op een Natura 2000-gebied.

LTO%3A+uitspraak+maakt+lelieteelt+onuitvoerbaar
© Marcel Berendsen

De Raad van State oordeelt dat niet kan worden uitgesloten dat het gebruik van middelen negatieve gevolgen kan hebben op Natura 2000-gebieden. Daarom is nader onderzoek nodig. Zolang niet zeker is dat er geen nadelige gevolgen zijn voor de natuur, moet volgens de Raad van State uit voorzorg worden aangenomen dat een natuurvergunning nodig is.

Deze uitspraak geldt voor heel Nederland, legt LTO uit. 'Hoe onderbouwt een ondernemer dat ieder denkbaar, theoretisch risico uitgesloten kan worden?', vraagt de land- en tuinbouworganisatie zich af in een reactie op de uitspraak.


Verlammingsprincipe

'Deze uitspraak maakt van het 'voorzorgsprincipe' een verlammingsprincipe. Het is onuitvoerbaar. Natuurlijk is voorzichtigheid geboden bij natuurbescherming, maar op een gegeven moment moet je ook durven zeggen: deze handeling – met toegestane middelen en conform het gebruiksvoorschrift – heeft geen significant effect, het heeft geen zin om dit nog 10 decimalen achter de komma extra te willen uitrekenen en onderzoeken', zegt LTO-voorzitter Ger Koopmans.


LTO en branchevereniging voor de bloembollensector KAVB gaan overleggen met de provincies, het ministerie van LVVN en het toelatingsorgaan Ctgb over de impact van deze zaak en oplossingsrichtingen. 'De juridische omgang met het zogenaamde 'voorzorgsprincipe' moet veranderen. Met de huidige interpretatie daarvan komen we in een samenleving terecht waarin ieder denkbaar risico economische sectoren lam kan leggen. De doorwerking daarvan op onze economie kan desastreus worden', stelt Koopmans.


Net zo goed voor aardappelen

'Wij lezen de uitspraak zo dat voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen een vergunningplicht gaat gelden. Niet alleen op dat perceeltje in Drenthe, maar voor mijn part net zo goed voor het telen van aardappelen in Zeeland', reageert jurist Henk Baptist die namens Milieudefensie de zaak aanspande bij de Raad van State.

De jurist erkent tegen persbureau ANP dat de Raad van State het niet zo hard zegt als hij. 'Iedereen gaat het lezen op zijn eigen manier. Je zult allerlei vervolgdiscussies krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    20° / 5°
    0 %
  • Vrijdag
    20° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    15° / 3°
    10 %
Meer weer