'Wiersma's mestplan is ook geen oplossing'

Woest zijn de varkens- en pluimveehouders over het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma. En terecht. Zij worden hard geraakt door haar wetswijziging met lagere fosfaatplafonds en minder dierrechten. Het plan ademt structuurbeleid in het voordeel van de melkveehouderij.

%27Wiersma%27s+mestplan+is+ook+geen+oplossing%27
© Dirk Hol

Het is algemeen bekend dat BBB-minister Wiersma een zwak heeft voor de melkveehouderij. Precair is dat het tegenovergestelde geldt voor fractieleider Caroline van der Plas.

Een trendbreuk is dat Wiersma de hele mestproductie op een hoop gooit. Voorheen gold voor iedere sector eigen beleid met doelstellingen en normen afgestemd op die sector. Dat laat Wiersma nu los. Daardoor wordt de jarenlange milieu-investering die de varkens- en pluimveehouderij deden in mestverwerking, mestexport en krimp tenietgedaan.

Slechts 5 procent van de pluimveemest en 20 procent van de varkensmest komen nog op Nederlandse bodem. De invloed op de waterkwaliteit is dus beperkt.

Het plan voorziet niet in een snelle oplossing voor de overvolle mestkelders

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Volgens Wiersma kijkt Brussel naar de totale mestproductie en doet zij dat nu ook. Ze hoopt op afname van deze productie door stoppers, voornamelijk varkensboeren. Het is allerminst zeker dat de mestproductie in 2025 lager zal zijn. Laat staan dat de waterkwaliteit verbetert. Het plan brengt een dreigende generieke korting dichterbij in plaats van verder weg.


Welk type veehouderij de persoonlijke voorkeur heeft van wie dan ook, het plan voorziet niet in een snelle oplossing voor overvolle mestkelders, torenhoge mestafzetkosten en een inhaalslag voor waterkwaliteit. Het zou de minister sieren de sectoren er meer bij te betrekken en open te zijn over voorgenomen structuurbeleid. Het komt het broos opgebouwde vertrouwen tussen boer en overheid op zijn minst ten goede.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    90 %
Meer weer