'Voorkom een koude sanering'

De Raad van State is duidelijk. Deze week reageerde het hoogste adviesorgaan van Nederland op de voorgestelde mestaanpak. Die is onvoldoende om de afspraken over waterkwaliteit met de Europese Commissie na te komen. Het oppervlakte- en grondwater moeten in 2027 schoon genoeg zijn.

%27Voorkom+een+koude+sanering%27
© Dirk Hol

In het wetsvoorstel waar de Raad van State zich over boog, verlaagt de regering de nationale en sectorale mestplafonds. Ook wordt een geleidelijke krimp van de veestapel in gang gezet. Dat gebeurt met een regeling voor afroming van varkens- en pluimveerechten met 30 procent bij overdracht en een verhoging van de bestaande afroming van fosfaatrechten bij melkvee van 10 naar 30 procent. Het wetsvoorstel moet ingaan per 2025.

Bijna een derde van de verhandelde rechten wordt dus ingenomen en moet zorgen voor een evenredige krimp van de veestapel en mestproductie. Het adviesorgaan vraagt zich af of het voldoende is. Het pleit daarom voor extra maatregelen om zeker te zijn dat in 2025 de mestproductie afneemt en onder de plafonds blijft.

Verder zet de Raad – kijkend naar de mestproductie – vraagtekens bij de relatief veel strengere afroming voor varkens en pluimvee zonder dat deze keuze is onderbouwd. Daaruit valt op te maken dat het kabinet stuurt op een versnelde krimp van de varkens- en pluimveestapel in Nederland in het voordeel van de melkveehouderij.

Strengere regels zijn nodig om impact mestcrisis te bezweren

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het nieuwe kabinet heeft dus huiswerk te doen en moet aan de slag met enerzijds de onderbouwing van de voorgestelde afromingspercentages per sector. En anderzijds met de vraag of dit voldoende bijdraagt aan de daling van de mestproductie. Dus ook of er niet strengere regels nodig zijn waarbij het helder is dat de doelen worden gehaald om een koude sanering te voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    10 %
  • Zondag
    18° / 9°
    20 %
  • Maandag
    19° / 12°
    30 %
Meer weer