'Boerenprotesten, 5 jaar later. Wat is er bereikt?'

Op 1 oktober is het vijf jaar geleden dat het Malieveld in Den Haag volstroomde met trekkers en boze boeren. Nieuwe Oogst heeft een speciale podcastserie gemaakt: De Boerenprotesten - 5 jaar later. Een aantal aanvoerders van de boerenactiegroepen blikt onder leiding van collega en podcastmaker Johan Wissink terug op 5 jaar protesten: wat hebben de protesten opgeleverd?

%27Boerenprotesten%2C+5+jaar+later%2E+Wat+is+er+bereikt%3F%27
© Dirk Hol

Aanleiding voor de boerenprotesten toen waren de stalbezetting in Boxtel, de Raad van State die een streep zette door de stikstofregels en D66 die dreigde met een halvering van de veestapel.

Het maakte dat boeren massaal hun erven verlieten om te vechten voor hun bestaansrecht. Ze wilden gehoord en gezien worden. Al jaren voelden zij zich een speelbal van de politiek. De onzekerheid over hun toekomst werd te groot.

Als een ventiel dat los werd gedraaid, kwamen de frustraties naar buiten. En met succes: de deuren en luiken van de Haagse politiek gingen langzaam open. Het begin werd gemaakt om de enorme kloof tussen beleidsmakers, boeren en burgers te dichten. Nieuwe politieke partijen stonden op. Een proces dat nog tot de dag van vandaag voortduurt.

Het kabinet-Schoof zet nadrukkelijk in op de 'gewone' burger en boer

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het zittende kabinet-Schoof zet nadrukkelijk in op het er willen zijn voor de 'gewone' burger. Het bestaansrecht van boeren is weer centraal gezet. Het maakt dat dit kabinet meer vertrouwen oogst dan voorgaande kabinetten, blijkt uit het Prinsjesdagonderzoek van Ipsos I&O.

Het is goed dat er wordt gezocht naar een uitweg uit de veel te complexe vraagstukken en wordt gekeken hoe het wel kan. Dat vraagt om een mentaliteitsverandering bij de overheid. Dienstbaar en faciliterend. Dat verlegt ook een deel van de verantwoordelijkheid: van overheid naar boeren, burgers en bedrijfsleven zelf.


Podcast: De Boerenprotesten - 5 jaar later

Op 1 oktober 2019 stroomde het Malieveld in Den Haag vol met trekkers en boze boeren. Podcastmaker en camerajournalist Johan Wissink van Nieuwe Oogst volgde deze en de latere acties op de voet. Nu komt hij met de onthullende podcastserie De Boerenprotesten - 5 jaar later. De komende weken is iedere dinsdag om 12 uur een nieuwe aflevering te beluisteren op nieuweoogst.nl/podcast en bekende kanalen als Spotify.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    60 %
  • Dinsdag
    17° / 12°
    55 %
Meer weer