'En daar wilde BBB nu juist van af'

Reikhalzend kijken we uit naar Prinsjesdag. Dan wordt de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. We weten dat de landbouwparagraaf nog geen uitgewerkt plan zal zijn. Landbouwminister Femke Wiersma temperde eerder al de verwachtingen en spreekt over 'beleidscontouren'.

%27En+daar+wilde+BBB+nu+juist+van+af%27
© Dirk Hol

De aandacht zal vooral gaan naar het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Hoe gaat ze Nederland van het stikstofslot krijgen, boeren perspectief bieden, PAS-melders legaliseren en de mestcrisis oplossen?

Is grondgebondenheid een beleidsrichting waar de minister naartoe wil? In het hoofdlijnenakkoord stond het nadrukkelijk niet genoemd, maar aan het einde van het debat Stikstof, NPLG en Natuur van woensdag 4 september moest Wiersma hierover wel toezeggingen doen aan de Tweede Kamer.

Het is voor de doorontwikkeling van de sector van groot belang dat er nieuw, werkbaar structuurbeleid komt. Dat BBB het staande stikstofbeleid zou schrappen, viel te verwachten. Immers de partij is groot geworden door onvrede over het gevoerde stikstofbeleid en het gebrek aan perspectief en vertrouwen.

Dat BBB het stikstofbeleid schrapt, viel te verwachten

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

De vraag is echter: welke oplossingen voor het stikstofprobleem ziet BBB dan wel? Tot nu toe wil Wiersma daar nog niets over kwijt, enkel dat er een vorm van gebiedsgerichte aanpak blijft. Vorige week maakte ze bekend 200 miljoen euro vrij te maken voor het legaliseren van PAS-melders. Maar dat was nog een toezegging van het vorige kabinet.

Staand, langjarig beleid schrappen zonder daar alternatieven tegenover te zetten, maakt je als overheid onberekenbaar en onbetrouwbaar. En daar wilde BBB juist van af. We weten vooral wat BBB niet wil. De vraag is of de partij in staat is om behalve problemen te agenderen, ze ook op te lossen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer