'De mestmarkt doet nu het meeste pijn'

De mestmarkt heeft veehouders niet eerder zoveel pijn gedaan als nu. De afzetkosten zijn historisch hoog. Veehouders betalen gemiddeld 25 tot 30 euro per kuub mest. Zij zien hun kosten verviervoudigen. Dat blijkt een peiling van Nieuwe Oogst over de impact van de mestcrisis, waar ruim 1.200 veehouders aan mee hebben gedaan.

%27De+mestmarkt+doet+nu+het+meeste+pijn%27
© Dirk Hol

Vooral melkveehouders voelen de afbouw van derogatie in hun portemonnee. Dit in combinatie met een nat voorjaar en minder plaatsingsruimte door het wegvallen van bufferstroken, heeft de prijzen in de vrije markt fors doen gestegen. Degenen die mest vooraf voordelig gecontracteerd hadden, blijven er deels mee zitten. Mesthandelaren reden liever naar vrije klanten om de hoogste tarieven te kunnen innen.

Verder blijkt uit de peiling dat een derde van de veehouders de afbouw van derogatie en mestcrisis niet zagen aankomen. Nog eens de helft verwacht dat het BBB lukt om derogatie terug te halen. Het gros is echter druk met zich voorbereiden op de komende jaren, waarin de afbouw verder wordt doorgevoerd. En dat is verstandig. Zij zoeken vooral samenwerking met akkerbouwers, investeren in grond en mestopslag of stoten vee af.

De verlening van het uitrijdseizoen en het mooie weer van de afgelopen weken heeft ervoor gezocht dat veel mest alsnog is uitgereden. Dat geeft lucht in de kelders. Toch kijken de meeste veehouders somber naar de toekomstige mestmarkt. En terecht.

Meeste veehouders kijken somber naar toekomstige mestmarkt

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Door de afname van plaatsingsruimte neemt het mestoverschot tot 2026 verder toe, becijferde het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) dit voorjaar. Een krimp van de veestapel, extra verwerkingscapaciteit en intensievere samenwerking tussen ondernemers kunnen mogelijk de markt op termijn weer in balans brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer