'Natuur en landbouw gaan wél samen'

Nieuwe Oogst bracht recent een interview met Hans Mommaas, voorzitter van de in 2022 opgerichte Ecologische Autoriteit. Tot 2030 adviseert hij het kabinet over hoe de natuurboekhouding op orde kan worden gebracht.

%27Natuur+en+landbouw+gaan+w%C3%A9l+samen%27
© Dirk Hol

Tegen het advies in hebben landbouwkundigen geen zitting in de commissie. Want Mommaas wil geen politiek gedoe in zijn club. Wel wil hij het vertrouwen herstellen en de kloof tussen natuur en landbouw dichten. Dat is een prima en essentieel uitgangspunt; als je nadenkt over natuur, kan dat niet zonder ook na te denken over landbouw.

Een nieuwe balans tussen natuur en landbouw is nodig. Dat is een zoektocht. Want, zo stelt Mommaas in het interview terecht, we moeten gezamenlijk kijken hoe dat landschap opnieuw kan worden vormgegeven. Op zo'n manier dat zowel landbouw als natuur er goed mee uit de voeten kan.

Over waarom de Ecologische Autoriteit dan toch slechts kijkt naar één kant van het verhaal, de natuur, is Mommaas minder duidelijk. Immers, ook Johan Remkes adviseerde destijds de landbouw een plek te geven in deze adviesclub. Zodat alle kennis zou worden gebundeld en de kloof tussen natuur en landbouw kon worden gedicht. Maar ook om een gebied te beoordelen vanuit een bredere landschappelijke blik. Mommaas wilde dit niet, uit angst voor te veel intern politiek gedoe. Een enigszins laffe redenering.

Ecologische Autoriteit zonder landbouwexperts is gemiste kans

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Een belangenafweging tussen natuur en landbouw is ook niet nodig. Wel is nodig dat het of-of-denken overboord wordt gezet. Het gaat juist om de samenhang en de zoektocht naar een nieuwe balans.

De Ecologische Autoriteit zou van grote waarde zijn geweest als juist zij daarin een belangrijke rol had willen spelen, in plaats van toch terug te vallen op het 'oude' denken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer