'Robot erin, buitenlandse werknemers eruit?'

Het was nooit echt een thema bij liberale politieke partijen als de VVD. Maar deze week kwam de partij met een visie op arbeidsmigranten. Vooral de grote hoeveelheden migranten die werken in de tuinbouw, slachterijen en bij distributiebedrijven moeten worden teruggebracht. Dat gaat consequenties hebben voor deze sectoren.

%27Robot+erin%2C+buitenlandse+werknemers+eruit%3F%27
© Dirk Hol

Deze bedrijven draaien al jaren op grotendeels Oost-Europese medewerkers die werk doen waar vrijwel geen Nederlander voor te vinden is. Volgens het CBS werken nu ruim 1,2 miljoen buitenlanders in Nederland. De afgelopen jaren is hun aantal verviervoudigd.

Een kwart miljoen is hoogopgeleid en brengt kennis mee. Deze groep wordt gedoogd. Het gaat om de vele laagbetaalden die bijdragen aan druk op de huisvesting, maatschappelijke problemen en soms overlast veroorzaken, stelt de VVD. 'Dat moet een tandje minder.'

Innovatie en technische oplossingen moeten de vele arbeidsmigranten deels vervangen. Werkgevers zouden meer moeten investeren in robotisering. Sectoren zijn hier weliswaar al jaren mee bezig, maar de echte noodzaak om hierop door te pakken, was er niet. Nu dus wel. Met subsidies en belastingvoordelen hoopt de VVD deze omschakeling te stimuleren. Op termijn willen de liberalen het onaantrekkelijk maken om veel arbeidsmigranten in dienst te nemen.

Op termijn wordt het duur om veel arbeidsmigranten in dienst te nemen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Dat de VVD nu met deze koerswijziging komt, is politiek gezien opmerkelijk. In het hoofdlijnenakkoord is al afgesproken om werk te maken van het terugdringen van het aantal arbeidsmigranten. De liberalen sorteren nu hierop voor. Mogelijk ook om ingrijpende maatregelen te voorkomen.

Hoe dan ook, het voorstel raakt direct de agrarische productie en verwerkende bedrijven. Zij zullen hun afhankelijkheid van goedkope buitenlandse arbeidskrachten gaan herzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer