Verwerkingscijfers aardappelen laten grotere spreiding zomerstop zien

De Nederlandse aardappelverwerkers hebben deze zomer een grotere spreiding toegepast in hun onderhoudsschema. Sommige fabrieken zijn op een eerder moment een paar weken stilgelegd, terwijl op andere plaatsen de traditionele zomerstop wat later werd gehouden.

Verwerkingscijfers+aardappelen+laten+grotere+spreiding+zomerstop+zien
© Twan Wiermans

Cijfers van de aardappelverwerking in Nederland laten deze verschuiving in de zomerstop ook zien. In augustus werden om deze reden wat minder aardappelen verwerkt. Uit cijfers van brancheorganisatie Vavi blijkt dat vorige maand 14.500 ton minder is verwerkt dan in augustus 2023.

De industrie heeft met de zomerstop ingespeeld op de overgang van de seizoenen. Vrije aardappelen waren de laatste maanden van het seizoen 2023-2024 extreem duur met prijzen die opliepen naar 70 euro per 100 kilo. Aan de andere kant zagen de verwerkers zich door het natte voorjaar ook geconfronteerd met een late start van het groeiseizoen.

Dat laatste heeft ertoe geleid dat er deze zomer meer aardappelen in het buitenland zijn aangekocht. Dat is terug te zien in een groter aandeel van de importaardappelen in de totale verwerking. In juli werd met 166.400 ton een recordhoeveelheid importaardappelen verwerkt. In augustus zakte deze aanvoer naar 151.200 ton. Dat is voor die maand de grootste hoeveelheid sinds augustus 2016.


Totale verwerking

De totale hoeveelheid verwerkte aardappelen bleef in augustus steken op 281.800 ton. Dat betekent dat er net iets meer dan 130.000 ton Nederlandse aardappelen is verwerkt. Deze hoeveelheid is 31.000 ton kleiner dan in de voorgaande twee jaar.

Minder verwerkte aardappelen betekenen ook minder producten. Dat betreft de productie van overige producten. Aan voorgebakken aardappelproducten waarin frites het grootste aandeel heeft, is 142.200 ton geproduceerd. Deze hoeveelheid is 2 procent groter dan in dezelfde maand vorig jaar. In de overgang naar de nieuwe oogst wordt normaal al wat minder overig product geproduceerd, maar dit jaar valt dat nog wat meer op.



Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer