Aviko meet aardappelopbrengsten in lijn met 2018

De aardappelopbrengsten volgen de groeicurve van droogtejaar 2018. Dat blijkt uit de resultaten van de bemonsteringen die fritesconcern Aviko uitvoert.

Aviko+meet+aardappelopbrengsten+in+lijn+met+2018
© John Ramaker

De opbrengsten in de bemonstering van Aviko bleven in week 34 steken op zo'n 45 ton per hectare. Daarmee liggen deze nog net boven die van vorig jaar. De aardappelen lieten vorig jaar nog een flinke groei zien en op basis van de curve mag worden verwacht dat de opbrengst in de komende weken onder de lijn van 2023 zakt.

Het onderwatergewicht stabiliseerde in week 34 op zo'n 390 gram. Het percentage grove aardappelen neemt wel toe, maar ligt ver onder het niveau in andere jaren. In voorgaande jaren lag dat in week 34 dicht in de buurt van de 80 procent tot ruim daarboven. Dit jaar is het aandeel grove aardappelen nog niet verder gekomen dan 60 procent. Dit hangt onder meer samen met een groter aantal knollen per plant.


Opbrengsten zeer divers

De Belgische aardappelorganisatie Viaverda meldt dat de opbrengsten dit jaar zeer divers zullen zijn. Ze verwijst daarbij onder meer naar de inzet van rassen die normaal niet bedoeld zijn voor de fritesaardappelproductie, vanwege de tekorten aan pootgoed dit voorjaar.

Problemen met onderwatergewicht en bewaarbaarheid kunnen daarbij een rol spelen, waarschuwt Viaverda. De organisatie drukt telers op het hart deze aardappelen in nauw overleg met de afnemer af te zetten. Daarnaast waren er dit jaar veel opkomstproblemen doordat gesneden pootgoed te lang is blijven liggen, omdat het lang te nat was om te poten.

Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) maakte deze week bekend dat de opbrengsten van proefmonsters in augustus bleven steken op 31,4 ton per hectare. De bemonstering van VTA komt daarmee, net als die van Aviko, iets hoger uit dan vorig jaar. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde ligt de uitkomst dit jaar 21 procent lager. De opbrengsten in de bemonsteringen varieerden van 5 tot 58,7 ton per hectare.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer