Groeicurve aardappelen volgt lijn van 2023

De opbrengst van de aardappelen neemt gestaag toe. Proefrooiingen van aardappelverwerker Aviko komen in week 36 gemiddeld uit op een niveau van net iets meer dan 50 ton per hectare.

Groeicurve+aardappelen+volgt+lijn+van+2023
© John Ramaker

De groeicurve volgde tot en met week 35 de lijn van droogtejaar 2018. In dat jaar raakte de groei er in week 36 wat uit, waardoor de opbrengsten nauwelijks nog toenamen. Maar dit jaar zet de groei onverdroten voort, waardoor de opbrengsten boven die van 2018 komen te liggen.

De opbrengstgroei lijkt nu vergelijkbaar met die van vorig jaar. Toen steeg deze in de bemonsteringen van Aviko tussen week 35 en week 39 van 50 naar 60 ton per hectare. In de jaren daarvoor lagen de aardappelopbrengsten in die periode op een hoger niveau. Daaruit valt duidelijk af te lezen dat het late groeiseizoen, net als vorig jaar, pas veel later zorgt voor kilo's onder de planten.


Minder grof door grotere zetting

Dat laatste zien we vooral terug in de grofte van de aardappelen. In week 36 was 70 procent van de aardappelen grover dan 50 millimeter. In voorgaande jaren was in deze periode al 80 procent of meer grover dan 50 millimeter. Het lagere percentage van dit jaar is het gevolg van een laat groeiseizoen in combinatie met een grotere zetting.

Het onderwatergewicht heeft in week 36 na droog en warm weer een flinke stap omhooggezet en komt uit op zo'n 400 gram. Het onderwatergewicht ligt daarmee hoger dan in de meeste voorgaande jaren. Alleen in 2022 lag het onderwatergewicht nog wat hoger.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer